Početkom studenog kreće platforma za zapošljavanje umirovljenika

HZMO i HZZ rade na platformi za zapošljavanje umirovljenika koja bi trebala zaživjeti početkom studenoga. Na platformu će se s jedne strane moći javiti svi umirovljenici koji žele posao, a s druge poslodavci koji traže umirovljenike za neki posao

200
zapošljavanje umirovljenika
[Photo by SHVETS production: https://www.pexels.com/photo/elderly-man-with-eyeglasses-working-on-his-laptop-7545264/]

U Hrvatskoj trenutno radi oko 24 tisuće umirovljenika, a promjenama zakona olakšat će se zapošljavanje umirovljenika na skraćeno radno vrijeme kako bi se omogućilo da se zaposli što više umirovljenika koji su nakon umirovljenja spremni raditi. Zakon dopušta da se umirovljenici zaposle na skraćeno radno vrijeme, do 4 sata, i da pri tome zadrže cijeli iznos mirovine koju primaju.

Višnja Fortuna iz Matice umirovljenika kaže da broj zaposlenih umirovljenika posljednjih mjeseci raste, a uvjerena je da će se takav trend nastaviti. Naime, umirovljenici se do sada nisu mogli zapošljavati preko Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, već su posao tražili sami, izravno kod poslodavaca.

No, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i Hrvatski zavod za zapošljavanje rade na platformi za zapošljavanje umirovljenika koja bi trebala zaživjeti početkom studenoga. Na platformu će se s jedne strane moći javiti svi umirovljenici koji žele posao, a s druge poslodavci koji traže umirovljenike za neki posao.

HZZ i njihovi savjetnici umirovljenicima će pružati potrebnu podršku, kaže Fortuna, što će sigurno dovesti do povećanja broja umirovljenika koji rade. Pri tome bi se trebalo gledati i zanimanje umirovljenika i tako povezivati tražitelje posla i poslodavce, jer će svaki umirovljenik najviše dati u onom poslu koji je radio kroz svoj radni vijek.