Vlada odustala od “priziva savjesti” za rad nedjeljom

Vlada je odiustala od prijedloga o "prizivu savjesti" za rad nedjeljom, što znači da zaposlenik neće moći odbiti rad nedjeljom. fond radnih sati od ponedjeljka do subote bio bi ograničen na 90, a 16 nedjelja u godini bilo bi radno

17
rad nedjeljom
[Image by Steve Buissinne from Pixabay]

Vlada je prihvatila prijedloge Zakona o radu i Zakona o trgovini kojima se, između ostaloga, regulira rad nedjeljom. Odustalo se od “priziva savjesti” za rad nedjeljom, što znači da zaposlenik neće moći odbiti rad nedjeljom.

Prema prijedlogu Vlade fond radnih sati od ponedjeljka do subote bio bi ograničen na 90, a 16 nedjelja u godini bilo bi radno, jer, eto, uvažavamo da je Hrvatska turistička zemlja, rekao je ministar gospodarstva Davor Filipović. Dodao je kao se planira “napraviti određeni broj iznimaka”.

“Definirali smo poglavlje rada putem digitalnih radnih platformi, prevenirali da ne dolazi do učestalih uzastopnih ugovora na određeno, a ono što je izazvalo najveću pozornost u javnosti bilo je definiranje rada nedjeljom. Mi smo predložili da se rad nedjeljom mora dodatno platiti, propisali da satnica za rad nedjeljom bude 50 posto veća u odnosu na redovnu satnicu”, rekao je pak ministar rada Marin Piletić.