Smart Waste sustav komunalcima štedi do 40 posto goriva

Smart Waste sustav EcoMobilea koristi se u više od 40 hrvatskih gradova, a tvrtka ima i aktivne projekte u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u.... No, za ozbiljniji izlazak na strano tržište bit će nam potreban i ozbiljniji kapital, kaže Aleksandar Ivanović, direktor EcoMobilea

654
EcoMobile
Aleksandar Ivanović, osnivač i direktor EcoMobilea

Tvrtka EcoMobile razvila je Smart Waste sustav za elektronsku evidenciju odvoza otpada odnosno za obradu i prikaz podataka o lokacijama i popunjenosti kontejnera za otpad. Trenutačno se koristi u više od 40 hrvatskih gradova, a tvrtka ima i aktivne projekte u Danskoj, Francuskoj, Grčkoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, SAD-u…

“Ozbiljnije smo ušli samo na nizozemsko i slovensko tržište gdje imamo partnere. U ostalim zemljama sustav je u fazi pilot projekata u sklopu kojeg je implementiran manji broj senzora”, kazuje Aleksandar Ivanović, direktor EcoMobilea. Dodaje kako sustav za elektronsku evidenciju još nisu prodavali nigdje osim u Hrvatskoj i Rumunjskoj.

EcoMobile Smart Waste sustav razvija pet godina

Gradskim komunalnim tvrtkama rješenje EcoMobilea olakšava upravljanje otpadom, a građanima omogućava lakši pronalazak lokacije za odlaganje željenog otpada.

Sustav za elektronsku evidenciju odvoza otpada, ručni čitač za procese u gospodarenju otpadom i Smart Waste sustav za nadzor popunjenosti kontejnera nastali su prije pet godina. “Na razvoj su nas potaknule izmjene zakona o gospodarenju otpadom jer smo predvidjeli kako bi se na tržištu mogla pojaviti potreba za takvim rješenjima“, objašnjava Ivanović.

On je ujedno i idejni pokretač projekta kojeg je od početka usavršavao sa sadašnjim kolegom Bornom Belakom. Ubrzo su pronašli komunalnu tvrtku s kojom su kao razvojnim partnerom testirali opremu i snimali poslovne procese.

Pametan odvoz otpada

Implementacija Smart Waste sustava komunalnim tvrtkama donosi uštede na gorivu do 40 posto, a racionalizira se i ostala logistika. S aspekta zaštite okoliša ne treba zaboraviti kako se optimizacijom i smanjenjem broja odvoza izravno utječe na smanjenje emisije štetnih plinova i vozila koja skupljaju otpad. Ujedno pravovremena informacija o popunjenosti kontejnera sprječava prepunjenost i također doprinosi čišćem okolišu.

Pametno upravljanje odvozom otpada sastoji se od senzora za nadzor popunjenosti primjenjivog u svim kontejnerima, hardvera za obradu podataka, cloud programske aplikacije, android mobilne aplikacije za vozače kamiona te iOs i Android mobilne aplikacije za građane.

Senzori se ugrađuju u kontejner i pomažu izračunati postotak popunjenosti. Podaci se šalju na server koji radi i procjenu buduće popunjenosti. Ovisno o popunjenosti, sustav predlaže optimalnu rutu kretanja za komunalna vozila.

Dobitnik prve Smart city nagrade

Aplikacija za vozače omogućava im da vide stanje svakog kontejnera, a građani preko svoje aplikacije mogu pronaći lokaciju najbližeg kontejnera za otpad koji žele baciti pa čak i put do tog kontejnera.

Tvrtka je zahvaljujući ovom rješenju dobila prvu Smart city nagradu koju dodjeljuje Razvojna agencija Zagreb. Trenutačno, osim direktora, zapošljava 13 djelatnika od kojih pet radi na razvoju, a po četiri u servisu te u prodaji i administraciji. Uskoro planiraju zaposliti još dvoje kolega.

„Najviše smo zaokupljeni unapređenjem sustava za elektronsku evidenciju odvoza“, kazuje Ivanović. Napominje kako predano rade na razvoju vlastite kartografije s navigacijom, mobilne aplikacije kao pomoćne komponente sustava, nove elektroničke komponente sustava, na certifikaciji vage. U 2015. tvrtka je ostvarila prihod od šest milijuna kuna, a prošle godine od 3,1 milijuna kuna.

Za inozemstvo po “ozbiljan kapital”

„Na dobit ne računamo jer sav prihod ulažemo odmah u daljnji razvoj“, napominje Ivanović. Dodaje kako do sada u poslovanju nisu koristili poticaje državnih institucija kao što je primjerice HAMAG-BICRO.

„Proces dodjele sredstva 2014. bio je jako spor, odnosno od apliciranja do realizacije nam je trebalo više vremena nego za razvoj i nastup na tržištu. S obzirom na to da su se procesi do danas značajno ubrzali, planiramo aplicirati na neke natječaje.

Za proizvodnju za domaće tržište ne trebamo dodatni kapital no za ozbiljniji izlazak na strano tržište bit će nam potreban i ozbiljniji kapital“, naglašava Ivanović. Dodaje kako su već imali ponude pa stoga i ozbiljno razmišljaju o pronalasku investitora.

Od aktualnih projekata za koji još čekaju PCT patentno odobrenje izdvaja Ecomobile Smart visio, inovativni sustav koji svaku kantu za otpad pretvara u „pametnu kantu“. U ponudi tvrtke je i Smartpass, informacijski sustav koji sadržava više programskih modula za prolazak kamiona do odlagališta komunalnih tvrtki.