Tisućljetne masline – originalni lastovski brend

Projekt kojim je OPG Zoltan Trojković oduševio žiri projekta Pokreni nešto svoje je revitalizacija autohtone lastovske sorte maslina – piculja

549
piculja

Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zoltan Trojković jedno je od šest pobjednika ovogodišnjeg natječaja Pokreni nešto svoje, a projekt kojim su oduševili žiri je revitalizacija autohtone lastovske sorte maslina – piculja.

“Iako sam do 29. godine živjela i školovala se u Njemačkoj, dugo mi je želja bila oživljavanje starog lastovskog maslinika mog pradjeda”, kazuje vlasnica Annette Mufić Trojković. Zajedno sa suprugom, koji je također s našeg najudaljenijeg naseljenog otoka, prije nešto više od 10 godina krenula je krčiti stari maslinik i saditi nova stabla. Danas ih imaju 660.

Želeći živjeti što je moguće više u skladu s prirodom još su se više oduševili kad su, raščišćavajući zarasle površine, naišli na stara stabla sorte piculja koja na Lastovu raste, prema Anneteinim riječima, tisućama godina.

Riječ je o genetski izvornoj vrsti maslina i upravo na njoj počiva projekt kojim Lastovo žele učiniti prepoznatljivim.

“Prošle smo godine po prvi puta preradili monosortno maslinovo ulje. Bilo ga je svega 50 litara, ali ne želimo ga miješati s drugim uljima”, pojašnjava Annette te dodaje kako su kupci upoznati s kvalitetom njihova ulja dobivenog od piculje pa problema s plasmanom nema.

Prepoznatljiv lastovski brend

Potporu iz projekta Pokreni nešto svoje iskoristit će kao polaznu točku za povećanje proizvodnje maslinova ulja te za rad na prepoznatljivosti proizvoda.

“Više ćemo se posvetiti  i čišćenju starih stabala autohtone sorte koja se nalaze po cijelom otoku. Cilj nam je “obnoviti” te masline rasute po brdima koje daju manji, ali izuzetno kvalitetni plod te u suradnji s drugim maslinarima na otoku izgraditi originalni lastovski brend maslinova ulja”, zaključila je Annette.