ETK Grupa: Rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova

Premda rezultati ostvareni u prvom tromjesečju 2022. godine pokazuju značajan porast gotovo svih parametara poslovanja, rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova, kao i na nove poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima

25
etk

Ericsson Nikola Tesla Grupa započela je 2022. uspješnom realizacijom projekata te planiranjem ugovaranja novih poslova na domaćem i izvoznim tržištima, istaknula je Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle, komentirajući ostvarene rezultate u prvom tromjesečju.

Prihodi od prodaje iznose 526,1 milijun kuna i 18 posto su viši u odnosu na isto razdoblje prethodne godine; bruto dobit iznosi 82,9 milijuna kuna što je 31,3 posto više u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, dok bruto marža bilježi porast na 15,8 posto. Neto dobit iznosi 59,7 milijuna kuna što je porast od 46,1 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine.

Premda rezultati ostvareni u prvom tromjesečju 2022. godine pokazuju značajan porast gotovo svih parametara poslovanja, rat u Ukrajini bitno utječe na realizaciju ugovorenih poslova, kao i na nove poslovne prilike u Bjelorusiji i okolnim tržištima.

Zaustavljene aktivnosti u Bjelorusiji

“Aktivnosti Ericsson Nikola Tesla Grupe u Bjelorusiji, gdje u Minsku posluje naša kompanija kćer s 25 zaposlenika, uključuju proširenja LTE mreža za tamošnje operatore i informatizaciju središnjeg zdravstvenog sustava. Osim toga, na tom tržištu bilo je planirano i potpisivanje novih ugovora”, kaže Kovačević.

Zbog sankcija uvedenih Bjelorusiji te posljedično prestankom valjanosti ranije dobivenih izvoznih dozvola Ericsson Nikola Tesla Grup zaustavila je sve aktivnosti s tamošnjim kupcima te je relevantnim hrvatskim tijelima podnijela zahtjeve za izdavanje novih izvoznih dozvola, a njihov odgovor te eventualni daljnji razvoj sankcija značajno će utjecati na buduće aktivnosti i realizaciju tih projekata.

>>Ericsson Tesla: Agresija na Ukrajinu ugrožava poslovanje u Bjelorusiji

“Ovisno o tome moguć je dulji prekid poslovanja u Bjelorusiji što će se odraziti na naše planove i rezultate, posebno na planirani prihod od prodaje, operativnu marginu i operativni novčani tok, no ne očekujemo da će narušiti poslovnu i financijsku stabilnost Ericsson Nikola Tesla Grupe. Kontinuirano pratimo razvoj situacije te tijekom drugog tromjesečja očekujemo da ćemo imati procjenu realnog vrijednosnog utjecaja na rezultate Grupe”, razložila je Gordana Kovačević.

Kao znak podrške ukrajinskom narodu koji je pogođen ratom i humanitarnom krizom kompanija je donirala određena sredstva, a njeni zaposlenici pokazali su veliku empatiju te nastoje pomoći kroz novčane donacije, prikupljanje pomoći i volontiranje.

Rast prihoda u svim segmentima

Rast prihoda od prodaje zabilježen je u svim tržišnim segmentima (domaće, izvozno, usluge za Ericsson). Profitabilnost također bilježi značajan rast te je bruto marža porasla na 15,8 posto, dok je operativna dobit porasla 53,7 posto te iznosi 69,6 milijuna kuna.

Negativan novčani tok od poslovnih aktivnosti u skladu je s očekivanjima kompanije za prvo tromjesečje, a s obzirom na kvartalnu volatilnost novčani tok treba promatrati na godišnjoj razini. Tromjesečje je zaključeno sa zdravom bilancom, s udjelom vlastitog kapitala u ukupnoj imovini od 37,5 posto. Novac i novčani ekvivalenti, uključujući kratkotrajnu financijsku imovinu, iznose 439,8 milijuna kuna ili 35,7 posto ukupne imovine.

Poslovni rezultati za prvo tromjesečje ove godine ne uključuju utjecaj sankcija na Bjelorusiju, ali se očekuje da bi efekti istih mogli biti vidljivi u rezultatima drugog tromjesečja.

Fokus na modernizaciji mobilnih mreža

Na domaćem tržištu u operatorskom segmentu nastavilo se s ranije ugovorenim aktivnostima sa strateškim partnerima A1 Hrvatska i Hrvatskim Telekomom, prvenstveno na modernizaciji mobilnih mreža, s posebnim fokusom na implementaciju 5G tehnologije.

Intenzivne su i aktivnosti na području izgradnje i održavanja fiksne i mobilne telekomunikacijske infrastrukture Hrvatskog Telekoma s naglaskom na uvođenje optike za krajnje korisnike, kao i pripremne aktivnosti vezane uz ugovore sufinancirane od strane Europskih fondova čija je svrha projektiranje i izgradnja pasivnog dijela FTTH (Fiber To The Home) mreže za udaljena, rjeđe naseljena i slabije razvijena područja Republike Hrvatske.

U segmentu Digitalno društvo (ranije: segment Industrija i društvo) nastavljene su aktivnosti na projektima e-zdravstva, e-poslovanja i javne sigurnosti, a potpisani su i novi ugovori s Hrvatskim cestama, Ministarstvom unutarnjih poslova te s nekoliko bolnica.

Na izvoznim tržištima u susjednim zemljama nastavljena je kvalitetna suradnja s dugogodišnjim kupcima na modernizaciji i održavanju njihovih mreža. Na tržištu Bosne i Hercegovine partneri su operatori HT Mostar i BH Telekom, na Kosovu Ipko, a Kovačević je istaknula suradnju s Crnogorskim Telekomom, prvim operatorom u Crnoj Gori, koji je pustio u komercijalni rad 5G mrežu.

Isporuka usluga za Ericsson kontinuirano bilježi rast. Istraživačko-razvojni centar Ericssona Nikole Tesle ponovno je visoko vrednovan od strane svih dionika te je prepoznat kao organizacija koja svojim radom značajno pridonosi tehnološkom vodstvu korporacije. Postoje i mogućnosti dobivanja novih odgovornosti što kompaniji otvara prilike za još snažnije pozicioniranje unutar Ericssonovog tržišta.

Očekivanja

“Kada govorimo o globalnim trendovima, potreba za digitalizacijom javnih usluga te rješenja i usluga temeljenih na mobilnim tehnologijama, a koja je doživjela snažan rast tijekom pandemije, nastavlja se i dalje. Također, u svijetu dolazi do sve veće polarizacije globalne politike i tržišta, što utječe na pozicioniranje isporučitelja ICT rješenja na svjetskoj razini, a od nas zahtijeva dodatni angažman i fleksibilnost. S obzirom na situaciju, naš snažan fokus je na pravovremenom prepoznavanju i ublažavanju rizika kako bismo se što bolje nosili s političkom krizom na pojedinim tržištima, poremećajima u globalnim lancima opskrbe, značajnim povećanjem cijena energenata, sirovina i usluga te porastom cijene rada”, rekla je Gordana Kovačević da bi zaključila kako će Ericsson Nikola Tesla Grupa u 2022. intenzivirati ulaganja u 5G i nove tehnologije, Industriju 4.0, nova tržišta i kupce, digitalnu transformaciju same Grupe te zadržavanje ključnih ljudi i privlačenje novih talenata.

“Uprava i Nadzorni odbor predložili su Glavnoj skupštini izglasavanje prijedloga dividende u iznosu od 64 kune po dionici čime pokazujemo da i u ovoj izuzetno zahtjevnoj godini vodimo brigu o održivom i odgovornom poslovanju u interesu svih dionika”, podsjetila je predsjednica kompanije.