Prijave za mjeru očuvanje radnih mjesta za siječanj kreću sredinom mjeseca

Za studeni se za mjere za očuvanje radnih mjesta prijavilo više od 46 tisuća poduzetnika. S isplatama se malo kasni, ali do sada je isplaćeno više od 330 mil. kuna, a oni koji su ostali, bit će riješeni do kraja tjedna, rekao je državni tajnik Dragan Jelić

94
očuvanje radnih mjesta siječanj
[Image by LuckyLife11 from Pixabay]

Do 25. siječnja primaju se zahtjevi za potpore za očuvanje radnih mjesta za prosinac. Mjera za očuvanje radnih mjesta kao potpora poduzetnicima koji su pogođeni posljedicama pandemije koronavirusa krajem prošle godine produžena je na siječanj i veljaču, no to ne znači da primjena mjera neće biti dodatno produžena, istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Dragan Jelić u HRT-ovoj emisiji Poslovni tjedan.

“Epidemiološke mjere ovise o odluci epidemiologa i produžene su do 31. siječnja, međutim odlučili smo gospodarske mjere produžiti na prva dva mjeseca, jer kada se gospodarstvo ponovo otvori bit će još uvijek onih kojima će pomoć trebati, objasnio je državni tajnik. “Vjerojatno je plan i dalje bar mjesec-dva dok se gospodarstvo ne stabilizira.”

Mjere su iste kao za studeni i prosinac. Poseban set mjera odnosi se na one koji su zatvoreni odlukom stožera civilne zaštite. Oni imaju pravo na naknadu fiksnih troškova te na potporu od 4000 kuna po radniku uz odgovarajuće doprinose ako su zatvoreni više od 14 dana. Hrvatski zavod za zapošljavanje plaća doprinose za drugi mirovinski stup proporcionalno iznosu potpore za očuvanje radnih mjesta, a Porezna uprava oslobađa od plaćanja ostalih doprinosa sukladno podacima koje joj dostavi HZZ.

Prijave za prosinac do 25. siječnja

“Koliko su mjere potrebne pokazuje broj prijava: za studeni se prijavilo više od 46 tisuća poduzetnika što je veliki rast s obzirom na prethodne mjesece. Znamo da je u studenom veliki dio gospodarstva zatvoren. Prijave za prosinac su pri kraju. Malo se kasni s isplatama za studeni. Trebale su biti do kraja prosinca, ali većina je isplaćena. Oni koji su ostali, bit će riješeni do kraja tjedna”, najavio je državni tajnik Jelić. “To su specifične prijava koje imaju dvije-tri prijave u sustavu ili nije sve čisto s radnicima pa ih se mora ‘ručno’ obraditi u kontaktu s poduzetnicima.”

Do sada je samo za studeni isplaćeno više od 330 milijuna kuna, a Jelić je istaknuo da će svi kojima su isplaćene potpore za studeni automatizmom dobiti potpore za prosinac.

“Očekujem da će isplata u potpora u siječnju biti brža. Dakle, oni koji su se prijavili u studenom i nemaju promjena ne moraju se prijavljivati. Za prosinac se moraju prijaviti oni koji se nisu prijavili za studeni ili imaju neke promjene vezane uz prijavu poput broja radnika i slično.”

Prijave za prosinac zaprimaju se do 25. siječnja, a svi oni koji imaju uvjete mogu se već od sredine siječnja početi prijavljivati za potpore za očuvanje radnih mjesta za siječanj.

Isplata fiksnih troškova

Jelić je najavio također da bi ovih dana trebala krenuti isplata fiksnih troškova na osnovu podataka Porezne uprave,

“To je drugi program koji je povezan s HZZZ-om. Oni koji su zatvoreni, osim dijela za plaće, mogu dobiti naknadu za do 100 posto fiksnih troškova u prosincu. Prijaviti se mogu putem ePorezne. Čim Porezna uprava pošalje podatke, HZZ će krenuti s isplatama.”

Fiksni troškovi će se nadoknaditi onima koji su ih redovito podmirivali.

Jelić je podsjetio da svi oni koji su zatvoreni odlukom stožera ne moraju dokazivati pad prihoda, a svi oni koji su s njima poslovno povezani, bez obzira na djelatnost, ako imaju pad prihoda imaju pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta.

Svi poduzetnici čiji su pogoni ili drugi poslovni prostori na području Sisačko-moslavačke, Zagrebačke i Karlovačke županije oštećeni u potresu ili njihovi radnici ne mogu doći na posao zbog posljedica potresa, imaju također pravo na potpore za očuvanje radnih mjesta, a Vlada će na sastanku s njima razmotriti kako im još može pomoći, rekao je državni tajnik.

Na području grada Petrinje u potresu je stradalo oko 400 obrta, a na području Sisačko-moslavačke županije oko 700 poduzeća.