A1 Hrvatska demonstrirao preuzimanje podataka brzinom iznad 1Gbps

Osim velike brzine preuzimanja podataka prilikom demonstracije zabilježena je latencija od samo 6 milisekundi, što predstavlja rekord na pristupnoj mreži, ističu u A1 Hrvatska

239
Tomislav Makar, A1 Hrvatska
Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska

A1 Hrvatska u srijedu je na mreži pete generacije u stvarnim uvjetima demonstrirao brzinu preuzimanja podataka veću od 1 Gbps na dva mobilna uređaja. Demonstracija je izvedena u kampusu A1 na Žitnjaku u Zagrebu, objavila je kompanija.

Osim velike brzine preuzimanja podataka prilikom demonstracije zabilježena je i vrlo niska latencija (vrijeme čekanja odgovora na zahtjev) od samo 6 milisekundi, što predstavlja rekord na pristupnoj mreži, ističu u A1 Hrvatska. Riječ je o upola manjoj latenciji u odnosu na onu u 4G+/LTE mreži, što otvara nove mogućnosti primjene tehnologije, od igranja i druge zabave do industrijskih tehnologija.

>>London i Berlin povezani glazbenim izvedbama putem 5G mreže

Brzina preuzimanja podataka u 5G mreži demonstrirana je na uređajimaa Xiaomi Mi Mix 3 5G i Huawei Mate 20 X 5G.

“A1 Hrvatska spreman je za novo tehnološko razdoblje koje karakterizira mreža pete generacije, a to potvrđuje i prva demonstracija 5G brzine preuzimanja i latencije na mobilnim uređajima u Hrvatskoj. Predvodnici smo u implementaciji novih tehnologija i 5G funkcionalnosti na živoj mreži“, poručio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku tvrtke A1 Hrvatska.

A1 Hrvatska: 500 mil. eura ulaganja u infrastrukturu

Mreže pete generacije će širom otvoriti vrata četvrtoj industrijskoj revoluciji, odnosno omogućit će daljnji razvoj pametnih gradova, kao i ogromne inovacijske iskorake u gotovo svim industrijama, istaknuo je Makar. “To je tehnologija koja će znatno olakšati život svim našim građanima, a demonstrirane brzine i kapaciteti omogućit će gigabitne brzine na cijelom teritoriju Republike Hrvatske te tako svima omogućiti vrhunsko korisničko digitalno iskustvo, bez obzira nalazili se u velikom gradu, ruralnom području ili na nekom od otoka.”

>>Razbijanje mitova o vrijednosti 5G tehnologije za potrošače

>>Ericsson predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata do kraja 2024. godine

Izgradnja i unaprijeđenije infrastrukture za 5G u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. U tijeku je priprema opreme i cijele arhitekture mreže koja se mora adaptirati kako bi se postigle velike brzine i niske latencije, stoga stručnjaci A1 intenzivno rade na najnovijim radio pristupnim tehnologijama.

Prve lokacije za testiranje 5G mreže i uređaja pripremaju se u najvećim hrvatskim gradovima. Kompanija je već najavila da u iduće 3 do 4 godine planira investirati oko 500 milijuna eura u razvoj najmodernije infrastrukture – optičku mrežu i 5G tehnologiju.