U dva dana predano 752 zahtjeva za subvencionirane stambene kredite

Ovo je četvrti po redu poziv za subvencionirane stambene kredite, prvi od dva ove godine, dok će drugi biti objavljen na koncem ljeta. Ovaj krug bit će, zbog poteškoća uzrokovanih koronavirusom, otvoren najmanje do kraja travnja.

84
subvencioniranje stambenih kredita

U samo dva dana otkako je poziv otvoren, zaprimljena su čak 752 zahtjeva za subvencioniranje stambenih kredita mladima, službeni je podatak APN-a na temelju dostavljenih zahtjeva od banaka.

Iz Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja kažu da za mjeru kojom pomažu mladim obiteljima na povoljniji način riješiti stambeno pitanje i dalje vlada veliki interes. Za usporedbu prošle godine u rujnu u prvih tjedan dana pristiglo je 1119 prijava.

Ovo je četvrti po redu poziv za subvencionirane stambene kredite, prvi od dva ove godine, dok će drugi biti objavljen na koncem ljeta. Ovaj krug bit će zbog poteškoća uzrokovanih epidemijom koronavirusa otvoren najmanje do kraja travnja.

>>Krenuo je novi krug prijava za subvencionirane stambene kredite

Veliki interes

“Znali smo da je usprkos poteškoćama interes i dalje velik. Dio građana je na vrijeme prikupio dokumentaciju, neki od njih potpisali ugovore i dali kapare te smo zbog njih otvorili prijave. Veseli nas što se opet pokazalo da je ovaj program prepoznat i tražen čak i u izvanrednim okolnostima u kojima se nalazimo. Zahvaljujem svima što smo pronašli načina i od strane Ministarstva, APN-a, banaka, a i samih zainteresiranih, da nastavimo s realizacijom subvencija uz pomoć kojih je već 9400 mladih obitelji dobilo svoj dom i u kojima je rođeno 1275 djece”, rekao je ministar Predrag Štromar.

Uvjeti prijave na natječaj nisu se promijenili – na poziv se mogu prijaviti svi mlađi od 45 godina koji u svom vlasništvu nemaju stan ili kuću. Subvencioniranje kredita odobravat će se za kupnju stana ili kuće, odnosno gradnju kuće do najviše 1500 eura po metru kvadratnom odnosno do najvišeg iznosa kredita od 100.000,00 eura u kunskoj protuvrijednosti.

>>Što biste trebali znati o subvencioniranim stambenim kreditima

Zahtjevi elektroničkim putem

Rok otplate kredita ne smije biti kraći od 15 godina. Visina subvencije ovisit će o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te će se kretati od 30 do 51 posto iznosa rate kredita.

Uslijed situacije uzrokovane koronavirusom, APN je svim kreditnim institucijama dala mogućnost da zahtjeve dostave i elektroničkim putem, a kod dostave dokumentacije redovnim putem proces se odvija sukladno uputama Nacionalnog stožera civilne zaštite, izvijestili su iz Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja.