Hrvatski startup SightRun optrčao i glavni grad Štajerske

Kao jedan od pobjednika boot campa Next Incubatora, inovacijskog laboratorija Energie Steiermarka, SightRun je dobio priliku kroz pilot projekt usavršiti svoju aplikaciju i razviti verziju za razgledavanje Graza

177
SightRun
Christian Purrer (Energie Steiermark), Sandra Bortek (SightRun), Susanne Holler (Graz Tourismus)

Hrvatski startup SightRun, besplatna mobilna aplikacija koja povezuje trčanje i turističko razgledavanje gradova, osvojila je i glavni grad Štajerske. Prošlog tjedna u Grazu predstavljena je oko pet kilometara duga ruta kroz grad.

Aplikacija SightRun koristi GPS sustav mobilnog telefona za aktivaciju audio zapisa kada trkač stigne na polazište. Aplikacija trkača navigira gradom i tijekom rute mu daje kratke opise turističkih atrakcija pored kojih prolazi. S obzirom na to da se audio sadržaj trigerira GPS-om, nije važno koliko je trkač brz. Na kraju rute, trkač dobiva sažetak s listom znamenitosti koje je vidio, vrijeme provedeno na turi i pretrčanu udaljenost.

SightRun je osmislilo četvero trkača rekreativaca: Tamara Markotić, Hrvoje Horvat, Ivan Videk i Sandra Bortek. Prvi grad na koji je aplikacija primijenjena bio je Zagreb, a slijedili su Rovinj, Opatija, Munchen i sada Graz.

Naime, SightRun je jedan od pobjednika boot campa Next Incubatora, inovacijskog laboratorija Energie Steiermarka, jedne od najvećih austrijskih energetskih kompanija. Tom pobjedom dobili su priliku raditi na daljnjem razvoju aplikacije uz podršku stručnog tima. Pilot projekt je završen lansiranjem ture kroz Graz.

“I energetska kompanija mora prihvatiti digitalnu transformaciju. Ako želi ostati kompetitivna i orijentirana ka budućnosti, ne može se više oslanjati  isključivo na tradicionalno poslovanje. Digitalne prednosti i nove tehnologije otvaraju bogat i zanimljiv potencijal različitih poslovnih modela. To je razlog zašto smo prije tri godine pokrenuli startup inkubator. Trenutno smo u potrazi za IoT poslovnim modelima, a natječaj je otvoren do kraja svibnja”, rekao je prilikom predstavljanja SightRuna Christian Purrer, izvršni direktor Energie Steiermarka.

Projekt je podržala i turistička zajednica grada Graza. Susanne Hoeller, direktorica marketinga i prodaje Graz Tourismusa istaknula je kako ih veseli što je aplikacija SightRun nadopunila turističku ponudu glavnog grada Štajerske.

Sandra Bortek, direktorica marketinga i suosnivačica SightRuna rekla je kako je sudjelovanje u programu Next Incubatora bilo vrijedno iskustvo koje im je omogućilo daljnji razvoj aplikacije. “Ponosni smo što možemo prezentirati SightRun u Grazu i drago nam je da su Energie Steiermark i Turistička zajednica grada Graza prepoznali potencijal projekta.”

Sve je krenulo pobjedom na Startup Factoryju Zagreb

“Sa SightRunom smo razgledavanje grada podigli na novu razinu i gradovima pomažemo da postanu runner friendly. Smart city rješenja nisu više samo nice-to-have, već nešto što nove generacija putnika traže i trebaju. Trčanje jedna od najbrže rastućih sportskih aktivnosti u svijetu i uvjerena sam da je prepoznavanje trkače kao interesantne turističke niše samo prvi korak u promociji Graza i Austrije kao trkačke destinacije”, dodala je Bortek. Suradnja bi se, naime, trebala nastaviti kroz kreiranje novih ruta i daljnji razvoj aplikacije.

U planu je i platforma na kojoj će trkači samostalno moći kreirati ture za svoj grad i potom ih ponuditi kroz aplikaciju.

Početni zamah SightRun je dobio 2016. pobjedom na natjecanju Startup Facotory Zagreb koja je inovatorskom timu iz mentorsku podršku i priliku da “izbruse” ideju, donijela i finacijsku potporu od 150 tisuća kuna. Prva verzija aplikacija izašla je u kolovozu prošle godine.

“Da nije bilo natječaja SFZGB, ne bismo razmišljali o aplikaciji, a pobjeda i novac koji smo dobili omogućili su nam da krenemo u realizaciju i sve uložimo u aplikaciju”, rekla je Sandra u razgovoru za točkanai.hr u rujnu prošle godine.

SightRun aplikaciju je besplatna i dostupna je na Apple Storeu i Google Playu.