Anto Širić: Želimo uvesti ozbiljne tehnologije u sve sportske sustave

Tim mladih studenata sportaša osmislio je Sport React, uređaj koji razvija motoričke kognitivne sposobnosti kako bi pomogao sebi i svojim kolegama sportašima koji žele poboljšati svoje rezultate

2304
Spor React
Anto Širić

Vrijeme reakcije je sposobnost brzog odgovara na podražaj. Izuzetno je važno u mnogim sportovima ali i u svakodnevnim aktivnostima, iako se rijetko mjeri. Tim mladih studenata sportaša osmislio je Sport React, uređaj koji razvija motoričke kognitivne sposobnosti kako bi pomogao sebi i svojim kolegama sportašima koji žele poboljšati svoje rezultate.

Riječ je o sustavu inteligentnih senzora povezanih s mobilnom aplikacijom koji se koriste za razvoj koordinacije i refleksa sportaša, ali primjenjiv je i u radu s djecom s teškoćama u razvoju.

“Ideja za Sport React došla kao rezultat potražnje. Bavimo se sportom i trener me, budući da zna da studiram na Tehničkom veleučilištu Zagreb i da se bavim elektronikom, pitao mogu li složiti nekakav uređaj kojim bismo pratili reakcije. Reakcije su u našem sportu, kickboxingu, bitne. Pokazao mi je što nudi konkurencija i tako sam počeo razmišljati o tome”, priča osnivač I idejni začetnik projekta Anto Širić.

Anto je projekt odabrao i kao svoj završni rad na TVZ-u. To se, kaže, pokazalo dobrim jer da nije “sigurno bih odustao”. Druga okolnost koja je pomogla da projekt zaživi je da je morao neko vrijeme mirovati zbog operacije.

“Nisam mogao trenirati pa sam to razdoblje iskoristio da napišem programski kod. Bio je to moj prvi projekt i nije bilo lako. Na faksu i za vrijeme učenja naviknuo sam, kada zapne, pola sata posvetiti fizičkoj aktivnosti. U ovom slučaju to nije bilo moguće jer sam morao mirovati. Radio sam na projektu intenzivno, 8-9 sati dnevno. Krenuli smo iz ničega, napravite jedan dio, onda napravite nešto novo pa sve ono staro morate zamijeniti. Tako je nastala prva pa druga verzija uređaja, a sada radimo finalnu verziju prototipa koja će, nadam se, biti dovoljno reprezentativna za investiciju i ozbiljnu komercijalnu upotrebu.”

Inicijalno namijenjen sportašima

Sport React je uređaj koji razvija motoričke i kognitivne sposobnosti. “Mi smo ga       prvenstveno namijenili sportašima jer su motoričke i kognitivne sposobnosti ključ svakog sportskog uspjeha. Ali moguća je primjena i u nekim drugim područjima koja u ovom trenutku nismo uzeli kao primarne niše jer ih dovoljno ne poznajemo, poput rada s djecom koja imaju kognitivni poremećaj.”

Anto kaže kako je razgovarao s profesorom Silvijem Papićem s Algebre koji je bivši vojni pilot. Profesor Papić rekao je kako je sličan uređaj imao prilikom testiranja za pilota.

Uređaj može koristiti i vatrogascima, navodi daljnji primjer Anto, “svima onima koji se bave aktivnostima kod kojih je važno pokazati određene motoričke ili kognitivne sposobnosti”. Ujedno je riječ o dijagnostičkom uređaju koji daje određene izlazne podatke.

Uz Antu kao osnivača u timu je trener Aleksandar Pupac, kao savjetnik i osoba koja ustupa dvoranu i posredno članove kluba za testiranje. Ivan Josipović, student završne godine ekonomije i bivši atletičar, zadužen je za marketing i poslovnu strategiju. Dugogodišnji Antin prijatelj i talentirani kickboxer Andrej Kedveš studira kineziologiju i provodit će testiranja.

“Andrej će biti naš ambasador. Ja kao sportaš mogu reći nekom treneru tenisa: ‘ Ovo je super za vas jer će igrač biti brži’, ali Andrej kao kineziolog može stručno objasniti u dvije rečenice tako da trener shvati. On nam je ključna osoba za osmišljavanje vježbi jer planiramo izbacivati i primjere vježbi za uređaj, od pripremnih do završnih, dijagnostiku, te testova po pravilima kineziologije.”

Uređaj ima primjenu i u fizioterapiji i rehabilitaciji, tako da je pridruženi član tima Ivan Golubiček, vlasnik studija za rehabilitaciju i terapiju. On nije uključen u razvoj, ali će u svom studiju, sa svojim klijentima, provoditi testiranja.

Mjerenje specifičnih reakcija

Sport React ima šest modula, a svaki od njih ima 8×8 RGB zaslon. Moduli su bežično povezani međusobno i s mobilnom aplikacijom. Putem aplikacije se definiraju parametri za rad, nakon pokretanja aplikacije moduli naizmjenično izbacuju signal na koji sportaš reagira. Moduli mogu funkcionirati na udaljenosti do 50 metara, a sportaš trči kako bi ih deaktivirao.

Riječ je o specifičnim reakcijama. Na primjer, golman može reagirati na signal skokom lijevo, desno ili prema gore. Uređaj mjeri i ispisuje vrijeme svake rekcije, tako da sportaš može pratiti svoj napredak. A u sportu je pola sekunde jako puno.

Za mjerenje kognitivnih sposobnosti moduli imaju mogućnost prikaza znakova i brojeva te nekoliko razina programa ovisno o tome želite li razvijati više reakciju ili fokus i koncentraciju. Vježba za osnovnu razinu koncentracije odnosno kognitivnih sposobnosti je da se pale sve lampice u crvenoj i plavoj boji. Na crvenu boju sportaš reagira lijevom rukom, na plavu desnom. Viša razina je kada se pale sve lampice u raznim bojama, a vježbač mora pronaći malo crveno slovo A.

“Svi smo koncentrirani prvih 30 sekundi, ali nakon nekog vremena postaje zamorno”, objašnjava Anto. “Uređaj se može prilagoditi svakom sportu. Nama u boksu runda traje tri minute pa toliko traje i naša sekvenca. Na privatnim treninzima, u radu s rekreativcima, možete koristiti program koji traje šest signala ili dvadeset sekundi. ovisno o tome što želite razvijati ili testirati.”

Razvoj novog prototipa

“Napravili smo prototip, ali kroz proces razvoja učimo, imamo sve više informacija. Na primjer, u prvoj verziji imali smo samo prikaz boja. Analizirajući konkurenciju shvatili smo da nam treba prikaz simbola i znakova. Sada razvijamo prototip koji će unutra imati novu tehnologiju. To će nam omogućiti daljnje updatee, veći doseg, bržu i lakšu komunikaciju s cloudom. Napravili smo kućište s 3D printerom i sada u njega slažemo komponente. Radimo na razvoju softvera i nadamo se da ćemo uskoro imati novi reprezentativni prototip koji ćemo ubaciti na nekoliko mjesta kako bismo ga testirali s drugim sportašima.”

Trenutni prototip testiraju u svom klubu. Anto kaže kako ih prati nekoliko vrhunskih trenera s ovog područja i nekoliko sportskih centara. Ali nisu željeli ništa dogovarati dok ne predstave ozbiljnu verziju prototipa. Hrvatski kickboxing savez prvi je otvoren za suradnju. Imaju, dodaje, bazu sportaša i trenera koje poznaju, a kada budu imali MVP, obratit će se institucijama, poput Hrvatskog olimpijskog odbora i ostalih sportskih saveza.

Prije sudjelovanja na natječaju za Algebrin akcelerator sudjelovali su na jednom manjem startup natjecanju na kojem su osvojili 3000 kuna. Za Algebru su se, kaže Anto, bolje pripremili, a bili su i zreliji. Nakon pitcha javile su im se još neke veće sportske dvorane koje koriste slične uređaje, što im je dalo dodatnu motivaciju.

Najbolji omjer kvalitete i cijene

“Ciljamo na sportaše koji imaju visoko postavljene ciljeve, ali imaju manju platežnu moć”, razlaže Anto. “Tako smo se pozicionirali i u odnosu na konkurenciju. Plan je izraditi uređaj koji će imati najbolji omjer cijene i kvalitete. Testirat ćemo uređaj na nekoliko lokacija. Vidjet ćemo kakve su reakcije pa ćemo na temelju toga dalje graditi priču.”

Cijena kvalitetnog uređaja trenutno iznosi oko 5 tisuća dolara, odnosno tridesetak tisuća kuna. To si može priuštiti tek nekoliko klubova u Hrvatskoj. Nedavno je predstavljen i niskobudžetni uređaj po cijeni od 2 do 3 tisuće kuna, ali on ne pruža ni približno onoliko koliko pruža najkvalitetniji uređaj.

“Ciljamo cijenu između 7 i 10 tisuća kuna za malo kvalitetniju verziju. Razmišljamo i o verziji koja je sličnija ovoj niskobudžetnoj pa da pokrijemo privatne trenere koji s ne mogu priuštiti skuplju verziju”, kaže Anto.

Za usporedbu navodi da cijena olimpijske šipka za dizanje od 20 kilograma kineske proizvodnje kakvu ima svaka dvorana iznosi oko 4000 kuna, dok ozbiljnija verzija košta 10-12 tisuća kuna.

“U Hrvatskoj ima 46 tisuća sportskih udruga i više od 3000 kategoriziranih sportaša. To nam je ciljna skupina jer sport najbolje poznajemo. Ali vjerujemo da uređaj može imati veliku primjenu u radu s djecom i otvoreni smo za svaku suradnju ako nas netko prepozna”, poručuje Anto.

Usavršiti softver i dizajn

Objašnjava kako im je prototip bitan kako bi pokazali što rade i kakve su mogućnosti uređaja odnosno što se može razvijati.

“Ljudima koji nisu povezani sa sportom je teško shvatiti o čemu je riječ, a kad stanem pred njih i ugasim svjetla na senzorima puno je lakše shvatiti. Želimo pokriti sve, od ljudi koji s visokim motoričko-kognitivnim sposobnostima poput sportaša do onih sa smanjenim sposobnostima, da svi mogu pronaći primjenu ovisno o modelu rada.”

Cilj je do ljeta završiti novi prototip, usavršiti kućište, softver I komponente, te sudjelovati na što više startup natjecanje. Uz stjecanje iskustva, poželjno je I zaraditi nešto kako bi mogli financirati projekt.

“Mislim da nismo daleko od komercijalnog prototipa. Ovaj protip koji uskoro namjeravamo izbaciti sadržavat će sve što nam je potrebno za sljedeći korak: dobar softver i frontend aplikaciju. Sljedeći korak je odabrati optimalne komponente koje smo već istestirali te sastaviti kućište. Sadašnje rješenje kućišta nastalo uz pomoć 3D printera ne zadovoljava naše zahtjeve. Slijede testiranja i certificiranje – i spremni smo”, najavljuje Anto.

Sportsko inženjerstvo spaja dvije strasti

“Mi smo sportaši koji ulaze u svijet poduzetništva. Svjesni smo da moramo učiti. Treniramo osam do deset puta tjedno i lovimo svjetske rezultate. Nadam se da ću sljedećih 6 do 7 godina ostvariti svoj vrhunski sportski rezultat i vidjet ćemo kakva će tada biti situacija. Možda će tada biti vrijeme da odem iz aktivnog sporta pa da se više posvetim poduzetništvu. Sportaši jesmo, ali želimo ostvariti i druge uspjehe, osigurati si egzistenciju.

Sportsko inženjerstvo spaja moje dvije strasti i ono što mislim da znam raditi. Dugoročni plan je Sport Engineering Croatia – uvođenje ozbiljnih tehnologija u sve sportske sustave. Otvoreni smo za sve tehnološke zahtjeve po pitanju sporta. To je moj plan od srednje škole. Sport React je tek jedan proizvod.

Sportaši smo, za nas nema nemogućeg. Kickbox nije samo borba, nego način života, a mi ćemo to primijeniti na poduzetništvo. Dosta je sličnih situacija. Nemamo konkretno poduzetničko iskustvo, ali u sportu smo mnogo toga naučili.”