Plaćanja nosivim uređajima porasla osam puta na godišnjoj razini

Plaćanje nosivim uređajima široko je prihvaćeno diljem Europe, a predvodnik u broju transakcija je Nizozemska. U toj zemlji se ove godine obavila trećina svih transakcija pomoću nosivih uređaja

57
plaćanje nosivim uređajima

Upotreba nosivih uređaja za plaćanje (wearables) nastavlja svoj rast u Europi jer korisnici brzo i lako integriraju ovaj relativno novi način plaćanja u svoj svakodnevni život. Plaćanje nosivim uređajima dostupno je u 26 zemalja Europske unije, a ovogodišnji podaci o transakcijama pomoću nosivih uređaja pokazuju osmerostruko povećanje u odnosu na 2018. godinu.

Plaćanje nosivim uređajima široko je prihvaćeno diljem Europe, a predvodnik u broju transakcija je Nizozemska. U toj zemlji se ove godine obavila trećina svih transakcija pomoću nosivih uređaja (33%). Slijede Ujedinjeno Kraljevstvo (18%), Švicarska (8%) i Rusija (7%). To uključuje aktivne nosive uređaje (s baterijom) i pasivne (bez baterije) kao što su narukvice, pametni prsteni (smart ring) i ručni satovi.

Na globalnoj razini većina transakcija pomoću nosivih uređaja izvršena je u Australiji, a slijedi je Nizozemska. Na osmom mjestu su Sjedinjene Američke Države, a preostala mjesta među prvih deset popunjavaju europske zemlje.

Broj ovogodišnjih plaćanja nosivim uređajima u Europi raste, a ukupan broj europskih transakcija u prošloj godini bio gotovo 20 puta (19,4) veći od broja transakcija u Sjevernoj Americi.

>>Trećina Hrvata spremna je plaćati nosivim uređajima

>>Kartice koristi 94% Hrvata, a 17% ih beskontaktno plaća svakog dana

10 vodećih europskih zemalja u plaćanju nosivim uređaima su:

1. Nizozemska
2. Ujedinjeno Kraljevstvo
3. Švicarska
4. Rusija
5. Poljska
6. Švedska
7. Češka
8. Finska
9. Njemačka
10. Ukrajina

Ujedinjenje tehnologije i mode

Kako tehnologije napreduju, modni brandovi pokreću revoluciju na tržištu kreiranjem nosivih uređaja koji su postali ne samo funkcionalni, već i luksuzni modni dodaci. Trenutno jedna od pet odraslih osoba nosi pametni ili fitness sat, a procijenjuje se da će 2020. tržište nosive tehnologije na globalnoj razini dosegnuti vrijednost od 30 milijardi eura. Osim toga, nosivi uređaji za plaćanje nude jednostavan i praktičan postupak plaćanja samo jednim dodirom ili pokretom prsta.

Beskontaktno plaćanje sve popularnije

Tamo gdje je prihvaćeno beskontaktno plaćanje, vlasnici mogu koristiti svoje nosive uređaje za obavljanje transakcija. Beskontaktno plaćanje označilo je prekretnicu u načinima plaćanjima, steklo je popularnost među izdavateljima, trgovcima i korisnicima, posebno u Europi.

Primjena beskontaktnog plaćanja raste: 61 posto svih europskih transakcija u trgovinama je beskontaktno, što predstavlja porast od 23 posto u odnosu na početak 2018 godine. Prihvaćanje beskontaktnog plaćanja u maloprodajnim trgovinama također se uvelike povećalo, s 42 posto na 70 posto u istom razdoblju, čime ovaj snažan trend otvara put plaćanju putem nosivih uređaja.

“U Mastercardu predviđamo kako će se novi načini plaćanja brzo usvojiti jer korisnici žele brža i praktičnija plaćanja, pod uvjetom da ih pruža njima pouzdana kompanija. Zapanjujuće je kako se lako korisnici navikavaju i usvajaju nove inovativne tehnologije plaćanja koje se uklapaju u njihov digitalno povezani način života. Plaćanje putem nosivih uređaja ljudima pruža još veću praktičnost, a istovremeno ulijeva sigurnost i povjerenje”, izjavila je Sanja Žigić, direktorica kompanije Mastercard u Hrvatskoj.

Pasivni i aktivni nosivi uređaji

Nosivi uređaji poput pametnih prstena, narukvica ili pametnih satova koriste i tehnologiju komunikacije bliskog polja – NFC mogućnosti (Near-Field Communication). Nakon što korisnici uređaj povežu sa svojom debitnom ili kreditnom karticom, njime mogu beskontaktno platiti.

Postoje “pasivni” i “aktivni” nosivi uređaji. Pasivnim uređajima, kao što je pametni prsten, korisnici odobravaju transakciju unošenjem PIN koda na terminalu za plaćanje isto kao što to rade i karticom. Aktivnim nosivim uređajima poput pametnog sata, korisnici mogu sami unijeti PIN na taj uređaj te se plaćanje obavlja samo jednim dodirom.