Inovacija zagrebačkog startupa spašava skulpture i mostove

Ekipa sa Zavoda za elektrokemiju zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije razvila je ReCorrQCQ, uređaj koji omogućava jednostavno mjerenje impedancije zaštitnih premaza na metalu u laboratorijskim i terenskim uvjetima

224
Recorr QCQ

Korozija je kemijski proces koji razara konstrukcijske materijale, prije svega metal i beton, te stvara velike štete u gospodarstvu. Upotrebom antikorozivnih tehnologija gubici se mogu smanjiti, a jedna od glavnih zaštitnih metoda za metalne konstrukcije su premazi. Kvalitetu premaza treba pak redovito kontrolirati kako bi se konstrukcije održavale u dobrom stanju. Naime, kada se metal razgradi, treba ga se ili zamijeniti ili pokušati popraviti varenjem, što je prilično skupo. Procjenjuje se da troškovi prevencije i kontrole čeličnih konstrukcija u Sjedinjenim Američkim Državama dosežu 3,1 posto američkog BDP-a, odnosno oko 170 milijardi dolara.

Inovacija sa zagrebačkog FKIT-a

Ekipa sa Zavoda za elektrokemiju zagrebačkog Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije razvila je ReCorrQCQ, uređaj koji omogućava jednostavno mjerenje impedancije zaštitnih premaza na metalu u laboratorijskim i terenskim uvjetima. Uređaj je prilagođen korisniku, a rezultat se jednostavno interpretira primjenom referentne skale koja povezuje impedanciju i kvalitetu premaza.

Za razliku od uobičajene vizualne kontrole kojom se opažaju oštećenja premaza, ReCorr QCQ omogućava procjenu kvalitete novih i još neoštećenih premaza. Projekt je odabran za predakceleracijski program Startup Factory i nedavno je dobio nagradu od 160 tisuća kuna na Zagreb Connectu.

U primarnom timu su Sanja Martinez i Ivana Šoić koje vode tehnološki dio priče, a oko njih je široki krug suradnika koji razvija softverski dio.

Konkretan i koristan proizvod namijenjen industriji

“Ideja postoji već duže vrijeme, ali u posljednje dvije godine je krenula malo brže, dobila konačnu formu. Riješili smo neke tehničke probleme i uspjeli stvoriti konkretan i koristan proizvod koji je primarno namijenjen industriji”, kaže nam Ivana.

“Naš proizvod mjeri otpor premaza kao indikaciju njegove kvalitete. Sastoji se od mjernog uređaja, koji je kroz dogovor s proizvođačem prilagođen našim potrebama, te senzorskog i programskog dijela koje smo sami osmislili. Komponente proizvode vanjski partneri, a mi smo ih složili u jedan uređaj”, tumači Sanja Martinez, idejna začetnica projekta.

Riječ je, nastavlja razlagati Sanja, o već poznatoj metodi mjerenja koja nije zaživjela u praksi, iako su se njome kroz znanstvena istraživanja bavila velika imena elektrokemije. “Ono što je novo je princip rada. Percepcija je da je komplicirana. Čak i u znanstvenim krugovima dio elektrokemičara ju izbjegava. Mi smatramo da se to može pojednostavniti i približiti korisniku. Nije nužno da korisnik zna neke znanstvene detalje i naša je zadaća da mu to približimo. Druga zadaća je da populariziramo tu metodu, da uvjerimo ljude da je ona korisna i dobra, da je mogu primijeniti sami te da njenom primjenom mogu dobiti dobre rezultate koji će im na nešto ukazivati.”

U okviru fakulteta znanstvenici imaju autonomiju da se bave temama po svom izboru. Sanja se godinama bavila različitim metodama, ali shvatila je da bi se trebala fokusirati na dvije teme. Na kraju se ova impedancijska metoda mjerenja iskristalizirala kao glavna. “Osjetila sam da to možemo dovesti do razine proizvoda. Bavite se znanošću i u jednom trenutku osjetite želju da zaokružite priču, da napravite nešto korisno.”

“Ja volim tu impedancijsku metodu. Dobro je razumijem i zamislila sam da ju primjenjujem na raznim sustavima, na način na koji možda nije primjenjivana. Na Zavodu imamo tradiciju i od starijih generacija smo naslijedili znanje koje prenosimo na studente. Iz te tradicije i činjenice da ovaj Fakultet ima Zavod za elektrokemiju izrasla je ideja za projekt”, tumači Sanja zašto su se odlučile posvetiti nepopularnoj metodi. Dodaje kako se ova metoda primjenjuje i u razvoju i ispitivanju baterija, što je danas vrlo atraktivno. “Ako čovjek njome vlada, to je znanje korisno u istraživanjima.”

Tri ciljane skupine korisnika

Sanja i Ivana objašnjavaju kako imaju tri ciljane skupine mogućih korisnika. Prva su proizvođači premaza, odnosni njihovi laboratoriji za testiranje premaza. S njima već komuniciraju i to će vjerojatno biti prva grupa s kojem će krenuti u prodaju.

“Da biste nekom prodali premaz, kao potporu morate imati ispitivanje koje potvrđuje njegovu kvalitetu. Svoju metodu vidimo kao potporu laboratorijima prilikom brzog ispitivanja. U tvornicama premaza svakodnevno isprobavaju razne kombinacije smola, pigmenata i različitih dodataka, i trebaju utvrditi je li to što su napravili dobro ili nije. To je dugotrajan proces. Vi, u stvari, trebate uništiti premaz. Ako je premaz dugotrajan onda će ga biti jako teško uništiti, odnosno trebat će dugo vremena da vidite da oštećen. S našim uređajem se vrlo brzo detektira ulazak vode u premaz, a nakon nekog vremena i oštećenje premaza koje još nije vidljivo. Naša metoda pomoći će proizvođačima da vrlo brzo selektiraju jesu li nešto napravili dobro ili loše, što je njima izuzetno važan podatak”, tumači Sanja. Uobičajena testiranja traju do dva mjeseca, a ReCorr QCQ će im rezultate pokazati za 100 do 200 sati.

“Zamislili smo da imamo free trail, da odradimo s njima probu na ograničenom broju uzoraka, da im neko vrijeme pružamo metodu kao uslugu kako bi se naviknuli i vidjeli jesu li im naši podaci korisni i jesu li u skladu s njihovim očekivanjima. Ako se rezultati potvrde, onda bismo im ponudili da kupe uređaj kako bi ga sami mogli primjenjivati.”

Druga potencijalna grupa korisnika su ljudi koji specificiraju premaze i konzultanti koji sugeriraju klijentima koji premaz treba primijeniti. Moguća primjena je da se na premazima koji su već primijenjeni – a obično je riječ o višeslojnim premazima – ispituje koji je premaz bolji odnosno lošiji i za koliko.

“Za određene primjene u Europi točno je definirano koje premaze morate primijeniti. Definirane su liste proizvođača s točnim proizvodima. Osiguranje kvalitete je dovedeno gotovo do savršenstva. Naš uređaj bio bi još jedno oruđe s kojim bi se moglo kvantitativno izmjeriti koji je premaz bolji”, pojašnjava Sanja.

Terenska primjena – najveći izazov

Treća primjena je na samim konstrukcijama. To je, tumače naše sugovornice, najveći izazov zato što u vanjskom okruženju postoji niz faktora koji utječe na mjerni rezultat poput kolebanja temperature i vlage. “Takva interpretacija je mnogo izazovnija i zahtijeva edukaciju, a mi svakako predviđamo korisnicima naših uređaja ponuditi edukaciju kako bismo ih naučili kako da ih primjenjuju Metoda jest jednostavna, ali interpretacija rezultata mora biti točna. Svaki uzorak je drugačiji i kroz trening bismo ih naučili kako interpretirati podatke.”

Svoj uređaj testirali su u različitim uvjetima, pa i na terenu mjereći podnicu i oblogu spremnika za naftu, vodovod te naftnu bušotinu. Iako se uređaj pokazao pouzdanim i u terenskim mjerenjima, Sanja i Ivana smatraju da im još uvijek nedostaje iskustva, odnosno dodatnih testiranja. Htjele bi ReCorr QCQ testirati na što više različitih uzoraka. Jedno je, kažu, naš laboratorij, kad mjerite nešto u znanstvene svrhe, a drugo kad nekome morate pokazati rezultat i reći ovo je dobro, a ovo nije.

Prlagodba  potrebama korisnika

“Moramo uređaj prilagoditi korisniku. MI smo ga prilagodile onako kako smo zamislile da bi korisniku mogao biti zanimljiv, ali sada moramo s korisničke strane dobiti informacije i upute što je njemu zanimljivo. Nema sumnje da im ovo što smo mi zamislile treba, ali ključno je kako ćemo mi to njima približiti”, razlaže Sanja. “Uređaj je jednostavan za primjenu, mjerenje je jednostavno, softver je user friendly, prilagođen korisniku. Sve to smo uspjele posložiti, sada je samo pitanje metodologije samog mjerenje u određenim situacijama i s određenim uzorcima, kako bi korisnik dobio pouzdan i koristan podatak.”

U početku će ponudu usmjeriti na laboratorije koji su im najbliži i najvjerojatniji kupci usluge i uređaja, dok s terenskom primjenom neće žuriti, osim ako se ne pojavi netko jako zainteresiran za to.

Uređaj je primjenjiv na sve obojene konstrukcije, ali za sada nije namijenjen za eksplozivnu atmosferu. “Već su ns pitali za to I moguće je da ćemo ga certificirati za eksplozivnu atmosferu.

Primjena u zaštiti skulptura i artefakata

Mogućnosti primjene su vrlo široke, od brodograđevne, zrakoplovne, automobilske, građevinske industrije do arheologije. Naime, grupa znanstvenika konzervatora u Torinu primjenjuje vrlo sličnu metodu na starim predmetima. Veliki broj starih brončanih skulptura i artefakata propada. Oni ih pokušavaju zaštititi, a da bi to učinili moraju utvrditi u kakvom su stanju. Impedancijsko mjerenje jedna je od rijetkih metoda kojom mogu dobiti dobru informaciju bez da oštećuju skulpturu, tumači Ivana.

Tako je njihov uređaj inkorporiran u novi projekt Hrvatske zaklade za znanost koji vodi Helena Opačić Ćurković koji obuhvaća ispitivanja na brončanim skulpturama i patinama od bronce. Surađuju i s Muzejom u Sisku koji želi obnoviti Park skulptura oko Željezare. Skulpture su nastale od sedamdesetih do devedesetih godina prošlog stoljeća i obojene su premazima. Metodu ReCorr QCQ će koristiti kako bi ispitali premaze koje će koristiti za zaštitu skulptura.

“Postoji niz mogućnosti primjene i nismo sigurni gdje će naš proizvod najbrže zaživjeti. Mi smo se fokusirali na premaze koji su kompleksni i atraktivni, ali možda će se to desiti u nekoj sasvim neočekivanoj primjeni. Postoje jednostavniji sustavi od premaza koje bismo mogli mjeriti ovim uređajem, a da mjerenja budu vrlo korisna. Tek kada s nekim razgovarate, čujete što mu treba i shvatite koliko još mogućnosti ima i u kojem bi sve pravcu priča mogla krenuti”, dodaje Sanja.

“Ispitivanja i opremu smo”, nastavlja Sanja, “financirale iz sredstava koje smo u okviru fakulteta zaradile na projektima s gospodarstvom. Dio tih novaca ide za potrebe fakulteta, a dio ostaje za financiranje projekata. Od opremanja laboratorija do ulaganja u istraživanja.”

Iskustvo Startup Factoryja

Za Startup Factory i natječaj saznale su preko fakulteta. Dekan Tomislav Bolanča i prodekan Ante Jukić dogovorili su predstavljanje ZICER-ova programa na fakultetu. “Kad smo to vidjele, svidjelo nam se. Mislile smo da ćemo dobiti dobra znanja za budućnost i za posao. Pokazalo se da je doista tako. Program je bio vrlo intenzivan ali koristan”, kaže nam Ivana.

Sanja dodaje kako je riječ o izuzetno dobroj inicijativi za sve koji pokušavaju stvoriti nekakav proizvod. “Taj duh startupa je strašno važan. To su ljudi s odličnim idejama i realne su šanse da se iz toga niknu uspješne tvrtke. Brzo, kratko jasno, nema puno filozofije traži se rezultat, Osim toga, zanimljivo je čuti informacije ljudi iz drugih branši koje ti iz svoje perspektive ne vidiš.”

Svoj uređaj će prodavati uglavnom na međunarodnom tržištu i tu im je ZICER pružio višu razinu potrebnih znanja, slažu se Sanja i Ivana. Od dizajn thinkinga, načina reklamiranja, prezentiranja proizvoda kako bi ga potencijalni klijenti prihvatili…

“To su stvari koje čovjek intuitivno zna, ali drugačije je kada ti netko objasni i da točne upute. Dobiješ nekakav okvir, vidiš da postoje različite strategije To je znanje na mnogo višoj razini od onog koje smo do sada imali”, pojašnjava Sanja.

Osnivanje tvrtke, testiranje, certficiranje, prodaja

Sada prvo zbog pravila Startup Factoryja moraju osnovati tvrtku, a nakon toga slijede daljnja testiranja i certificiranja proizvoda. Nagrada sa Zagreb Connecta će im u tome pomoći, ali želja im je što prije početi s prodajom proizvoda.

“Nećemo se fokusirati na pribavljanje novaca, nego na prodaju. Smatramo da možemo prodati uslugu i uređaj, a da bismo krenule s prodajom nisu nam potrebne velike investicije. Paralelno će nam trebati značajna svota za certifikaciju, ali ako nam krene prodaja i to će biti značajan izvor prihoda. Također, želimo se predstaviti ljudima iz industrije odnosno potencijalnim kupcima”, govori Sanja o daljnjim planovima.

No, ne zaboravlja istaknuti kako im je izuzetno bitna znanstveno obilježje projekta.

“Mi ne možemo odvojiti proizvod od znanstvene sfere. To nije proizvod koji će sam sebe prodati. Moramo imati znanstveno-stručne argumente koji će uvjeriti ljude da imamo kvalitetan proizvod, pogotovo na početku, dok ne uđe u upotrebu, dok se ljudi na njega ne naviknu. U veljači ću predstaviti ReCorr QCQ na konferenciji u Beču koja okuplja proizvođače izolacija za cjevovode. To neće biti prodajna nego znanstveno stručna prezentacija, jer mi se ovom temom bavimo i kroz publiciranje znanstvenih radova. I Ivanin doktorat je dijelom vezan uz projekt.”

Prodaja starta u veljači

Planiraju u veljači ponuditi proizvod kao uslugu, tako da im korisnik može poslati uzorke koje bi izmjerili. A s vremenom bi krenuli s prodajom uređaja koji je funkcionalan i spreman, ali ga, kako je već rečeno, žele dodatno testirati.

Softver je u potpunosti prilagođen za Windowse, a u razvoju je aplikacija za Android kako bi bio sustav u punom smislu omogućio terenska mjerenja. Sam uređaj može se koristiti na više računala, naravno ne istovremeno. Dovoljno je instalirati aplikaciju.

Minimalna cijena uređaja bila bi 9000 eura, što je u rangu cijene laboratorijskog uređaja. “To je primjerena cijena za ono što korisnik dobiva i smatramo da je laboratorijima prihvatljiva”, kaže Ivana.

Što se tiče cijene usluge mjerenja, najjeftinija usluga u sličnim laboratorijima u Europi je oko 30 eura po uzorku. “Naša cijena bila bi nešto viša, malo manja od sto eura po uzorku. Neka složenija mjerenja mogu ići do 250 eura ali mislim da je to prihvatljiva cijena kada je riječ o usluzi mjerenja. Usporediva s cijenama u europskim laboratorijima”, dodaje Sanja.

Biznis utemeljen na znanju

Na pitanje o očekivanjima od prodaje, odgovara kako je riječ o specifičnom uređaju koji nije namijenjen širokoj potrošnji. Zato je teško procijeniti kolika bi mogla biti potražnja, ali Ivana i Sanja očekuju da bi se moglo prodati nekoliko stotina uređaja.

“To ne mora biti uređaj koji će se prodavati u tisućama komada niti na to ciljamo. Radije bismo da se to razvije kao biznis oko kojeg je nekakvo znanje. Na kraju krajeva, korisnika treba educirati. Riječ je o prodaji cijele priče o uređaju, interpretaciji, edukaciji, certificiranju mjeritelja na više razina”, naglašava Sanja. Usluga je znatno jeftinija, ali se temelji na očekivanju mjerenja većeg broja uzoraka.

“Sve ovisi o našoj sposobnosti da slušamo potencijalne kupce, prepoznamo njihove brige i probleme te da im ponudimo rješenje. Treba im pokazati kako je metoda jednostavna i koliko im je koristan podatak dobiven mjerenjem. Spektar potencijalne primjene je vrlo širok i vjerujemo da ćemo u tom moru potencijalnih korisnika pronaći svoje klijente”, zaključila je Sanja Ramirez.