Humana Nova razvija digitalnu platformu za prodaju poduzećima

Socijalna zadruga Humana Nova je društveno poduzeće koje potiče zapošljavanje osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih osoba kroz proizvodnju i prodaju kvalitetnih i inovativnih tekstilnih proizvoda od ekoloških i recikliranih materijala

456
Humana Nova
Zaposlenici Humana Nove su većinom osobe s invaliditetom te dugotrajno nezaposlene starije žene. Zadruga prikuplja, sortira i oporabljuje rabljeni tekstil i tekstilnu odjeću, te proizvodi nove tekstilne proizvode od novih, ali i od recikliranih materijala

Socijalna zadruga Humana Nova iz Čakovca nedavno je odabrana kao jedan od sudionika u trećoj fazi akceleratorskog programa za društvene poduzetnike koji je u listopadu pokrenula ACT Grupa.

Za akcelaratorski program prijavili su se s projektom pokretanja online prodaje potrepština za tvrtke (uredskog materijala, radnih odijela i sličnih proizvoda) s naglaskom na robu proizvedenu po fair-trade i etičkim/ekološkim principima.

“Humana Nova razvija novi sustav nabave za poduzeća u RH, Care & Carry preko kojeg će poduzeća nabavljati ono što im je potrebno u svakodnevnom poslovanju uz ostvarenje svojih ekoloških, društvenih, ali i ekonomskih ciljeva. Cilj projekta je poboljšati vlastiti sustav nabave i prodaje te pozicionirati Humanu Novu kao ravnopravnog poslovnog partnera realnom sektoru te tako doprinjeti održivosti. Projekt nije vremenski ograničen, odnosno razvijamo ga s dugoročnim planovima, a financiramo ga samostalno”, tumači Ivan Božić, upravitelj socijalne zadruge Humana Nova.

“Za Humana Novu”, dodaje, “ulazak u Akcelerator za društvene poduzetnike znači potpunu podršku za razvoj navedenog poslovnog modela. Ovo nam je drugo iskustvo, prvo je bilo sudjelovanje na Investment Ready Programu koje je provodio Impact Hub iz Beča. Jako smo zadovoljni dosadašnjim radom u Akceleratoru, kvaliteta mentora je visoka, dobivamo podršku u svakom koraku i smatramo da je ovo pravo akceleratorsko iskustvo”.

Treća faza akceleratorskog programa obuhvaća tromjesečnu poslovnu podršku (razvoj / skaliranje poduzeća, razvoj tržišta, marketing, upravljanje poslovanjem) te malu financijsku potporu od 7,5 tisuća kuna svakom timu za daljnji razvoj projekta. Program završava u srpnju kada će ovih pet društvenih poduzetnika imati priliku prezentirati svoje poslovne pothvate pred investitorima i kreditorima.

Humana Nova nastala je 2011. godine nakon zavšetka projekta ESCO – “Edukacija za socijalno zadrugarstvo – nove mogućnosti za osobe s invaliditetom”, koji je provodila udruga Autonomni centar (ACT) Čakovec. Glavni cilj projekta bio je povećati mogućnosti zapošljavanja osoba s invaliditetom u Međimurskoj županiji, promicati socijalnu inkluziju i podići razinu svijesti o mogućnostima zapošljavanja osoba s invaliditetom razvojem održivih modela na lokalnoj i nacionalnoj razini.

Osnivači zadruge su ACT Čakovec, Udruga slijepih Međimurske županije, Udruga za pomoć osobama s mentalnom retardacijom Međimurske županije, Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida, Udruga tjelesnih invalida Međimurja i privatne osobe.

Specifičnost zadruge Humana Nova ogleda se u tome što su članovi zadruge udruge i fizičke osobe koje su prepoznale vrijednost inicijative i potencijale uključivanja osoba s invaliditetom i drugih društveno isključenih skupina u proizvodnju kvalitetnih i traženih proizvoda. Članovi su spremni svojim angažmanom, radom i financijskim ulozima pomoći pokretanje, rad i razvoj zadruge, kao i lokalne zajednice.

Zadruga ima 20 članova te 23 zaposlena od kojih je 16 osoba s invaliditetom. “Zaposlenici su”, kaže upravitelj zadruge Ivan Božić, “većinom osobe s invaliditetom te dugotrajno nezaposlene starije žene”. Raspon plaća je, dodaje, između 2850 i 5800 kuna.

Zajedništvo, suradnja i ugodna radna okolina

Ciljevi zadruge podudaraju se s  ciljevima projekta iz kojeg je nastala: zaštita okoliša i socijalna inkluzija na ekonomski održiv način; promicanje vrijednosti zajedništva, suradnje i uzajamnosti, kvalitete i profesionalnosti, liderstva, hrabrosti; ekonomska, društvena i ekološka održivost te stjecanje novih vještina.  Sve to stvara ugodno i motivirajuće radno okruženje.

Zadruga sakuplja, sortira i oporabljuje rabljeni tekstil i tekstilnu odjeću, te proizvodi nove tekstilne proizvode od novih, ali i od recikliranih materijala. Njihov proizvodni asortiman čine novi tekstilni proizvodi poput platnenih vrećica i pamučnih majica od novih, ekološki prihvatljivih materijala (nabavljenih lokalno ili certificiranih materijala), ali i proizvodi –  papuče, torbice, pernice, etuie za mobitel, pregače, kute, haljine, tunike, majice – od recikliranih materijala. Reciklirani proizvodi su mahom unikatni. Pružaju također usluge šivanja i edukacije.

Proizvode na tržište plasiraju kroz maloprodaju (dućane i webshop) te direktnom prodajom poslovnim partnerima. “Imamo 3 vlastite trgovine u sklopu zadruga u Čakovcu, Zagrebu i Labinu te partnerske dućane u Velikoj Gorici i Vrbovcu”, kaže Božić. “Na veliko od nas kupuju vlasnici second hand shopova te tvornica za reciklažu Regeneracija, dok poslovni partneri od nas nabavljaju usluge šivanja, poslovne poklone, promotivne materijale i pamučne krpe za čišćenje.”

Na pitanje o ostvarenim rezultima, Ivan Božić odgovara: “Ukratko, 7 godina, 3 zadruge, 35 zaposlenika, 1600 tona prikupljenih tekstilnih viškova”.

Slaba podrška društvenom poduzetništvu

Kao najveće probleme s kojima se socijlana zadruga Hunmana Nova susreće u svom radu Božić navodi neprovođenje strategije za društveno poduzetništvo. “Humana Nova je na tržištu poduzeće kao i svako drugo. Likvidnost te bolovanja, pogotovo osoba sa invaliditetom, te (ne)podrška tom sustavu su najveći izazovi.”

Humana Nova financira se vlastitim prihodima s tržišta. “Za sredstva iz EU fondova te na razne druge programe apliciramo za razvoj i ulaganje u strojeve i opremu, no najviše uspjeha imali smo na natječaju ZOSI (zavod za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom) za Inovativna zapošljavanja. Tim smo sredstvima, na primjer,  kupili kontejnere i adaptirali prostora”.

U razvoju zadruge pomogao je niz tvrtki i institucija: Udruga ACT (danas ACT Grupa), konzorcij društvenih poduzeća kroz svoje mentorstvo, Grad Zagreb prilikom osnivanja i pokretanja Humane Nove Zagreb. Humana Nova surađuje i s nizom drugih organizacija iz civilnog i privatnog sektora.

Kratkoročni planovi su poboljšanje kvalitete pakiranja te sustava prikupljanja tekstila, nova zapošljavanja te povećanje izvoza. Dugoročni planovi su pak usmjereni na lansiranje Care & Carry platforme, pokretanje novih zadruga na području Slavonije i Dalmacije te organiziranje prikupljanja namještaja, bijele tehnike, knjiga i igračka, zaključio je upravitelj Humana Nove Ivan Božić.