Za očuvanje radnih mjesta za listopad zaprimljeno 14 tisuća zahtjeva

Za nove mjere za očuvanje radnih mjesta koje vrijede od listopada zaprimljeno je 14 tisuća zahtjeva koji obuhvaćaju 60 tisuća zaposlenih. Zahtjevi za listopad mogu se predati do 26. studenoga

26
očuvanje radnih mjesta
[Photo by Ivan Samkov from Pexels]

Novčane potpore za očuvanje radnih mjesta iskoristilo je do sada 108 tisuća tvrtki za 640 tisuća radnika, a zanimanje poslodavaca za prošireni paket pomoći do kraja godine zamjetno raste. Od listopada je već zaprimljeno 14 tisuća zahtjeva koji se za protekli mjesec mogu predati do 26. studenoga.

Hrvatski zavod za zapošljavanje zaprimio je 200 tisuća zahtjeva za očuvanje radnih mjesta. Potpore vrijedne više od 7 milijardi kuna do sada su isplaćene polovini poslodavaca.

“Do sada smo uredno izvršavali sve svoje obveze prema poslodavcima. Otvorena je mjera za listopada i trenutno je za nju podneseno oko 14 tisuća zahtjeva koji obuhvaćaju oko 60 tisuća radnika”, rekao je ravnatelj HZZ-a Ante Lončar za HTV.

>>Potpore za očuvanje radnih mjesta bit će razmjerne padu prihoda

Do kraja godina pravo na potpore imaju i tvrtke s manjim padom prometa od 60 posto, a potpore za očuvanje radnih mjesta sada mogu dobiti i stočari, ratari te povremeni prijevoznici.

U zahtjevima prednjače turističke tvrtke: među zahtjevima za listopad oko 25 posto podnesenih zahtjeva podnijele su tvrtke iz turističkog sektora, a po broju zahtjeva slijedi prerađivačka industrija, rekao je Lončar.

Najviše potpora zatražile su tvrtke s područja Zagreba, Pule, Zadra i Splita.

U državni proračun poslodavci su zbog grešaka u prijavi ili samoinicijativno vratili 163 milijuna kuna.

>>Od 17. studenoga Hrvatskoj je dostupno 500 mil. eura iz programa SURE

>>Aladrović: Planirali smo sredstva za očuvanje radnih mjesta i u 2021.