Hrvatski poslodavci planiraju manje zapošljavati do kraja ove godine

Ovakav rezultat ankete nije neočekivam s obzirom na to da su u posljednja dva tromjesečja intenzivno zapošljavani radnici u turističkom sektoru i to u obalnom području, u kojem se prema prognozama sada očekuje najveći pad zapošljavanja

22
Hrvatski poslodavci

Optimizam hrvatskih poslodavaca kada je riječ o novom zapošljavanju iskazan u dva prethodna tromjesečja se istopio i zamijenjen je puno opreznijom prognozom zapošljavanja za sljedeće tromjesečje, s neto prognozom zapošljavanja od +9% , što je za 17 postotnih bodova slabije u usporedbi s prethodnim tromjesečjem.

Ovakav rezultat ankete nije neočekivam s obzirom na to da su u posljednja dva tromjesečja intenzivno zapošljavani radnici u turističkom sektoru i to u obalnom području.

Unatoč slabijoj prognozi, istraživanje koje je obuhvatilo 620 hrvatskih poslodavaca pokazuje da se u posljednja tri mjeseca ove godine može očekivati daljnji rast broja novih radnih mjesta, no taj će rast biti puno sporiji od rasta zabilježenog u prethodna dva tromjesečja. Kad se industrijski sektor i zemljopisne regije pogledaju zasebno, broj novih radnih mjesta u četvrtom kvartalu očekuje se u sedam od osam industrijskih sektora te u dvije od ukupno četiri hrvatske zemljopisne regije. Kad se te prognoze usporede s očekivanjima koja su bila iskazana u trećem tromjesečju 2018., hrvatski poslodavci očekuju slabije zapošljavanje u svih osam industrijskih sektora i sve četiri regije.

Usporedba prognoza u svih osam industrijskih sektora pokazuje da će se u sljedećem tromjesečju najviše zapošljavati u proizvodnji – neto prognoza zapošljavanja za taj sektor iznosi +26% i samo je dva postotna boda manja od planova koji su u tom sektoru iskazani u prethodnom tromjesečju. U sektoru turizma i ugostiteljstva prognoze zapošljavanja u sljedeća tri mjeseca su najslabije -12%. U usporedbi s trećim tromjesečjem 2018., tu je pad raspoloženja najveći, nevjerojatna 53 postotna boda.

Promatraju li se hrvatske zemljopisne regije, optimistična očekivanja zabilježena su u Središnjoj Hrvatskoj, gdje je neto prognoza +18%. Ipak, to je pad od osam postotnih bodova kad se četvrto tromjesečje usporedi s trećim. Najslabije prognoze zabilježene su na jugu Hrvatske, gdje je neto prognoza zapošljavanja iznosi -10%, što je pad za 34 postotna boda u usporedbi s trećim tromjesečjem 2018.

Promotrimo li prognoze prema veličini organizacija, nova zapošljavanja očekuju se u sljedećem tromjesečju u tvrtkama svih veličina, najviše u najvećim kompanijama (+21%). Mali poduzetnici su pokazali najveći oprez, neto prognoza zapošljavanja u njih je +2%.

“Kako bi stabilizirala hrvatsko tržište rada, Vlada bi trebala prihvatiti cjeloviti novi paket fiskalnih i parafiskalnih politika i poduzetnicima što više olakšati procese zapošljavanja novih zaposlenika. Osobno, spreman sam staviti se na raspolaganje radnoj skupini koja bi adresirala taj problem. Informacije koje ima ManpowerGroup iznimno su vrijedne pa mislim da bi hrvatskoj Vladi puno pomogle u rješavanju današnje, iznimno izazovne situacije na našem tržištu rada, izjavio je Nebojša Biškup, direktor tvrtke Manpower Hrvatska.

“Ukupni pad neto prognoze zapošljavanja rezultat je znatnog smanjenja planova zapošljavanja u turizmu u slijedećem tromjesečju. Poslodavcima u turizmu i povezanim uslugama u tom razdoblju jednostavno ne treba toliko radnika”, dodao je Biškup.

>>Digitalizacija i automatizacija stvaraju nova radna mjesta

Globalne prognoze zapošljavanja

S obzirom na veliki broj onih koji iz Hrvatske sele u inozemstvo, zanimljivo je pogledati i prognoze o zapošljavanju na globalnoj razini.

Korporacija ManpowerGroup intervjuirala je 59.351 poslodavca u 44 zemlje i područja kako bi prognozirala aktivnosti na tržištima rada u četvrtom tromjesečju 2018. godine. Sezonalno prilagođena analiza pokazuje kako poslodavci u 43 od 44 zemlje očekuju rast broja radnih mjesta. Najbolje neto prognoze zapošljavanja zabilježene su u Japanu, Tajvanu, Sjedinjenim Državama, Rumunjskoj i Sloveniji. Najslabije prognoze zapošljavanja iskazane su u Švicarskoj, Argentini, Francuskoj i Italiji.

U regiji Europa, Bliski istok i Afrika (EMEA – Europe, Middle East & Africa) u četvrtom tromjesečju rast broja zaposlenih previđa se u 25 od 26 zemalja. Usporedba s prethodnim tromjesečjem pokazuje da bi broj radnih mjesta trebao rasti u 11 EMEA zemalja, dok se u devet zemalja očekuje pad.

Usporedba na godišnjoj razini pokazuje da su ovogodišnje pognoze bolje u 13 zemalja, a lošije u sedam. Poslodavci u Rumunjskoj i Sloveniji pokazuju najviši optimizam u regiji, dok su najpesimističniji švicarski poslodavci. Švicarska je jedina od 44 zemlje i teritorija obuhvaćenih istraživanjem koja ima negativne prognoze zapošljavanja.

Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo

Najsnažnija europska gospodarstva uglavnom iskazuju skromne planove kada je rijeć o novom zapošljavanju. Optimizam raste u Njemačkoj: prognoze zapošljavanja u toj zemlji najbolje su u proteklih sedam godina. Perspektive zapošljavanja u Ujedinjenom Kraljevstvu nešto su slabije, no iskazani planovi otvaranja novih radonih mjesta i dalje su relativno stabilni s oprezno optimističnim prognozama, poput onih prije tri mjeseca i u istom razdoblju prošle godine.

Istodobno, poslodavci u Francuskoj i Italiji puno su konzervativniji. Nešto malo novih poslova bit će u svim industrijskim sektorima i regijama u Francuskoj, no ukupne prognoze su slabije, kako gledano iz tromjesečja u tromjesečje tako i u usporedbi godine za godinom. Prognoze zapošljavanja u Italiji nešto malo su se popravile u odnosu na prethodno tromjesečje kada su bile negativne, a potaknute su, dijelom, snažnijom potražnjom u proizvodnom sektoru – najsnažnijom u tom sektoru još od prvog našeg istraživanja u toj zemlji, 2003. godine.

Prognoze zapošljavanja drugdje u zapadnoj Europi variraju. U Belgiji potražnja za novim zaposlenicima raste u svim, osim u jednom industrijskom sektoru. Poslodavci u građevinskom i financijskom sektoru te sektoru usluga najviše će zapošljavati. Slično tome, poslodavci u Nizozemskoj iskazuju različita očekivanja u svim industrijskim sektorima i regijama, a stabilan rast novih radnih mjesta prognozira se u sektoru komunalnih i poslovnih usluga i financijama.

Nove prilike za zapošljavanje tražitelji posla mogu očekivati u svim regijama i svim industrijskim sektorima u Španjolskoj. Prognoze zapošljavanja u Austriji slično su oprezno optimistične, s time da su poslodavci u proizvodnom sektoru iskazali, već drugo tromjesečje zaredom, najveće potrebe za novim ljudima, još od istraživanja provedenog 2008. Poslodavci u Švicarskoj imaju više dvojbi – u toj zemlji prognoze su negativne u svim, osim u dva sektora.

Poslodavci u Sloveniji i Rumunjskoj najoptmističniji

Samopouzdanje poslodavaca u Istočnoj Europi na puno je višim razinama. Prognoze su pozitivne u svim industrijskim sektorima i regijama u Sloveniji, posebno u građevinskom i financijskom sektoru te u sektoru poslovnih usluga, u kojima su perspektive zapošljavanja znatno poboljšane, kako gledano u usporedbi s prethodnim tromjesečjem tako i u usporedbi s istim razdobljem prošle godine.

I poslodavci u Rumunjskoj predviđaju aktivno četvrto tromjesečje, posebno u proizvodnom i građevinskom sektoru u kojima je više od trećine poslodavaca najavilo nova zapošljavanja tijekom posljednja tri mjeseca ove godine. Slično tome, poslodavci u proizvodnom sektoru u Mađarskoj iskazali su najsnažnija očekivanja od svih zemalja EMEA regije, a solidan rast broja novih radnih mjesta očekuje se u građevinarstvu, transportu, logistici i u komunikacijama.

Što se tiče samopouzdanja poslodavaca u nordijskim zemljama, prognoze zapošljavanja u Finskoj su najbolje – najviše posla u četvrtom tromjesečju biti će u proizvodnji, financijama i poslovnim uslugama. Šveđani su nešto rezerviraniji u predviđanjima zapošljavanja, unatoč solidnom rastu broja novih radnih mjesta u proizvodnom sektoru te u veleprodajnoj i maloprodajnoj trgovini. Norveška predviđanja su nešto malo slabija nego prije tri mjeseca, no rast broja novih radnih mjesta očekuje se u svim industrijskim sektorima i u svim regijama osim jedne.

U ostatku svijeta, u razdoblju od početka listopada do kraja prosinca ove godine broj novih radnih mjesta trebao bi se povećati u svih deset zemalja Južne i Sjevere Amerike te u svih osam zemalja azijsko-pacifičke regije koje su sudjelovale u istraživanju.