Hrvatska tvrtka u Londonu nagrađena za invovativnu platformu koja prepoznaje emocije

Inovativna platforma u realnom vremenu prepoznaje i mjeri spol, dobnu grupu, dimenzije ljudskog tijela i emociju čovjeka bez potrebe za bazom podataka ranije snimljenih fotografija osoba

47
Tomislav Bronzin Citus
Tomislav Bronzin, osnivač i direktor Citusa

Na upravo završenoj međunarodnoj izložbi inovacija u Londonu hrvatska tvrtka Citus osvojila je zlatnu medalju za inovaciju C@N Motion Smart Customer/Human Engagement Digital Platform with Gesture Controlled User Interface & Augmented Reality.

Riječ je digitalnoj platformi koja omogućava inovativnu interakciju na relaciji čovjek – stroj – čovjek pokretom ili glasom bez potrebe za fizičkim dodirivanjem ekrana, miša ili tipkovnice. Obilježje ove inovacije je u njezinoj sposobnosti da prepozna i izmjeri, u realnom vremenu, spol, dobnu grupu, dimenzije ljudskog tijela (visinu, dužinu podlaktice, potkoljenice itd.) i emociju čovjeka bez potrebe za prethodnim stvaranjem baze podataka snimljenih fotografija ljudi.

Ovo rješenje ne koristi fotografije osoba (nigdje se ne snimaju), nego se mjerenje obavlja u realnom vremenu, u svega nekoliko sekundi, čime je zajamčena privatnost, anonimnost i sigurnost svake osobe/objekta mjerenja. Svi izmjereni podaci se spremaju u bazu podataka smještenu u cloud.

C@N Motion Smart Customer/Human Engagement omogućava prilagodbu korisničkog sučelja, odnosno personaliziran pristup korisniku, bez korištenja osobnih podataka kojima bi se moglo identificirati osobu koja stoji ispred sustava. Anonimizirani podaci o kupcima omogućavaju prikupljanje podataka za potrebe npr. programa vjernosti, razumijevanje ponašanja potrošača, planiranja ili analize prodaje, logističkog planiranja itd.

Ovo rješenje karakterizira izuzetna lakoća upotrebe/korištenja svim dobnim skupinama, kao i osobama s invaliditetom, a samim korisničkim sučeljem se upravlja pokretom ruke/tijela bez potrebe za fizičkim dodirom ekrana, miša ili tipkovnice. Činjenica da nema nikakvog fizičkog dodira između korisnika i proizvoda (ekrana, miša, tipkovnice) čini ovo rješenje higijenskim, osobito u uvjetima gdje veliki broj osoba koristi ovaj proizvod.

Novi kanal komunikacije

Zahvaljujući takvom pristupu mogućnosti primjene ovog rješenja u svim branšama i industrijama su velike i ona otvara novi kanal komunikacije. Smart City, Smart Shelf, Smart Window, gemifikacija, prilagodba sadržaja korisniku, edukacija, alat za istraživanja, primjenjivost u raznim industrijama (zdravstvo, obrazovanje, maloprodaja, marketing itd.) samo su neke od mogućnosti korištenja ovog rješenja.

>>Tomislav Bronzin: Ako želite biti uspješni, razmišljajte globalno

ITE 2019 (International Invention and Trade EXPO) je nova londonska međunarodna izložba inovacija i na njoj je, nakon 14 godina sudjelovanja na Britanskom sajmu inovacija, Hrvatska po pivi puta sudjelovala. Održava se pod pokroviteljstvom svjetske organizacije WIIPA i već u prvom izdanju okupila je inovacije iz 20 država, uz iznimno jaku konkurenciju britanskih inovatora.

Značaj ove izložbe je i u velikim komercijalnim mogućnostima koje pruža hrvatskim inovatorima i poduzetnicima. Ujedinjeno Kraljevstvo, kao domovina najvećih dostignuća tehničkog stvaralaštva, nije samo povijesno značajan inovatorski cilj – britansko tržište danas pruža velike poslovne mogućnosti.

“Ovo je prva ITE izložba i fantastičan je osjećaj osvojiti zlatnu medalju u tako velikoj i jakoj konkurenciji. London je uvijek atraktivan i privlačan i inovatorima i poduzetnicima zbog velikih mogućnosti komercijalizacije inovacija. Kako ove godine tvrtka CITUS slavi 20 godina postojanja osvajanje zlatne medalje u Londonu je fantastična nagrada i priznanje ne samo za ovo rješenje, nego i za naš dosadašnji rad. Izuzetno sam ponosan na CITUS tim i bez njega ništa od ovog ne bi bilo moguće. Nagrade uvijek vesele i ovo je još jedna potvrda, u nizu, našem radu i upornosti te svakako poticaj da budemo još bolji i još inovativniji“, izjavio je Tomislav Bronzin, vlasnik tvrtke CITUS.

Citusocv tim, u proteklih 20 godina diljem svijeta osvojio je više od 70 nagrada za inovacije koje je pretvorio u uspješne proizvode.