Sektoru turizma i sporta osigurano 1,5 mlrd kuna povoljnih zajmova

Program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100% glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike za koje je predviđen iznos od jedne milijarde kuna, te jamstveno pokriće od 90% za velike poduzetnike za koje je predviđeno 500 mil. kuna

88
potpora sektorima turizma i sporta
Ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac

Vlada je na sjednici u četvrtak usvojila program potpora sektorima turizma i sporta u aktualnoj pandemiji koronavirusa. U okviru programa kroz povoljne zajmove poduzetnicima će biti raspoloživo 1,5 milijardi kuna

“Ovim programom potvrđujemo da Vlada kontinuirano brine o gospodarskim subjektima u turizmu i sportu koji su najpogođeniji pandemijom. Program je pozitivno ocijenila i Europska komisija koja ga je dobila 11. siječnja ove godine”, rekla je na sjednici Vlade ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Program će provoditi Ministarstvo turizma i sporta u suradnji s HBOR-om, HAMAG-BICRO-om i poslovnim bankama.

Cilj je da program postane operativan sredinom veljače, kako bi se što prije odgovorilo na potrebe sektora, poručila je ministrica Brnjac.

Tko može koristiti program

Korisnici potpora su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici koji posluju u sektoru turizma i sporta te povezanim djelatnostima na području Republike Hrvatske.

Prihvatljivi korisnici su:

  • hoteli, odmarališta, kampovima I ostali smještajni objekti;
  • restorani i ostali objekti za pripremanje i posluživanje hrane,
  • catering,
  • djelatnosti pripreme usluživanja pića, primjerice cafe barovi i slično,
  • putničke agencije i touroperatori,
  • nautički charter,
  • sportski objekti,
  • fitness centri i ostale sportske djelatnosti, uključujući teretane,
  • zabavni i tematski parkovi te
  • ostale zabavne i sportske djelatnosti.

Cilj je da program postane operativan sredinom veljače, kako bi se što prije odgovorilo na potrebe sektora, poručila je ministrica Brnjac

Korisnici potpora iz ovog programa mogu biti i poduzetnici koji obavljaju djelatnosti zdravstvenog turizma u skladu sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti, kao i korisnicima koji su uključeni u turističku ponudu te pretežito ostvaruju prihode izvan sustava javnog zdravstva.

Kredite će odobravati HBOR, HAMAG-BICRO i poslovne banke.

Državna jamstva za odobrene zajmove

Kako bi se osiguralo lakše odobravanje povoljnih kredita za likvidnost poduzetnika od strane financijskog sektora, program predviđa izdavanje državnog jamstva u iznosu od 100 posto glavnice kredita za mikro, male i srednje poduzetnike za koje je predviđen iznos od jedne milijarde kuna, te jamstveno pokriće od 90 posto za velike poduzetnike za koje je predviđen iznos od 500 milijuna kuna.

Poduzetnici mogu ostvariti pravo na potporu pod uvjetom da su pogođeni manjkom likvidnosti i gubicima u poslovanju uzrokovanim gospodarskim posljedicama pandemije covida-19, odnosno ako je njihova poslovna aktivnost smanjena ili u potpunosti obustavljena tijekom pandemije te su zbog toga suočeni s teškoćama u poslovanju koje su posljedica širenja bolesti covid-19.

Nakon odluke Vlade uslijedit će potpisivanje sporazuma između Ministarstva turizma i sporta s HBOR-om i HAMAG-BICRO-om kao provedbenim tijelima programa.