Apple blokirao Googleu korištenje internih iOS aplikacija

Apple je povukao korporativne certifikate za Facebook i Google jer su obje kompanije koristile aplikacije koje krše Appleova pravila. Povlačenjem certifikata onemogućen je razvoj beta verzija novih aplikacije te primjena niza internih aplikacija za zaposlenike Facebooka i Googlea

72
Apple

Apple je u četvrtak obnovio certifikate za Googleove razvojne inženjera koje je ranije povukao zbog toga što je Google koristio aplikaciju koja krši Appleova pravila. O tome je prvi izvijestio The Verge.

Povlačenjem certifikata Apple je nakratko onemogućio zaposlenicima Googlea da testiraju iPhoneove aplikacije i koriste određene interne aplikacije.

Apple je na isti način u srijedu postupio prema Facebooku, ali u međuvremenu je obnovio certifikate.

Apple je povukao certifikate za Facebook nakon što je izvješće TechCruncha otkrilo da je Facebook tajno distribuirao aplikaciju Facebook Research korisnicima koji su pristali da tvrtka prikuplja podataka o tome kako koriste svoje uređaje.

Google je koristio sličan program pod nazivom Screenwise Meter koji je također zaobilazio Appleova pravila. U srijedu navečer su se ispričali i rekli da su “pogriješili”. I Facebook i Google isključili su programe na iPhone uređajima.

Riječ je o certifikatima koji omogućuju tvrtkama da razvijaju i instaliraju aplikacije bez potrebe da ih objavljuju u Apple App Storeu. Ali Appleova pravila zahtijevaju da se takve aplikacije distribuiraju isključivo zaposlenicima, a ne vanjskim stranama.

Odluka o povlačenju certifikata pogodila je neke dijelove Facebookova poslovanja. Zaposlenici mogli pristupiti ranim verzijama aplikacija u razvoju kao što su beta inačica Instagrama I Facebook Messengera na kojima su radili, navodi Business Insider. Zaposlenicima je također onemogućeno da koriste interne aplikacije kao što su Mobile Home i Ride, koje pomažu pri prijevozu zaposlenika.

Googleovi zaposlenici mogli bi se suočiti sa sličnim problemima, posebice oni koji rade na razvoju novih inačica aplikacija. Google ima mnogo popularnih aplikacija za iPhone među kojima su Google Maps, Gmail, kalendar, Hangouts, Google Music i mnoge druge. Jedan anonimni zaposlenik potvrdio je da zaposlenici imaju problema s pristupom internoj aplikaciji za provjeru reda vožnje Googleovih internih autobusa za prijevoz zaposlenika.