Evo tko su pobjednici osme generacije Startup Factoryja

Prvo mjesto osvojio je tim Recall koji razvija aplikaciju koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. Radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor

24

U utorak, 19. prosinca 2023. najveći hrvatski startup hub ZICER održao je jubilarno izdanje konferencije Zagreb Connect. Uz predstavljanje šest startupova novog Global Growth akceleratora, odabrani su i pobjednici osme generacije Startup Factory akceleratora.

Novi ZICER-ov akceleracijski program Global Growth fokus stavlja na izlazak i pozicioniranje hrvatskih startupova na globalnom tržištu. U program je u listopadu izabrano šest startupova s izvoznim potencijalom: BITE ME Nutrition, Bitreport, Flaster, Protosfera, RoMb Technologies i Sportreact.

Oni su samim ulaskom u program osvojili ukupno 120.000 eura, što je ravnomjerno raspoređeno na svih šest startupova.

„Sudjelovanje u Global Growth programu bilo je sjajan poticaj za širenje našeg poslovanja. Stekli smo niz uvida i korisnih znanja o razvoju prodaje, od vrhunskih domaćih i međunarodnih stručnjaka. Naučeno ćemo ubrzo imati priliku i primijeniti, na jednom od najvećih sajmova logističkih rješenja u svijetu, LogiMatu u Stuttgartu“, kaže Damjan Miklić, direktor u startupu Romb Technologies koji se bavi razvojem softvera koji viličare čini pametnijima, omogućavajući im da samostalno, bez nadzora čovjeka, transportiraju materijal u skladištima i proizvodnim pogonima.

„Zahvaljujemo ZICER-u na prilikama za promociju i otvaranje novog inozemnog tržišta koje nam pruža Global Growth program. U 2024. godini planiramo na dva sajma oldtimera predstaviti naše unikatne autodijelove koje smo razvili za oldtimer ljubitelje. Već smo počeli s planiranjem, a prošlog vikenda smo posjetili Essen Motorshow kako bismo se što bolje pripremili za izlaganje. Podrška kroz Global Growth program omogućuje nam širenje prodaje diljem Europe, što će značajno ubrzati razvoj našeg startupa“, rekao je Marko Horvatek, direktor startupa Protosfera.

Zagreb Connect je bio i veliko finale prvog hrvatskog akceleracijskog programa Startup Factory. Kroz intenzivan program 14 Startup Factory finalista u ZICER-u je razvijalo svoja tehnološka rješenja s kojima su se natjecali za pobjedu i ukupan novčani fond od 30.000 eura te in-kind potporu u ukupnom iznosu od 10.800 eura za korištenje usluga ZICER-a u trajanju od godine dana.

Prvo mjesto i 15.000 eura osvojio je tim Recall koji razvija aplikaciju koja učenicima osnovnih i srednjih škola olakšava proces učenja. Radi tako da učenik skenira svoj udžbenik i dobije interaktivni i personalizirani kurikulum kroz koji ga vodi virtualni tutor.

Drugo mjesto i 10.000 eura osvojio je tim Thorondrone koji razvija dronove fiksnih krila za nadzor i monitoring velikih terena opremljene AI video analitikom.

Treće mjesto i 5.000 eura osvojio je tim VendueTech. Riječ je o proptech startupu koji se bavi istraživanjem i razvojem u domeni javnih baza podataka. Trenutno su posvećeni istraživanju, razvoju i planiranju raznih proizvoda koji bi obuhvatili širok spektar javnih aukcija.