Oko 30 tisuća spornih potpora za travanj još uvijek nije isplaćeno

Imamo nekakve točkaste situacije u kojima smo nekim tvrtkama isplatili potpore, ali ne za sve zaposlenike zbog dodatne kontrole, rekao je ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović

224
potpora za travanj

Ministar rada i socijalne skrbi Josip Aladrović u emisiji Otvoreno emitiranoj u utorak navečer na HTV-u objasnio je zašto nekim poduzetnicima još uvijek nije isplaćena potpora za očuvanje radnih mjesta za travanj.

“Imali smo dosta primjedbi da neselektivno isplaćujemo ove potpore. S obzirom na to da je ožujak bio vrlo brzo obrađen, korisnici su očekivali jednako brzu isplatu za travanj.

U svibnju smo obrađivali potpore za travanj i tada smo do razine JOPPD obrasca za svakog djelatnika kontrolirali je li mu isplaćena plaća, da li poduzetnik ostvaruje pravo na mjere i tako dalje. To je situacija u kojoj Hrvatski zavod za zapošljavanje razmjenjuje nekoliko puta dnevno podatke s Poreznom upravom i s Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje.”

>>Pravo na potpore za lipanj imat će tvrtke iz četiri najugroženija sektora

U ovom trenutku sporne su isplate za oko 30 tisuća osoba, rekao je Aladrović.

“To je jedna mogućnost zašto potpore još nisu isplaćene. Druga mogućnost je da je zahtjev za neke tvrtke stigao nešto kasnije.”

Ministar Aladrović dodao je da je do sada samo za travanj isplaćeno više od dvije milijarde kuna. “To obuhvaća oko 515 tisuća zaposlenih. Očekujemo još 20 do 30 tisuća isplata nakon što završe provjere.”

“Dakle, vrlo mali je broj onih kojima nije isplaćeno ništa. Imamo nekakve točkaste situacije u kojima smo nekim tvrtkama isplatili potpore, ali ne za sve zaposlenike zbog dodatne kontrole. Mi smatramo da je kontrola u ovom trenutku važnija od brzine reakcije kakva je bila nužna prilikom isplata potpora za ožujak”, zaključio je Aladrović.