U petak krenuo program potpora mikropoduzetnicima stradalima u potresu

Mikropoduzetnicima s područja koje je pogodio potres na raspolaganju je ukupno 10 milijuna kuna. Maksimalni iznos potpore u okviru programa je 30 tisuća kuna, a natječaj će biti otvoren 20 dana

75
potpore za mikropoduzetnike

U petak, 5. veljače, otvoren je program potpora mikropoduzetnicima na područjima ugroženim potresom vrijedan 10 milijuna kuna. Maksimalni iznos potpore u okviru programa je 30 tisuća kuna. Natječaj će biti otvoren 20 dana, od 5. do 25. veljače.

Korisnici bespovratnih sredstava temeljem ovog Programa mogu biti isključivo obrti, trgovačka društva i zadruge, osim onih kojima je pretežita djelatnost poljoprivreda, šumarstvo i ribarstvo.

“Program je namijenjen obrtnicima i mikropoduzetnicima odnosno tvrtkama koje imaju do devet zaposlenih, jer smatramo da je njima u ovom trenutku najteže ponovo pokrenuti poslovanje. S druge strane, njima su za pokretanje poslovanja potrebna najmanja sredstva pa je to najbrži način kako bi se barem djelomično revitaliziralo gospodarstvo na područjima pogođenima potresom i kako bi se ljudi koliko-toliko vratili u normalan život”, objasnio je pomoćnik ministra gospodarstva i održivog razvoja Zvonimir Novak gostujući na Hrvatskom radiju.

Na području Sisačko-moslavačke županije do potresa bilo je aktivno oko 4,5 tisuće mikro poduzetnika koji generiraju oko 18 tisuća radnih mjesta.

Program je namijenjen obrtnicima i mikropoduzetnicima odnosno tvrtkama koje imaju do devet zaposlenih

“U trenutku kada smo počeli pripremati natječaj bilo je teško odrediti koliko je poduzetnika i obrtnika stradalo te koliko će štete iznositi. Prema preliminarnim procjenama predstavnika lokalne gospodarske i obrtničke komore riječ je o oko tisuću poduzetnika koji bi mogli zadovoljiti uvjete ovog natječaja koji kreće od petka”, rekao je Novak.

Pojednostavljen postupak prijave

Administrativni zahtjevi vezani uz natječaj su maksimalno pojednostavljeni, a uvjeti su kreirani u suradnji s predstavnicima gospodarske i obrtničke komore s potresom pogođenog područja, naglasio je pomoćnik ministra.

“Ministarstvo gospodarstva konzultiralo se s Poreznom upravom, Regosom i Finom. Sve podatke koje možemo povući iz njihovih registara, mi ćemo povući kako bismo što manje opteretili poduzetnike. No, izjave o veličini poduzeća i o pretrpljenoj šteti su nužne i njih će nam tražitelji potpora morati dostaviti.”

Pojašnjava Novak da se neće provjeravati statika: “Za to su nadležna neka druga tijela. Ali tražitelj potpore će morati dokazati da je šteta nastala. U tome će im pomagati i lokalna razvojna agencija, Simora, koja je angažirala određeni broj inženjera koji će provjeravati štetu”.

Jedan od uvjeta natječaja je da je tražitelj potpore uredno podmirivao obveze prema državi.

“Nećemo gledati 2020. jer znamo da nije baš reprezentativna. Usredotočit ćemo se 2019. godinu. Svi podnositelji zahtjeva za potporu će morati dokazati da nemaju nepodmirene obveze u toj godini. Već smo dogovorili s Poreznom upravom da ćemo te podatke povlačiti preko korisničkog OIB-a tako da ćemo imati sve podatke o podmirenim i nepodmirenim obvezama”, objasnio je Novak. “Želimo da se što više poduzetnika javi na ovaj natječaj, da ih što više dobije sredstva i da ih što više krene u normalan poslovan život.”

Maksimalna potpora 30.000 kuna

Ako zadovolje kriterije, poduzetnici će kroz ovaj natječaj moći dobiti do 30.000 kuna. Bespovratna sredstva namijenjena su za financiranje sanacija poslovnog prostora, najam prostora, opremanje interijera poslovnog prostora, nabavu strojeva i opreme te nabavu obrtnih sredstava potrebnih za obavljanje poslovne djelatnosti. Prihvaća se i trošak nabave polovne opreme ako nije starija od pet godina i ako se ne nabavlja od povezanih društava.

Prema preliminarnim procjenama predstavnika lokalne gospodarske i obrtničke komore uvjete ovog natječaja moglo bi zadovoljiti oko tisuću poduzetnika

“Nećemo priznavati kupnju vozila, podmirenje PDV-a i carinskih davanja, Priznavat ćemo male adaptacije, nabavu inventara. Ova sredstva nisu dostatna niti su namijenjena za velike rekonstrukcije, nego prvenstveno za obnovu objekata koji nisu jako stradali i nabavu sitnog inventara kako bi se što prije pokrenulo poslovanje”, razložio je pomoćnik ministra gospodarstva Zvonimir Novak.

Važni uvjeti su da nema otpuštanja, da se sredstva opravdaju i da se proizvodnja ili neka druga djelatnost pokrenu u roku od šest mjeseci. “Nakon šest mjeseci ćemo krenuti u kontrolu. Provjeravat ćemo fakture i kako su sredstva potrošena”, najavio je Novak.

Niz je obrtnika i mikropoduzetnika kojima je poslovni prostor oštećen toliko da bez potpune rekonstrukcije u njemu nije moguće nastaviti s poslom. Ali ima i poduzetnika koji su pretrpjeli relativno neznatne štete i kojima će ovaj program do 30 tisuća kuna biti od velike pomoći, uvjeren je Novak.

Sredstva za ovaj program osigurana su unutarnjom raspodjelom proračuna unutar Ministarstva gospodarstva, a do iznos od 30 tisuća kuna po poduzetniku došlo se prema procjenama s terena.

U pripremi program potpora vrijedan 200 mil. kuna

“Cilj je da svi koji se jave i zadovolje uvjete natječaja dobiju sredstva. No, to ne znači da će svi dobiti maksimalan iznos od 30 tisuća kuna. Kada vidimo ukupan iznos zahtjeva, vidjet ćemo hoćemo li spuštati prag. Ako iznos bude neznatno veći od predviđenih 10 milijuna kuna, pokušat ćemo uštedama unutar ministarstva namaknuti dodatna sredstva kako bi svi dobili maksimalan iznos. Ako iznos bude znatno veći, neće biti druge nego zamoliti potpredsjednika Marića da vidimo možemo li napraviti dodatni rebalans državnog proračuna kako bismo dopunili stavku za ovu namjenu”, rekao je Novak.

Dodaje kako su u Ministarstvu rada zaprimili oko 700 zahtjeva za očuvanje radnih mjesta. “Ako bude toliko zahtjeva za potporu ministarstva gospodarstva, to bi značilo da će potpora iznositi oko 15 tisuća kuna ako svi podnesu maksimalan zahtjev za 30 tisuća kuna”.

U pripremi je još jedan program za malo i srednje poduzetništvo vrijedan 200 milijuna kuna.

“Iz fondova Europske unije kroz program REACT za povećanje kapaciteta i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništvo namijenili smo više od 200 milijuna kuna. O tome smo razgovarali s Europskom komisijom prije nego što se desio potres. Nakon potresa tražili smo način kako usmjeriti izravno određena sredstva na potresom pogođeno područje. Još uvijek o tome razgovaramo s Komisijom i nadamo se da ćemo do kraja prvog tromjesečja izaći s tim programom”, najavio je Zvonimir Novak. Taj natječaj trebao bi zahvatiti malo širu poduzetničku populaciju, odnosno tvrtke do 250 zaposlenih.


Detalji otvorenog javnog poziva dostupni su na poveznici.