U 2024. HUP očekuje rast prosječne bruto plaće za deset posto

U HUP-u ističu kako bruto plaće u srednjem roku ne bi smjele nominalno rasti za više od dva posto, kolika je ciljana stopa inflacije, plus rast produktivnosti od također dva posto, ako Hrvatska želi ostati u okvirima koji ne doprinose jačanju inflacije

64
prosječna bruto plaća
[Ilustracija: Pixabay]

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) u svojoj analitičkoj publikaciji HUP Fokus tjedna. navodi da u ovoj godini očekuje povećanje prosječne bruto plaće za deset posto. Snažan realan rast primanja posljedica je sve jačeg manjka radne snage, posebno u deficitarnim uslužnim sektorima, pada opće inflacije te, nekoliko uzastopnih poboljšanja kolektivnih ugovora u javnom sektoru, obrazlaže se u analizi.

U analizi se navodi da 40 posto menadžera u industriji i uslugama te 60 posto u graditeljstvu prijavljuje manjak radnika, što potvrđuje da je manjak radne snage jedan od glavnih ograničavajućih faktora u poslovanju.

Nakon lanjskog rasta od 14,5 posto, HUP-ovi analitičari  u 2024. očekuju povećanje prosječne bruto plaće od deset posto, što osigurava dvije uzastopne godine rasta realnih plaća od oko šest posto, čime Hrvatska prednjači u srednjoj i istočne Europe i na razini EU-a.

Uz neoporeziva primanja te primitke u naravi, poslodavci očekuju rast ukupnih primanja zaposlenih za dodatnih 15 posto. U prošloj godini ukupna primanja porasla su za gotovo 20 posto.

Rast plaća u 2024. bit će ubrzan “dosad neviđenim povećanjem mase plaća iz državnog proračuna u izbornoj godini od 32 posto i gotovo rekordnim skokom minimalne plaće u EU-u od čak 20 posto, uz kontinuiranu napetost na tržištu rada”.

U HUP-u ističu kako bruto plaće u srednjem roku ne bi smjele nominalno rasti za više od dva posto, kolika je ciljana stopa inflacije, plus rast produktivnosti od također dva posto, ako Hrvatska želi ostati u okvirima koji ne doprinose jačanju inflacije.