Sven Thorsten Potthoff: Njemačka komora vam nudi snažnu mrežu kontakata širom svijeta

"Ako ste zainteresirani za njemačko tržište, obratite nam se. Dođite, razgovarat ćemo, popiti kavu i potražiti način kako da vam pomognemo", poručuje izvršni direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Thorsten Potthoff

288
Sven Thorsten Potthoff
Sven Thorsten Potthoff, izvršni direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore

Hrvatska podružnica Founder Institutea, jednog od vodećih svjetskih programa akceleracije startupova, i Zagrebački inovacijski centar– ZICER nastavljaju s serijom predavanja o poslovanju na stranim tržištima. Posljednje u nizu predavanja bilo je posvećeno njemačkom tržištu, a gost predavač bio je Sven Thorsten Potthoff, izvršni direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore.

“Ako želite pokrenuti posao u Njemačkoj, morate doći u Komoru”, glavna je poruka  njegova predavanja.

Sven Thorsten Potthoff na mjesto direktora Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore došao je u siječnju ove godine. Do dolaska u Hrvatsku četiri godine vodio je odjel zadužen za brand DEinternational u Njemačkoj udruzi industrijskih i trgovinskih komora (DIHK), krovnoj organizaciji 79 njemačkih industrijskih i trgovinskih komora (IHK) te Njemačkih vanjskotrgovinskih komora (AHKs). Prethodno je radio za GTAI, agenciju Savezne Republike Njemačke za promicanje njemačkoga gospodarstva, te Delegaciju njemačkoga gospodarstva u Saudijskoj Arabiji (GESALO).

>>Robert Kohorst: Nemojte se bojati neuspjeha u poduzetništvu!

U uvodu je Potthoff podsjetio na snažne gospodarske veze Njemačke i Hrvatske te na ulogu gospodarske komore. Istaknuo je kako su u Njemačkoj male kompanije glavna izvozna snaga, za razliku od SAD-a gdje su prema stranim tržištima orijentirane uglavnom velike kompanije. Njemačka vanjsko-trgovinska komora okuplja 50 tisuća članica koje uz 140 ureda u 92 zemlje čine snažnu gospodarsku mrežu. No, još važnija je, istaknuo je Potthoff, mreža koju gospodarska komora ima u Njemačkoj, gdje predstavlja 3,7 milijuna poduzeća.

Industrijske i trgovinske komore s vanjskotrgovinskim komorama grade zajedničku mrežu koja zastupa gospodarske interese Njemačke u zemlji i inozemstvu. Dio te mreže je i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Osnovana je prije 15 godina. Danas okuplja više od četiri stotine članova iz njemačkih, hrvatskih i međunarodnih poslovnih krugova koji aktivno doprinose unaprjeđenju njemačko-hrvatskih gospodarskih odnosa. Najveće je bilateralno gospodarsko udruženje u Hrvatskoj i važna platforma za razmjenu informacija i iskustava. Promiče izgradnju i unaprjeđenje poslovnih odnosa između njemačkih i hrvatskih tvrtki, a na političkoj i upravnoj razini zalaže se za što bolju poslovnu klimu u Hrvatskoj.

Pet zapreka za razvoj startup industrije

Prije dolaska u Hrvatsku Sven Thorsten Potthoff proveo je 17 godina u Berlinu koji je glavno sjedište njemačke startup industrije, tako da je imao priliku upoznati se s njome.

Nedavno izvješće berlinskog odjela trgovinsko-industrijske komore pokazalo je da u Njemačkoj postoji veliki interes za osnivanjem poduzeća, ali broj novih poduzeća je u padu. Pet je glavnih prepreka koje bi trebalo ukloniti kako bi se to promijenilo, istaknuo je Potthoff.

Prvi je spori internet i birokracija. “Iz hrvatske pozicije zvuči prilično nevjerojatno da se Njemačka suočava s takvim problemima, ali tako je. Brzina interneta nije problem u Berlinu ili Muenchenu, ali jest u udaljenim područjima koja nemaju pristup brzom internetu. Komora nastoji pomoći u rješavanju tih problema, no važne su i inicijative koje dolaze iz samih regija.“

Drugi problem je nedostatak stručnjaka. “Više nije dovoljno da kompanija ima stol za ping-pong kako bi privukla ljude”, kaže Potthoff. „Ako pogledate prosječne plaće u startup kompanijama, one iznose oko 3000 eura za muškarce i oko 2500 eura za žene. To ukazuje na treći problem: ima mnogo dobro obrazovanih, inovativnih i sposobnih žena koje žele osnovati svoja poduzeća, ali na kraju od toga odustanu. Razlog je nemogućnost da usklade posao i obitelj. To je također ‘vruća tema’ u Njemačkoj.“

Četvrti problem, koji je vrlo specifičan za Njemačku, jest strah od neuspjeha. „U drugim zemljama, poput Izraela ili SAD-a, neuspjeh je sastavni dio biznisa. To je prilika da se nešto nauči i iz toga izađe jači. S druge strane, ako u Njemačkoj jednom ne uspiješ, bolje da više ni ne pokušavaš. Takav je način razmišljanja usađen u poslovnu kulturu.“

Peti problem je nedostatak rizičnog kapitala. Usprkos određenom napretku posljednjih godina Njemačka u tom segmentu još uvijek zaostaje za Silicijskom dolinom, Londonom ili Izraelom, kaže Sven Thorsten Potthoff.

No, nije sva tako loše. „Startupi kao ekonomski faktor imaju sve veće značenja za Njemačku. Oni su nositelji digitalizacije i lideri u primjeni novih tehnologija. Prema posljednjim podacima oko 1550 startup kompanija zapošljava oko 18 tisuća ljudi. I taj broj kontinuirano raste“, tumači Potthoff.

Berlin – sjedište njemačke startup industrije

Gledano geografski, Berlin je danas glavno sjedište njemačke startup industrije. Oko pola novih kompanija osniva se u Berlinu. Slijedi Bavarska, a na trećem mjestu je Sjeverna Rajna-Vestfalija.

Startupi su, nastavlja Potthoff, vrlo aktualna tema u Njemačkoj. „Svi govore o digitalizaciji i startupima. No, sam si često postavljam pitanje kako možemo pomoći mladim tvrtkama. Poznajem njemačku politiku i znam što su naše institucije sposobne učiniti, a što nisu. Ono  što vam možemo ponuditi je snažna mreža, naši kontakti.“

“Razgovarao sam s ljudima uz jedne mlade hrvatske IT tvrtke koji su se žalili kako ja ne mogu pojmiti kako je teško probiti se na američkom tržištu. Naravno da mogu zamisliti. Ali ako trebate kontakte, recite mi gdje. Imamo urede u SAD-u, poznajem ljude u Silicijskoj dolini. To je moja mreža. I ona pokriva cijeli svijet“, tumači Potthoff.

Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora prije nekoliko mjeseci organizirala je pitch na kojem su odabrane tri startup kompanije iz Hrvatske  kojima je komora organizirala roadshow u Njemačkoj.

“Mi vam možemo otvoriti vrata. Ako ste zainteresirani za njemačko tržište, obratite nam se. Znate gdje nas možete naći. Dođite, razgovarat ćemo, popiti kavu i potražiti način kako da vam pomognemo”, poručio je na kraju izvršni direktor Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore Sven Thorsten Potthoff.

VeeMee, TransferHero i Orioly

Nakon uvodnih izlaganja predstavila su se tri hrvatska startupa koji žele započeti svoju ekspanziju na njemačkom tržištu.

VeeMee je startup, koji je razvio digitalnu platformu u poljoprivrednom i trgovačkom sektoru, te doprinosi povećanju prodaje hrane u maloprodajnim trgovinama.

TransferHero je polaznik Startup Factorya te StartupBootcampa u Amsterdamu koji svojom platformom omogućavaju putnicima pametan i održiv prijevoz putnika od i do zračnih luka.

Orioly je Founder Institute Graduate , aplikacija za online booking, marketing i prodaju namijenjena malim i srednjim touroperatorima.