Pitanje koje obavezno morate postaviti na razgovoru za posao

Pitanja koja postavljate na razgovoru za posao uvelike će ovisiti o tvrtki i poslovnim odgovornostima vezanima uz posao za koji se natječete. No, jedno važno pitanje mnogi kandidati propuštaju postaviti prilikom intervjua

352
Zašto je raspisan natječaj

Razgovori za posao nikad nisu jednosmjerna komunikacija. Vi, osoba koja traži posao, razgovarate s tvrtkom, baš kao što tvrtka, odnosno ljudi iz njena odjela za ljudske resurse, razgovaraju s vama.

Iako će vaša pitanja uvelike ovisiti o tvrtki i poslovnim odgovornostima vezanima uz posao za koji se natječete, postoji jedno pitanje koje mnogi kandidati propuštaju postaviti prilikom intervjua. A to pitanje glasi: “Zašto je raspisan natječaj za ovo mjesto?”.

Ako dobijete ponudu, odgovor na ovo pitanje pružit će vam informaciju koja će znatno utjecati na vašu odluku hoćete li prihvatiti posao.

A evo nekoliko razloga zašto ne biste trebali završiti razgovor prije nego što postavite ovo pitanje.

Možda je riječ o potpuno novoj poziciji

Ako je riječ o novootvorenom radnom mjestu, onda nema prethodnika i njihovih ostvarenja s kojima biste se mogli usporediti niti osloniti na njihova iskustva. Dakle, ako dobijete posao, vi ćete biti osoba koja će postavljati buduće standarde.

Obavezno razjasnite što menadžeri od vas očekuju. Rizično je zakoračiti u potpuno novu ulogu bez jasnog znanja o tome zašto je pozicija otvorena, što trebate postići i kako će se mjeriti rezultat.

Možda biste trebali zamijeniti “zvijezdu”

Ako je osoba koja je prethodno obavljala tu ulogu bila izvanredan zaposlenik, morate se zapitati zašto su je toliko cijenili. To će vam pomoći da shvatite što možete učiniti kako biste podigli ljestvicu.

Trebali biste također razmisliti o tome što vi očekujete od novog posla. Želite li uopće preuzeti izazovnu ulogu koja vam pruža mogućnost da proširiti svoje vještine i iskustvo? Uzbuđuje li vas ideja da stanete u cipele uspješnog prethodnika?

Ako vas to ne inspirira, dobro razmislite je li to posao za vas.

A što ako morate zamijeniti neuspješnog prethodnika?

Možda je osoba koja je ranije radila na poziciji za koju se natječete bila osrednje uspješna. Ili, još gore, možda je bila toliko neuspješna da je dobila otkaz.

Bez obzira na razlog, morate znati zašto stvari nisu uspjele. Možda je pozicija izuzetno zahtjevna i zahtijeva nekoga s više iskustva.

Možda je osoba bila preiskusna, a vi biste se, zbog svojih vještina, mogli naći i sličnoj situaciji.

Možda nije bila kriva što nije uspjela impresionirati menadžment. Možda joj nije odgovaralo okruženje u tvrtki ili se nije slagala s nadređenim pa su se odlučili razići i krenuti svaki svojim smjerom.

A možda je jednostavno bili lijene ili nije bila posvećena poslu.

Pokazujte da ste ozbiljni i željni uspjeha

Cilj je saznati zašto stvar nije funkcionirala i što biste mogli učiniti da bude bolje. Ili želite li uopće raditi u toj tvrtki.

Pitanje “Zašto je raspisan natječaj za ovo mjesto?” najbolji je način da shvatite što se od vas očekuje i koliki je potencijal za napredovanje u karijeri u tvrtki. Osim toga, velika je vjerojatnost da ćete postavljanjem ovog pitanja impresionirati poslodavca. Postavljenjem ovog pitanja pokazujete da ste pripremljeni i profesionalni, ali i da ozbiljno pristupate ovom poslu te da ste željni uspjeha.

>>Kako prilikom intervjua za posao odgovoriti na pitanje o trenutačnoj plaći

>>Kako odgovoriti na pitanje “Zašto Vas zanima ovaj posao?”

>>Kako izbjeći najčešće greške u govoru tijela prilikom intervjua za posao

>>Sedam savjeta za intervju koji će vam pomoći da dobijete posao

>>Kako impresionirati na razgovoru za posao

>>Kako se opisati u tri riječi prilikom razgovora za posao

>>Što biste svakako trebali reći prilikom intervjua za posao

>>Šest stvari koje ne biste trebali izgovoriti prilikom razgovora za posao