Novi Pravilnik ukida diskriminaciju profesionalnih vozača dijabetičara

Novim Pravilnikom priznaje se sposobnost osoba s dijabetesom za obavljanje profesionalnih zadataka i šalje važna poruka o inkluziji i pravednosti u našem društvu

32
profesionalni vozači dijabetičari
Ilustracija: Pixabay

Novi Pravilnik o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače koji ukida diskriminaciju profesionalnih vozača dijabetičara ovisnih o inzulinu stupa na snagu 8. svibnja, u srijedu. Hrvatska se time usklađuje s praksom većine zemalja Europske unije.

Profesionalni vozači dijabetičari po starom Pravilniku gubili su pravo na rad u struci, a vozačka dozvola oduzimala im se neovisno o kvalitetu regulacije dijabetesa i mišljenju dijabetologa. Prema novom Pravilniku, ako je profesionalni vozač na četiri ili više injekcija inzulina morat će koristiti moderne uređaje za mjerenje glukoze s alarmom, objasnio je Davor Skeledžija iz Zagrebačkog dijabetičkog društva za Hrvatski radio.

“Cijela dijabetička zajednica sa stručnim dijabetološkim društvima angažirala se kako bi se stvari popravile i ispravile. Ako je osoba na četiri ili više doza inzulina, ona između ostaloga mora imati senzore za kontinuirano mjerenje glukoze. To je dobrobit za sve – za obitelj, za osobu s dijabetesom, za zajednicu vozača… Bilo je tu puno dionika koji su svi na kraju dali zeleno svijetlo. HZZO će financirati te senzore bez doplate”, rekao je Skeledžija.

Svi koji žele biti profesionalni vozači, a boluju od dijabetesa tipa 1 ili 2 i ovisne su o inzulinu, morat će obaviti liječnički pregled kako bi dobili potvrdu od dijabetologa.

“Dijabetolog je stručnjak koji poznaje te ljude. Oni se dobro i redovito kontroliraju, za razliku od nekih drugih dijabetičara. S tom potvrdom osoba ide na pregled u Medicinu rada i u slučaju da zadovolji određene preduvjete, dobit će pravo na profesionalnu vozačku dozvolu. To pravo morat će produžavati svake ti godine.