Ericsson predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata do kraja 2024. godine

Predviđa se da će 5G pokrivenost doseći 45 posto svjetske populacije do kraja 2024. Ova bi brojka mogla narasti na 65 posto, budući da tehnologija dijeljenja spektra omogućuje implementaciju 5G na LTE frekvencijskim pojasevima

49
5G pretplata

Brzi rani zamah i entuzijazam za 5G doveli su do toga da Ericsson do kraja 2024. godine prognozira dodatnih 400 milijuna pretplata na poboljšanu mobilnu širokopojasnu mrežu širom svijeta. Ovogodišnje lipanjsko izdanje Ericsson Mobility Reporta predviđa 1,9 milijardi 5G pretplata – što je u odnosu na 1,5 milijardi predviđenih u izdanju iz studenog 2018. povećanje od gotovo 27 posto.

Ostale prognoze također su značajno povećane kao rezultat brzog uzleta 5G. Predviđa se da će 5G pokrivenost doseći 45 posto svjetske populacije do kraja 2024. Ova bi brojka mogla narasti na 65 posto, budući da tehnologija dijeljenja spektra omogućuje implementaciju 5G na LTE frekvencijskim pojasevima.

Pružatelji komunikacijskih usluga su na više tržišta pustili 5G u rad nakon predstavljanja 5G-kompatibilnih pametnih telefona. Pružatelji usluga na nekim tržištima također postavljaju ambicioznije ciljeve za do 90 postotnu pokrivenost stanovništva u prvoj godini.

Snažna predanost proizvođača komponenti i uređaja također je ključna za ubrzanje usvajanja 5G. Pametni telefoni za sve glavne frekvencijske pojaseve trebali bi se pojaviti na tržištu tijekom ove godine. Kako 5G uređaji postaju sve dostupniji i sve više 5G mreža ide uživo, više od 10 milijuna 5G pretplata je projicirano širom svijeta do kraja 2019. godine.

Očekuje se da će broj korisnika 5G najbrže rasti u Sjevernoj Americi, na očekivanih 63 posto 5G mobilnih korisnika u regiji 2024. godine. Sjeveroistočna Azija slijedi na drugom mjestu (47 posto), a Europa na trećem (40 posto).

“5G definitivno ubrzava sve brže. To odražava entuzijazam pružatelja usluga i potrošača za tehnologijom. 5G će imati pozitivan utjecaj na život i poslovanje ljudi ne samo za Internet stvari i četvrtu industrijsku revoluciju. Međutim, pune pogodnosti 5G mogu se ostvariti samo uspostavom čvrstog ekosustava u kojem svi partneri sudjeluju; iz tehnološkog, regulatornog, sigurnosnog i industrijskog područja”, rekao je Fredrik Jejdling, izvršni potpredsjednik i čelni čovjek jedinice Mreže u Ericssonu.

Snažan rast podtkovnog prometa

Ukupni mobilni podatkovni promet nastavio je globalno rasti i u prvom tromjesečju 2019. je 82 posto veći nego u istom razdoblju prošle godine. Predviđa se da će do kraja 2024. godine doseći 131 eksabajt (1018 bajta) mjesečno, iznos za koji se predviđa da će oko 35 posto biti ostvaren preko 5G mreža.

>>Ericsson Mobility Report: Do 2023. petina mobilnog podatkovnog prometa ići će preko 5G mreža

Danas globalno postoji milijarda mobilnih IoT veza. Do kraja 2024. očekuje se porast na 4,1 milijardu, od čega će 45 posto predstavljati Massive IoT. Industrije koje koriste Massive IoT su komunalne službe s pametnim mjerenjem, zdravstvena skrb za potrebe nosive elektronike i prijevoz koji koristi senzore za praćenje.

Izvješće iz lipnja 2019. također sadrži tri članka napisana zajedno s pružateljima usluga koji pokazuju napredak koji je postignut na tržištima koja će vrlo brzo implementirati ili već implementiraju 5G.

Uz Telstru u Australiji, Ericsson istražuje kako upravljati rastućom potražnjom za podacima i videom, a pritom zadržati korisnički doživljaj, osobito za streaming sadržaja uživo. MTS u Rusiji pomaže opisati kako bi se mobilne mreže trebale razvijati da bi se osigurala razina mrežnih performansi koje će zadovoljiti očekivanja kupaca tijekom priprema za 5G. Članak u suradnji s Turkcellom u Turskoj razmatra upravljanje mrežnim performansama i uslugama u uspješnoj implementaciji fiksnog bežičnog pristupa.