Kako ograničiti Facebook u potrošnji baterije

Mjerenja su pokazala da na aplikaciju Facebook, ovisno o modelu telefona, otpada 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije.

676
potrošnja baterije

Tijekom godina Facebookova aplikacija za Android i iOS obogaćena je s više funkcionalnosti koje traže velike količine energije. Na primjer, videozapisi s automatskim reprodukcijom,  sugestije utemeljene na lokaciji korisnika ili obavijesti u stvarnom vremenu. Veća potrošnja energije znači da se baterija brže troši. Posebna aplikacija Facebook Messenger za tekstualne, audio i video pozive također je veliki potrošač energije.

Mjerenja su pokazala da na aplikaciju Facebook, ovisno o modelu telefona, otpada 15 do 20 posto ukupne potrošnje energije.

Prilagođavanje postavki u aplikaciji Facebook može smanjiti potrošnju energije, ali morate biti svjesni da time ograničavate i funkcionalnost aplikacije. Na primjer, potrošnju baterije možete smanjiti onemogućavanjem da aplikacija određuje vašu stvarnu lokaciju, ali to će utjecati na sve funkcionalnosti koje se temelje na određivanju lokacije.

Također, u postavkama za telefon ili aplikaciju možete isključiti mogućnost da Facebook preuzima podatka u pozadini, što bi trebalo pomoći ako imate tarifu s ograničenom količinom podataka.

Androidova inačica aplikacije ima postavku Data Saver kojom se također može ograničiti protok podataka. Detaljne upute kako maksimalno produžiti trajanje baterije u Androidu i iOS-u možete pronači na internetskim stranicama Googlea i Applea.

Pristup preko preglednika

Energiju možete uštedjeti i isključivanjem opcije automatske reprodukcije videozapisa i obavijesti na mobilnim uređajima. Prisilno zatvaranje aplikacije za Android ili iOS opcija je u slučaju kada procijenite da neko vrijeme nećete upotrebljavati Facebook.

Facebookova mobilna aplikacija jednostavna je za uporabu, ali nije jedini način da dođete do popisa svojih prijatelja. Ako odlučite izbrisati aplikaciju kako biste produžili trajanje baterije, možete se preko preglednika vašeg telefona prijaviti na mobilnu verziju web-stranice na adresi m.facebook.com. Potrošnja energiji pri prijavi preko browsera je znatno manja.

Brisanjem aplikacije oslobađate i prostor u memoriji – oko 500 MB (111 MB aplikacija i ostatak na cache aplikacije).

Korisnici Androida mogu koristiti aplikaciju Facebook Lite koja je dizajnirana za slabije modele telefona, sa sporijom vezom. Ta aplikacija nudi osnovne funkcije Facebooka kao što su dijeljenje fotografija i ažuriranja statusa.