Zabrana ukinuta, ali upitno je hoće li trgovine raditi ovog vikenda

Odluka o ukidanju zabrane rada nedjeljom je stupila na snagu odmah, ali Sindikat trgovine upozorava da svaki radnik mora svoj raspored dobiti tjedan dana ranije. Tvrtke koje promjene raspored izlažu se riziku plaćanja kazne u iznosu od 61 do 100 tisuća kuna

254
Stožer ukinuo zabranu rada nedjeljom

Zbog povoljne epidemiološke situacije Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je u utorak odluku kojom je ukinuo zabranu rada trgovina nedjeljom za vrijeme trajanja pandemije.

Izmjenom Odluke o radnom vremenu i načinu rada u djelatnosti trgovine za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 ukida se zabrana rada nedjeljom, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, priopćio je Nacionalni stožer civilne zaštite. Odluka je već na snazi tako da bi trgovine mogle raditi već ove nedjelje.

“O generalnoj temi rada nedjeljom ne postoji jedinstven stav, ali o ukidanju ograničenja rada nedjeljom kroz epidemiološke mjere smo imali vrlo jedinstven stav i drago nam je da je stožer uvažio naše zahtjeve i prijedloge”, rekao je Denis Čupić, koordinator neprehrambene trgovine i trgovačkih centara pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca.

Martin Evačić, predsjednik Udruge trgovine pri HUP-u kaže pak kako je stav “dobrog dijela poslodavaca” i dalje da rad nedjeljom treba regulirati kroz Zakon o trgovini.

Prekasno za promjenu rasporeda

Iako je odluka o ukidanju zabrane rada nedjeljom iz epidemioloških razloga stupila na snagu odmah, poslodavci još uvijek imaju neke dvojbe oko otvaranja trgovine ove nedjelje koja pada nakon Dana državnosti.

“Prema zakonu o radu svaki radnik mora tjedan dana unaprijed dobiti svoj raspored, dakle mora znati u ponedjeljak kako će raditi sljedećeg ponedjeljka, tako da bi ova subota kao blagdan i nedjelja trebale ostati neradne”, kaže Zlatica Štulić, predsjednica Sindikata trgovine.

“U Hrvatskoj nemamo jasnu pravnu distinkciju što su neradni dani, dok imamo jasnu distinkciju što su blagdani. Mi u subotu imamo praznik, i s tog aspekta je pravno nejasno smije li su subotu raditi ili ne”, upozorava Denis Čupić-

Prema Zakonu o radu poslodavac koji sada promijeni raspored svojim zaposlenicima radi prekršaj, a kazne su od 61 do 100 tisuća kuna.

Izmjenom Odluke o posebnom načinu rada tržnica za vrijeme trajanja proglašene epidemije bolesti COVID-19 Nacionalni stožer civilne zaštite omogućio je da se na tržnicama prodaje cvijeće, ali i svi drugi proizvodi koji su se prodavali prije ograničenja, uz pridržavanje općih protuepidemijskih mjera i posebnih uputa i preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.