Kafići, restorani, teretane… ostaju zatvoreni do 31. siječnja

"Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi i one se produžuju do 31. siječnja", rekao je na konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović.

49

Epidemiološke mjere ograničavanja okupljanja, zabrane rada restorana i kafića te ograničavanja radnog vremena radi sprječavanja širenja koronavirusa ostaju na snazi do kraja siječnja, objavio je u petak Nacionalni stožer civilne zaštite.

“Imajući u vidu našu situaciju i situaciju u europskom okruženju, nema utemeljenja za popuštanje mjera koje su na snazi i one se produžuju do 31. siječnja”, rekao je na konferenciji za medije ministar unutarnjih poslova i načelnik Stožera Davor Božinović.

Tako da i nakon 10. siječnja na snazi ostaje zabrana javnih okupljanja više od 25 osoba, kafići i restorani i dalje ne rade, trgovine rade najduže do 22 sata, ograničen je broj putnika u javnom prijevozu….

Razgovara se i o tome po kojem će se modelu odvijati nastava iduće polugodište, no konačna odluka još nije donesena.

Produženje nužnih epidemioloških mjera Božinović je objasnio visokim brojem oboljelih, unatoč pozitivnim trendovima te hladnim vremenom koje može utjecati na širenje virusa.

Još uvijek se na zna kako su na epidemiju u Hrvatskoj utjecali potres i božićno-novogodišnji blagdani.

Povratak na posao nakon blagdana

No, u ponedjeljak istječe razdoblje u kojem je Stožer u dogovoru sa sindikatima i Hrvatskom udrugom poslodavaca pozvao na korištenje godišnjih odmora tako da se očekuje povratak na posao velikog broja radnika što bi zbog povećane mobilnosti moglo utjecati na povećano širenje zaraze.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako u Hrvatskoj bilježimo pad broja novozaraženih i hospitaliziranih te broja umrlih, ali nema mjesta popuštanju. Manje je manji je broj zaraženih  i hospitaliziranih, manje je bolesnika na respiratoru, opada i broj preminulih.

No, četrnaestodnevna stopa incidencije je trenutno 351,8 a “to je još uvijek daleko od cut-off pointa o kojem smo razgovarali, a to bi bilo 14 dana niže incidencije od 300 na 100.000 stanovnika”, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak.

U Hrvatskoj cijepljeno gotovo 25 tisuća osoba

Proces cijepljenja u cijeloj Europi odvija se sporije nego što se očekivalo. IZmeđu ostaloga zbog toga što cjepivo tvrtke AstraZeneca još uvijek nije odobreno. Europsk komisija rezervirala je zato dodatnih 300 milijuna doza kod Pfizera i BioNTecha.

“AstraZeneca obećala je veću količinu cjepiva već u prosincu, ali cjepivo još nije registrirano. Ako bude registrirano, 1,7 milijuna doza trebalo bi stići do kraja siječnja. Hrvatska je od Pfizera naručila milijun doza, a ponudili su nam dodatnih 300 tisuća doza. Naručili smo sve, a pregovaramo o nabacvi dodanih 305 tisuća doza. Do kraja godine dobit ćemo od njih 1,6 milijuna doza, U prvom tromjesečju stiće će 170 tisuća doza od Pfizera i 52 tisuće Modernina cjepiva”, rekao je Capak.

U Hrvatskoj je do sada cijepljeno nešto manje od 25 tisuća ljudi.