Revizija NKD-a ne uvodi nove djelatnosti

Posljednja revizija NKD-a provedena je 2007., a u međuvremenu se u društvu i gospodarstvu štošta toga promijenilo te su nastale djelatnosti koje trenutni NKD ne prepoznaje. No, čini se da u prijedlogu novog šifrarnika nema novih djelatnosti

138
Nacinalna klasifikacija djelatnosti
[Photo by ThisIsEngineering: https://www.pexels.com/photo/code-projected-over-woman-3861969/]

Državni zavod za statistiku pustio u javnu raspravu novu Nacionalnu klasifikaciju djelatnosti (NKD). Javno savjetovanje će trajati do 13. kolovoza.

Posljednja revizija NKD-a provedena je 2007., a u međuvremenu se u društvu i gospodarstvu štošta toga promijenilo te su nastale djelatnosti koje trenutni NKD ne prepoznaje. Obrtnici i poduzetnici, ali i računovođe, stoga već neko vrijeme zazivaju promjene jer im je nacionalna klasifikacija djelatnosti važna, između ostalog, zbog prijava na razne natječaje i potpore, piše Poslovni dnevnik.

Nacionalna klasifikacija djelatnosti važna je i DZS-u jer omogućuje točnije prikupljanje i sistematizaciju statističkih podataka nužnih za praćenje promjena u gospodarstvu i društvu. No, prijedlog upućen u javno savjetovanje poduzetnicima ne donosi ništa posebno novog, piše novinarka Josipa Ban.

Iz DZS-a navode i da se u reviziju ide zato što se klasifikacija gospodarskih djelatnosti provodi na svjetskoj (ISIC), pa tako i na europskoj razini (NACE). Na razini EU-a u razdoblju od 2019. do 2021., prikupljeni su prijedlozi izmjena i dopuna s ciljem poboljšanja klasifikacijskoga sustava. “Namjera je bila pripremiti sustav koji će bolje odražavati aktualne ekonomske djelatnosti u EU”, ističu iz DZS-a.

Nakon dvije godine prikupljanja prijedloga i dopuna u lipnju 2022. definirana je struktura nove klasifikacijske verzije NACE Rev. 2.1., a Europska komisija je u listopadu 2022. usvojila novu strukturu donošenjem Delegirane uredbe (EU). Sada se tome prilagođavaju i nacionalne klasifikacije svake države članice.

Minimalne promjene

No, dvije godine prikupljanja prijedloga izmjena i dopuna, čini se, barem u Hrvatskoj, donose minimalne promjene.

“Imamo praktički iste razrede i podrazrede kao do sada, što je i dobro jer bi bilo komplicirano da svaki poduzetnik zbog nove odluke o NKD-u mora mijenjati svoju šifru djelatnosti. Međutim, ne vidim da su dodane nove djelatnosti”, navodi Mirela Relković, predsjednica Udruženja računovođa Hrvatske gospodarske komore te vlasnica knjigovodstvenog servisa Kontoar. “NKD, odnosno šifrarnik, smo trebali proširiti novim djelatnostima koje dolaze.”

Informacije i komunikacije

Brzinski pogled na reviziju NKD-a koja bi na snagu trebala stupiti 2025. otkriva da je dodano jedno novo područje, kaže Relković, jedan je odjeljak manje, te je 15 skupina i 35 razreda više. Konkretno noviteti su u području djelatnosti J, a koje se odnosi na informacije i komunikacije.

Prema novom prijedlogu ono se mijenja u izdavačke djelatnosti, djelatnosti emitiranja te proizvodnje i distribucije sadržaja. Novosti su i u klasifikaciji pod oznakom K, a koja će po novom uključivati telekomunikacije, računalno programiranje, savjetovanje, računalnu infrastrukturu i ostale informacijske uslužne djelatnosti.

Tako za određene djelatnosti ni nakon revizije neće biti posve jasno pod koju ih šifru treba  svrstati.