Oznaku Hrvatski otočni proizvod dobilo 27 proizvođača za 45 proizvoda

Ovogodišnji tradicionalni i inovativni proizvođači su s Iža, Ugljana, Murtera, Dugog otoka, Kaprija, Krka, Silbe, Prvića, Raba, Paga, Cresa, Hvara, Šolte i Brača

95
Hrvatski otočni proizvod
Konoparski obrt Vilson, Banjol (Rab): Pramcobran

Dvadeset sedam proizvođaća dobilo je oznaku Hrvatski otočni prozvod za ukupno 45 proizvoda, objavilo je Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Oznaka se dodjeljuje jednom godišnje u vidu plakete ili makete u četiri kategorije: umjetnost i dizajn, kemijski proizvodi, pića i prehrambeni proizvodi. Projekt se provodi već 14. godinu, a ovogodišnji tradicionalni i inovativni proizvođači su s Iža, Ugljana, Murtera, Dugog otoka, Kaprija, Krka, Silbe, Prvića, Raba, Paga, Cresa, Hvara, Šolte i Brača.

Odluku o dodjeli oznake donose neovisne tehničke komisije čiji su članovi priznati hrvatski stručnjaci za relevantna područja. Oznaku mogu dobiti proizvodi koji udovoljavaju svim propisanim uvjetima, a konačnu odluku donosi ministrica odnosno ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije na prijedlog Savjeta projekta.

Ugovori o pravu uporabe oznake Hrvatski otočni proizvod sklapaju se na godinu dana za proizvode koji koriste oznaku “Ekološki proizvod”, odnosno na tri godine za proizvode koji koriste oznake “Izvorno hrvatsko”, “Hrvatska kvaliteta”, “Tradicionalnog ugleda”, “Izvornosti”, “Zemljopisnog podrijetla”, “Izvornosti za ostale proizvode”, “Zemljopisnog podrijetla za ostale proizvod” te za proizvode koji nemaju jednu od naprijed navedenih oznaka, a nastali su kao rezultat otočne tradicije, razvojno-istraživačkog rada, inovacije i investicije.

Javni poziv za dodjelu oznake „Hrvatski otočni proizvod“ za 2020. godinu bio je otvoren od 15. prosinca 2020. do 29. siječnja 2021. godine.