Smart Sense u razvoj i akvizicije ulaže 30-ak milijuna kuna

Jača komercijalizacija već razvijenih proizvoda - SmartHomea, Smart City – Smart sense AirQ sustava i Sustava za mjerenje unutrašnje kvalitete zraka - očekuje se iduće godine

994
Smart Sense Smart AirQ
Tvrtka Smart Sense razvila je Smart AirQ - pametni senzorski sustav za praćenje niza parametara koji određuju kvalitetu zraka u gradovima i na ulicama

Imati dom uvijek “na oku” san je svih vlasnika nekretnina. Uz pomoć domaćeg proizvoda tvrtke Smart Sense možete biti prisutni u svom domu i kad fizički niste u blizini, odnosno svoj stan ili kuću možete kontrolirati na daljinu.

“Koristeći SmartHome u svom domu možete unaprijediti energetsku učinkovitost, a dok ste van njega možete biti sigurni da je doma sve u redu. Naravno, ima i puno drugih zanimljivih primjena koje su naši korisnici otkrili”, kaže Radovan Rusan, direktor Smart Sensea.

Temelj SmartHomea su senzori kojima se može upravljati s mobilnog uređaja ili putem web sučelja.

Prvo specijalno Friends Edition izdanje napravljeno je prije godinu dana u suradnji s Iskonom.

“U međuvremenu je lepeza senzora nadopunjena, a postojećima su dodane nove funkcionalnosti. Tržište je reagiralo iznimno pozitivno s obzirom na to da je riječ o novoj usluzi. Zadovoljni smo prodajom novih kompleta”, dodaje Rusan napominjući kako su ovakve napredne tehnologije danas dostupne svima, a ne samo inženjerima.

Smart Sense Smart Home sustav
Smart Home suatav

Investicijska faza

“Tvrtka Smart Sense je još u investicijskoj fazi, ali posluje pozitivno. Ozbiljnije prihode i dobit očekujemo od 2018. kada bi trebala početi jača komercijalizacija proizvoda koje smo razvili. Tu prvenstveno mislim na SmartHome, Smart City – Smart sense AirQ sustav i Sustav za mjerenje unutrašnje kvalitete zraka”, objašnjava Rusan poslovni dio priče.

Naime, osim rješenja za kućanstva, Smart Sense razvija i rješenja za pametne gradove – Smart City Environmental Monitoring Sustav.

“Rješenje je testirano na Smart City projektu u Dubrovniku s Hrvatskim Telekomom i tvrtkom Cisco Systems. Danas imam 10-ak sustava instaliranih u Hrvatskoj, ali i u Njemačkoj, Grčkoj i Saudijskoj Arabiji. Trenutno završavamo finalne verzije sklopovlja i aplikacija (Cloud aplikacija, web sučelje i mobilne platforme)”, tumači Rusan.

Za prikupljanje, pohranu i analizu podataka u stvarnom vremenu te predstavljanje podataka krajnjim korisnicima koristi se Smart Sense AirQ cloud sustav. On se temelji na Smart Sense tehnologiji za daljinsko nadziranje zraka. Podržava mjerenja raznih onečišćujućih plinova, tri vrste čestica, temperaturu, relativnu vlagu i tlak zraka. Smart Sense mjerna stanica dizajnirana je da bude modularna, fleksibilna i prilagodljiva. Jednostavno ju je postaviti na bilo koju lokaciju s pristupom elekričnoj energiji.

U razvoj SmartHoma uloženo oko 10 milijuna kuna

“Rješenje se kontinuirano razvija prema planu koji smo definirali sukladno nadolazećim tehnologijama i  zahtjevima tržišta. Trenutno smo u razvojnoj fazi koja je sufinancirana s 1,5 milijuna kuna bespovratnih sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Završetak se očekuje u studenom ove godine”, napominje Rusan te najavljuje kako će Smart Sense AirQ sustav mjeriti i dodatne parametre: buku, svjetlinu, brzinu i smjer vjetra, količinu oborina.. Imat će i autonomno napajanje.

Tvrtka je do sada samo u razvoj proizvoda SmartHome investirala oko 10 milijuna kuna. “U prvoj fazi razvoja to je bila zajednička investicija s Iskonom. U drugoj fazi samostalno smo investirali uz pomoć uvjetnog kredita kroz Hamag Bicro Razum program”, objašnjava Rusan.

Investicijski ciklus u nove proizvode koje tvrtka razvija sada ili će tek početi razvijati trajat će do 2020. godine, a planiraju i dvije akvizicije.

“U sljedeće tri godine planirane investicije dosežu 30-ak milijuna kuna iz vlastitih sredstava. Vjerujemo da ćemo konkurirati i u programima za bespovratna sredstva s obzirom da su projekti vrlo kvalitetno osmišljeni i razrađeni, a prije svega inovativni”, uvjeren je Rusan.

U Smart Senseu devet je stalno zaposlenih, a imaju i pet stalnih vanjskih suradnika. Tvrtka je dio Smart Grupe koja broji 30-ak ljudi. Oni kontinuirano rade na razvojnim i drugim projektima. Realizacijom planova tim bi mogao narasti na barem 40-ak vrhunskih razvojnih eksperata.

Fokusirani na IoT

U razvoju novih proizvoda fokusiraju se na IoT (Internet of Things) područje – Smart City (praćenje kvalitete vanjskog i unutarnjeg zraka) i Smart Home rješenja te u područje orkestriranog paralelnog procesiranja s ciljem kreiranja novih „Managed Services“ za Telekome.

U budućnosti se sa svojim proizvodom Smart Home  žele pozicionirati kao pouzdani partner telekoma iz regije koji polako uvode nove usluge i servise za krajnje korisnike jer očekuju da će vrlo brzo krenuti u implementaciju rješenja za upravljanje pametnim domovima.

“Općenito računamo na partnerstvo s telekomima i globalnim tvrtkama poput Hrvatskog Telekoma, Deutsche Telekoma, Nokia i Cisco Systems. Smatramo da oni svojom prodajnom snagom mogu uvelike doprinijeti uspješnoj komercijalizaciji naših vlastito razvijenih IoT rješenja”, najavljuje Rusan.

Dodaje kako bi u 2019. trebala početi komercijalizacija i ostalih proizvoda koje trenutno razvijaju, prvenstveno Virtual BBRAS rješenje koje nastaje suradnji s tvrtkom Pet Puta Devet d.o.o.

Planiraju i dalje aktivno se prijavljivati na natječaje Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta u programima kao što su Centri kompetencija i Razvoj novih proizvoda i usluga koji proizlaze iz aktivnosti istraživanja i razvoja.