Otpis poreznog duga provest će se posljednjeg vikenda u srpnju

Mjesečna je obveza podnošenja PDV obrazaca do 20. u mjesecu za prethodni mjesec pa apeliramo da se to učini, kako bi porezna uprava mogla što brže obraditi te podatke i na temelju njih provesti sistemski otpis, poručio je ministar financija

939
otpis poreznog duga
Ministar financija Zdravko Marić

Ministar financija Zdravko Marić pozvao je porezne obveznike poduzetnike da do 20. srpnja dostave podatke o PDV-u kako bi Porezna uprava obradila te podatke i posljednjeg srpanjskog vikenda provela sistemski otpis poreznog duga.

“Onima kojima je pad prihoda u travnju, svibnju i lipnju ove godine u odnosu na isto razdoblje prethodne godine veći od 50 posto i ako su im godišnji prihodi manji od 7,5 milijuna kuna, otpisuju se u potpunosti porezne obveze koje smo definirali; ako su im prihodi veći od 7,5 milijuna kuna, otpisuje im se iznos proporcionalan padu prihoda. Ako im je pad prihoda između 20 i 50 posto, onda imaju mogućnost beskamatne obročne otplate. Dakle, od trenutka kada su podnijeli zahtjev za odgodu, te porezne obveze bit će obuhvaćene otpisom ili obročnom otplatom”, pojasnio je ponovo ministar financija.

Dodao je kako je riječ o nešto više od 90 tisuća poreznih obveznika i ukupnom iznosu poreznog duga od 5,3 milijarde kuna.

“Mjesečna je obveza podnošenja PDV obrazaca do 20. u mjesecu za prethodni mjesec pa apeliramo da se to učini, kako bi porezna uprava mogla što brže obraditi te podatke i na temelju njih provesti sistemski otpis”, ponovio je Marić.

>>Potpore za samozapošljavanje idu dalje, ali po novim pravilima