Objavljen javni poziv za samozapošljavanje branitelja i članova obitelji

Za ovaj javni poziv, otvoren do 17. ožujka, osigurano je 4,4 milijuna kuna. Maksimalna potpora iznosi 80.000 kuna, jednokratna je i nepovratna ako se troši namjenski, u skladu s poslovnim planom i troškovnikom

205
potpore za samozapošljavanje branitelja

Ministarstvo branitelja objavilo je javni poziv za dodjelu potpora za samozapošljavanje nezaposlenoj djeci dragovoljaca Domovinskog rata, nezaposlenoj djeci Hrvatskih ratnih vojnih invalida te nezaposlenoj djeci smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja koji se nalaze u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, odnosno u registru nezaposlenih osoba Republike Hrvatske. Cilj potpore je ohrabriti ljude da ne odustaju od svijeta rada ili da se u njega ponovo uključe.

Javni poziv je otvoren mjesec dana, do 17. ožujka. Svi zahtjevi zaprimljeni u roku bit će riješeni do kraja 2022.godine.

Osobe koje zadovoljavaju uvjete poziva mogu podnijeti zahtjev za pokretanje obrta, trgovačkog društva ili obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva. Za ovaj javni poziv osigurano je 4,4 milijuna kuna.

Program se provodi od 2004. godine, a ovo je šesti ciklus. Prema dosadašnjim iskustvima, po jednom javnom pozivu koji traje mjesec dana, Ministarstvo branitelja zaprimi oko 120 zahtjeva, rekla je za emisiju Prva crta Hrvatskog radija načelnica sektora za skrb o hrvatskim braniteljima i očuvanje vrijednosti Domovinskog rata Marijana Tkalec.

“S obzirom na upite koje smo zaprimili od početka godine, očekujemo da ćemo i ove godine zaprimiti jednaki broj zahtjeva”, dodala je načelnica Tkalec.

Javni poziv je otvoren do 17. ožujka

Maksimalna potpora iznosi 80.000 kuna, jednokratna je i nepovratna ako se troši namjenski, u skladu s poslovnim planom i troškovnikom. Predviđena sredstva uz državnog proračuna pokrivaju 55 potpora u punom iznosu.

Svaka osoba koja postane korisnik mjere potpisuje ugovor kojim se propisuju međusobna prava i obveze, Ministarstva s jedne strane i korisnika mjere s druge. Ključno je da korisnik ispoštuje poslovni plan koji mu je odobren i da sredstva potroši na one troškove koje je naveo u troškovniku koji je dio poslovnog plana kojeg mora priložiti.

“Ti troškovi moraju biti iskazani realno. Ono što mi tražimo je da uz troškovnik prilože ponude, predugovore i predračune iz kojih možemo vidjeti da je potencijalni korisnik istraživao tržište i da zna kako se otprilike kreću cijena na tržištu tako da ne može dobiti iznos puno veći od realnih cijena na tržištu.”

5.000 korisnika mjere od 2004. godine

Mjeru samozapošljavanja Ministarstva hrvatskih branitelja od 2004. godine koristilo je nešto manje od 5000 branitelja i članova obitelji. Skoro 80 posto njih i danas radi, što ovu mjeru čini jednom od najuspješnijih.

Promatrano po strukturi, u 65 posto slučajeva riječ je o pokretanju obrta, 25 posto su trgovačka društva, a 10 posto obiteljska poljoprivredna gospodarstva orijentirana prema primarnoj poljoprivrednoj proizvodnji. Trgovačka društva i obrti su usmjereni uglavnom na uslužne djelatnosti.

Analiza programa od 2018. do 2020. godine pokazala je da je prosječna dob branitelja korisnika mjere 54 godine, dok je prosječna dob braniteljske djece koja koriste mjere 31 godina.

Tekst javnog poziva, kao i pripadajući obrasci i popratna dokumentacija, dostupni su na mrežnoj stranici Ministarstva hrvatskih branitelja u dijelu Aktualni javni pozivi, u Ministarstvu hrvatskih branitelja te u Područnim odjelima Ministarstva u županijama.