Potpore za mikropoduzetnike produžene na kolovoz

Zahtjevi za potpore za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike predani u srpnju vrijede i za kolovoz, ali uz obvezu predaje dokumentacije o padu prihoda u srpnju. Zahtjevi za kolovoz zaprimaju se od 3. do 31. kolovoza.

346
potpore za mikropoduzetnike

Mjera za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike produžena je na kolovoz. Zahtjevi predani u srpnju vrijede i za kolovoz, ali uz obvezu predaje dokumentacije o padu prihoda u srpnju. Zahtjevi za kolovoz zaprimaju se od 3. do 31. kolovoza, objavio je Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Potpore za mikropoduzetnike mogu dobiti poduzetnici koji imaju do devet zaposlenih i koji su u srpnju ove godine zabilježili pad prihoda veći od 50 posto u usporedbi s istim lanjskim razdobljem. Potpora se isplaćuje za radnike zaposlene do 30. lipnja ove godine, a poslodavci moraju biti prijavljeni u sustav Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje do 29. veljače ove godine.

Potpora za kolovoz iznosi 2000 kuna po radniku koji radi u punom radnom vremenu,  dok se za radnike koji rade u nepunom radnom vremenu isplaćuje razmjerni dio prema broju sati rada pojedinog radnika za kojeg je zatražena potpora.

Uz potpore se isplaćuje i 125 kuna doprinosa za mirovinsko osiguranje temeljem individualne kapitalizirane štednje, odnosno iznos obveze dodatnog doprinosa za mirovinsko osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje za staž osiguranja s povećanim trajanjem.

Potpore za kolovoz bit će isplaćene do 20. rujna.

Kriteriji za isplatu potpora mikropoduzetnicima

Da bi dobili potpore za kolovoz, poslodavci trebaju dokazati da su u srpnju 2020. godine imali pad prometa/prihoda za najmanje 50 posto u odnosu na srpanj 2019. godine. Pad prometa/prihoda se dokazuje predajom PDV obrazaca za srpanj 2020. i za srpanj 2019. godine Poreznoj upravi. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prometa/prihoda od 50 posto u drugom tromjesečju 2020. u odnosu na drugo tromjesečje 2019. godine.

Ako poslodavac posluje kraće od 12 mjeseci, treba dokazati pad prometa/prihoda za najmanje 50 posto u srpnju 2020. u odnosu na veljaču 2020. godine.  Poreznoj upravi, dakle, mora predati PDV obrasce za srpanj i veljaču ove godine. Tromjesečni obveznici PDV-a dokazuju pad prometa/prihoda u drugom tromjesečju ove godine u odnosu na prvo tromjesečje.

Porezna uprava će temeljem dostavljenih PDV obrazaca, a na zahtjev Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, dostaviti podatke o stvarnom postotku pada prihoda za promatrano razdoblje.

Ako je postotak pada prihoda najmanje 50 posto i ako su zadovoljeni ostali uvjeti, HZZ če odobriti potporu.

Ako pak iz dostavljene dokumentacije nije vidljiva opravdanost zahtjeva za dodjelu potpore, HZZ može zatražiti dodatnu dokumentaciju.

Poduzetnici koji nisu u sustavu PDV-a dokazuju pad prihoda na temelju tablice pada prihoda.

O mjerama za očuvanje radnih mjesta za mikropoduzetnike portal točkanai.hr je već pisao pa više informacija možete pročitati u tekstu Mikropoduzetnici zahtjeve za potpore mogu predati do 31. srpnja.