Otvoren obnovljeni laboratorij Ericsson Nikole Tesle na splitskom FESB-u

Obnovljeni laboratorij opremljen sustavima novih generacija informacijske i komunikacijske tehnologije, uključujući 5G i IoT, omogućit će unaprjeđenje suradnje FESB-a i Ericssona Nikole Tesle u područjima znanstvenog i nastavnog rada, kao i razvoja inovacijskog ekosustava

87
FESB

Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje (FESB) Sveučilišta u Splitu i Ericsson Nikola Tesla nastavljaju uspješnu dugogodišnju znanstveno-istraživačku, razvojnu i obrazovnu suradnju službenim otvaranjem obnovljenog laboratorija Ericssona Nikole Tesle. Laboratorij će istraživačima omogućiti rad na razvoju najnovijih ICT tehnologija.

“FESB je moderna visokoobrazovna i znanstvenoistraživačka ustanova okrenuta razvoju i primjeni najnovijih tehnologija sa strateškim opredjeljenjem dosezanja visokih svjetskih standarda u znanstvenoistraživačkoj, visokoobrazovnoj i visokostručnoj djelatnosti. Ključni preduvjet ostvarenja ovih zahtjevnih ciljeva je suradnja s tvrtkama kao što je Ericsson Nikola Tesla”, rekao je prof.dr.sc. Sven Gotovac, dekan FESB-a.

Smart Campus

“U planu za ovu godinu FESB je u suradnji s lokalnom zajednicom predvidio zahtjevan i izazovan projekt ‘Smart Campus’. Kroz uspostavu komunikacijske i informacijske infrastrukture 5G te okruženja za potrebe IoT stvorit će se ekosustav za razvoj i istraživanje na području suvremenih tehnologija i rješenja za potrebe sveučilišne zajednice, studenata, lokalne zajednice i gospodarstva. Ericsson Nikola Tesla je bio i bit će važan partner u uspostavi ovakvih projekata, kao što je i u primjeru zajedničkog laboratorija opremljenog sustavima novih generacija informacijske i komunikacijske tehnologije”, dodao je dekan Gotovac.

Mr.sc. Gordana Kovačević, predsjednica Ericssona Nikole Tesle istaknula je svoje zadovoljstvo nastavkom suradnje. “Kvalitetno povezivanje znanosti i gospodarstva preduvjet je razvoja gospodarstva i društva općenito”, rekla je Kovačević, “Naša suradnja s FESB-om uskoro će obilježiti 19 godina od potpisivanja prvog ugovora. Istraživačka suradnja se kontinuirano provodi kroz projekte te smo ostvarili više od 20 zajedničkih istraživačkih projekata. Studenti FESB-a kontinuirano sudjeluju u Ljetnom kampu od 2008. godine, a velik broj studenata se nakon diplomiranja i zaposlio u našoj kompaniji.”

“Raduje me”, dodala je, “jačanje suradnje jer laboratorij postaje ključno mjesto za rad inovativnih stručnjaka na razvoju novih tehnologija. Dodatno želim naglasiti činjenicu da je početak rada naše kompanije u Splitu izravno vezan uz FESB jer su prvi prostori, prije 37 godina, bili upravo na ovom fakultetu.“

Tri desetljeća suradnje

Prof.dr.sc. Dinko Begušić, predstojnik zavoda i katedre za komunikacijske tehnologije i obradu signala na FESB-u koji je odgovoran za suradnju s Ericssonom Nikolom Teslom, istaknuo je kako su tijekom tri desetljeća suradnje u području informacijske i komunikacijske tehnologije ostvarena vrijedna postignuća za obje institucije, kao i za društvo u cijelosti.

“Razvijeni su brojni oblici suradnje u području znanstvenog, nastavnog i visokostručnog rada. Obnovljeni laboratorij opremljen sustavima novih generacija informacijske i komunikacijske tehnologije uključujući 5G i IoT omogućit će unaprjeđenje suradnje u područjima znanstvenog i nastavnog rada, kao i razvoja inovacijskog ekosustava”, rekao je prof.dr.sc. Begušić. “Posebice je značajno to što će se kroz dostupnost novih tehnologija studentima osigurati uvjeti za kvalitetniji nastavni rad te kreirati novi prostor za uključivanje studenata u istraživački rad.“

Prof.dr.sc. Darko Huljenić, direktor Istraživanja Ericssona Nikole Tesle, govorio jeo tome kako se tijekom niza godina mijenjala forma suradnje s FESB-om. “Trenutačno vrlo intenzivno surađujemo na više istraživačkih projekata, studentskih radova i radova studenata na doktorskom studiju, a u laboratorij smo smjestili baznu stanicu i više poslužitelja. Ovo će omogućiti kreiranje i realizaciju novih ideja te stvaranje novih istraživačkih rezultata”, rekao je Huljenić.

“Surađujemo u području 5G tehnologija s naglaskom na komunikacijsku infrastrukturu, primjenu Interneta stvari u raznim domenama stvaranja novih poslovnih sustava uz pomoć algoritama strojnog učenja i kognitivnih sustava (umjetna inteligencija). Tako studentima pružamo mogućnost rada na izazovnim istraživačkim zadacima i zajednički stvaramo nova tehnološka rješenja za bolji i jednostavniji život te omogućujemo otvaranje novih radnih mjesta.“