Rentlio: Od nule do 1,5 milijuna kuna prihoda

Danas se kroz Rentlio upravlja s otprilike 3000 smještajnih jedinica od kojih je 90 posto u Hrvatskoj, ali raste broj odnosno udio inozemnih korisnika“, kaže Marko Mišulić, osnivač tvrtke

1121
Rentlio
Rentlio tim

Rentlio je cloud aplikacija odnosno online sustav pomoću kojega se jednostavno upravlja malim objektima u turizmu. Namijenjen je iznajmljivačima apartmana i soba, hostelima i malim hotelima, a na jednom mjestu im nudi jedinstveni kalendar, upravljanje, ažuriranje kanala prodaje, izradu računa, statistiku i komunikaciju s gostima…

Napravljen je tako da sinkronizira kalendar i cijene s Booking.coma, Expedije, Airbnba i mnogih drugih kanala, a putem njega je moguće napraviti i eVisitor foto-prijavu.

Rentlio od Zadra do Brazila

Sustav je osmislio te 2014. osnovao tvrtku mladi zadarski poduzetnik Marko Mišulić. „Danas se kroz Rentlio upravlja s otprilike 3000 smještajnih jedinica od kojih je 90 posto u Hrvatskoj, ali raste broj odnosno udio inozemnih korisnika“, kaže Marko.

Napominje kako mu je kao hrvatskom poduzetniku odličan osjećaj vidjeti da njegov sustav koriste klijenti odnosno iznajmljivači u Brazilu, a imaju i korisnika koji u središtu New Yorka upravlja sa svojih 16 apartmana. Osim u ove dvije zemlje, za Rentlio su se odlučili i neki iznajmljivači u Portoriku, Danskoj, na Tajlandu.

„Mi nismo našli njih nego, unatoč velikoj konkurenciji, oni nas i to nije nešto čime bismo se trebali hvaliti. Do sada, zbog ograničenog budžeta, nismo ulagali u marketing. Umjesto toga, u Hrvatskoj smo se fokusirali na to da svaki od korisnika bude toliko zadovoljan da nas preporuči dalje.

Najviše po preporuci

Najvažniji kanal prodaje i promocije i dalje nam je preporuka, ali ove godine smo oformili i prodajni tim u kojem je sada četvero ljudi“, pojašnjava Marko.

Rentliju je od velike pomoći u počecima bila nagrada na natječaju Zagrebačke banke –  Moj Zaba Start 2015. godine –  kada je aplikacija osvojila 133.000 kuna.

„Danas ima mnogo natječaja, ali na njima poduzetnici često dobivaju neke licence, robu ili nastup u medijima. Mi smo dobili konkretan novac koji nam je bio odlična odskočna daska u poduzetništvo. Zahvaljujući sudjelovanju stekli smo i brojne kontakte.“

Tada, prije nešto više od dvije godine, Rentlio je imao dvoje zaposlenih dok ih je danas 12 u stalnom radnom odnosu i još dvoje praktikanata. U potrazi su za dodatnim snagama zbog čega su trenutačno aktualna tri natječaja.

Bez investicija

„Prihodi tvrtke su se od 2015. svake godine udvostručavali, a u 2017. smo zabilježili 1,5 milijuna kuna prihoda. Iako objektivno poslovno to nisu velike brojke, za nas su značajne jer smo ih uspjeli ostvariti od nule – bez investicija sa strane i bez poticaja što me čini iznimno sretnim.“

Automatizacija koju sustav Rentlio nudi, unatoč velikoj inozemnoj konkurenciji, još nije iznjedrila lidera u toj grani industrije što zadarskoj tvrtki svakako ide na ruku.

„Nasuprot uvriježenom mišljenju, mi nismo konkurencija Bookingu ili Air b’nb’–u. Mi se ne bavimo prodajom niti oglašavanjem smještajnih kapaciteta već nudimo softver koji radi u pozadini i koji gost niti ne vidi.

Komplementarni smo velikim sustavima jer se oni bave prodajom, a mi upravljanjem pozadinskim procesima koje svaki objekt u turizmu ima. Ne ulazimo jedni drugima u prostor djelovanja. Da ulazimo, ne bi mi padalo na pamet boriti se s njima jer je to uzaludan posao.“

Širenje prisutnosti u inozemstvu

Namjera je čelnog čovjeka Rentlia ove se godine snažnije etablirati na domaćem tržištu i početi širiti prisutnost u inozemstvu. „Naši korisnici širom svijeta pokazuju kako aplikacija ima globalni potencijal. Ako odgovara korisniku na Tajlandu i u New Yorku to znači da imamo proizvod koji je globalno primjenjiv.“

Mladim poduzetnicima poručuje kako je ključ u fokusu na proizvod, a ne na „cool lifestyle“ koji se ponekad veže uz poduzetništvo.