Benkovac planira obnovu oronule Regionalne veletržnice europskim sredstvima

U Gradu smatraju kako bi to znatno pridonijelo razvoju benkovačkog gospodarstva, posebno poljoprivredne proizvodnje i skladištenja te plasmana poljoprivrednih proizvoda

36
Regionalna veletržnica Benkovac
[Ilustracija: Pixabay]

Grad Benkovac planira aplicirati za sredstva iz fondova Europske unije kako bi obnovio nekadašnju Regionalnu veletržnicu. U Gradu smatraju kako bi to znatno pridonijelo razvoju benkovačkog gospodarstva, posebno poljoprivredne proizvodnje i skladištenja te plasmana poljoprivrednih proizvoda.

“Dogovoren je sastanak s predstavnicima Zadarske županije zaduženima za poljoprivredu i gospodarstvo kako bi se razgovaralo o mogućnostima i modalitetima pokretanja rada benkovačke hladnjače i veletržnice u smjeru osiguravanja uvjeta za ulaganje u prerađivačke i uslužne djelatnosti koje bi bili na usluzi domaćim poljoprivrednicima”, rekao je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić, prenosi Zadarski list.

Nekadašnja Regionalna veletržnica Benkovac prostire se na oko četiri hektara. Na tom prostoru nalazi se nekoliko derutnih i oronulih hala, među kojima je najveća nekadašnja Hladnjača koju je nedavno kupio Grad Benkovac

Veletržnica Benkovac osnovana je 1998. na inicijativu Vlade, kao dio nacionalne mreže. Pripajanjem Agroprodukta nastala je Regionalna veletržnica Benkovac koja je zamišljena kao regionalni sabirni centar poljoprivrednih proizvoda iz Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Zbog lošeg upravljanja i nevraćanja kredita Regionalna veletržnica je već 2004., samo šest godina nakon osnivanja, završila u blokadi. Donedavni stečajni upravitelj Ante Poljak, koji je na vlastiti zahtjev razriješen početkom godine, u svom izvješću navodi da je predlagao da se zbog velikih troškova podvuče crta i da se namire oni koji se mogu namiriti.

Grad Benkovac je Hladnjaču kupio za 200.966 eura. Nekretnina je procijenjena na 753.865 eura, a početna cijena na trećoj dražbi, kada ju je Grad kupio, iznosila je 188.466 eura.

No, sama Hladnjača pak nema okolnog zemljišta, pristupnih putova ni strojarnicu i ne može funkcionirati samostalno. Zato Grad mora kupiti ostale hale i zemljište nekadašnje Regionalne veletržnice Benkovac.U slučaju ostalih hala glavni vjerovnik je HBOR

Poljak u izvješću navodi kako je bila štetna odluka da se Hladnjača prodaje odvijeno od ostalog, nerazdvojnog dijela cjeline. “Nepodmirene obveze tada su nastale upravo zato da bi se dovelo stečajnog dužnika u neprilike kako bi morao prodati ostatak cjeline u bescjenje onome tko je kupio Hladnjaču. Kao stečajnog upravitelja to me dočekalo prilikom preuzimanja dužnosti, s time se susrećem i na kraju, kada Grad Benkovac kupuje Hladnjaču, a stečajnog dužnika, Regionalnu veletržnicu Benkovac u stečaju, svjesno se dovodi u situaciju ogromnih dugova prema Gradu Benkovcu s ciljem da Grad pošto-poto kupi i ostatak imovine. To je svrha i smisao svega”, napisao je u izvješću Poljak, piše Iva Bucić.