Četiri pitanja za potencijalnog poslodavca

Postavljanje pitanja poslodavcu na kraju intervjua za posao prilika je da razgovor završite na upečatljiv način i da pokažete kako se razlikujete od drugih kandidata. Svi kandidati koji su pozvani na razgovor kvalificirani su za posao, no vi se možete istaknuti postavljenjem smislenih pitanja koja će ostaviti dojam na ispitivače

1470
pitanja za potencijalnog poslodavca

Kada tražite posao, pripremate se odgovoriti na najčešće postavljana pitanja prilikom intervjua. No, kako ćete reagirati ako vas prilikom intervjua upitaju imate li vi kakvih pitanja za potencijalnog poslodavca?

To je odlična prilika da se iskažete u razgovoru s osobama koje vas intervjuiraju. Želite razgovor završiti na upečatljiv način i to je prilika da pokažete kako se razlikujete od drugih kandidata. Svi kandidati koji su pozvani na razgovor kvalificirani su za posao, no vi se možete istaknuti postavljenjem smislenih pitanja koja će ostaviti dojam na ispitivače.

Evo četiri moguća tipa pitanja koje možete postaviti, a barem jedan trebao bi se savršeno uklopiti u vaš intervju.

Pitajte o izazovima s kojima se suočavaju

  • S kojim izazovima se suočavate u svojoj trenutnoj ulozi?
  • Kako vam tvrtka pomaže u rješavanju tih izazova?

Svatko se suočava s izazovima u svom poslu – to je prirodno. Zato ne trebate brinuti da će takvo pitanje dovesti do neugodne tišine u razgovoru. Štoviše, s ovim pitanjem razgovor se često usmjerava na pozitivne strane tvrtke.

Dobit ćete uvid u organizacijske strukture i resurse koji su na raspolaganju zaposlenicima kako bi mogli obaviti posao. Postavljanje ovih pitanja pomoći će vam da još tijekom intervjua uočite moguće zapreke u budućem poslu.

Pitajte o uspjesima

  • Što je bio vaš najveći uspjeh?
  • Na koje ste ostvarenje ponosni?

Ova pitanja vežu se na prethodna. Osim što želite saznati više o mogućim problemima, dobro je upoznati se s viđenjima i očekivanjima vaših potencijalnih kolega. Tako ćete znati što možete očekivati ako preuzmete posao.

Na posljetku, većina ljudi rado govori o svojim uspjesima, tako da bi ova pitanja trebala održati pozitivan ton razgovora, što je uvijek dobro prilikom intervjua za posao.

Pitajte sugovornike o njihovom pogledu na posao

  • Što vama znači posao u kompaniji?
  • Kako vidite svoju ulogu u kompaniji?

Svaka tvrtka ima svoju misiju i vizije. Vjerojatno ste se za razgovor o tome kako vi to vidite pripremili.

No, postavljenjem ovog pitanja tražite konkretan odgovor osobe koje je već zaposlena u kompaniji o njenom svakodnevnom poslu. Tražite odgovor kako njen posao doprinosi razvoju kompanije, koliko zaposlenici mogu utjecati na rad kompanije i koliko se to uvažava.

Raspitajte se o suradnicima

  • Tko vas inspirira u kompaniji i zašto?
  • Kako timovi rade?

Mnogi od nas žele mentore ili barem uzore. Ovo pitanje otkrit će vam kakvi lideri postoje u kompaniji, koje su njihove vještine, iskustvo i kompetencije koje ostali prepoznaju.

Istovremeno dobivate uvid u kulturu tvrtke. Hoće li u odgovoru biti riječi o poslu i timskim projektima ili o zajedničkom druženju, nastupu u amaterskoj košarkaškoj ligi i slično? Ako dobijete posao, sa svojim novim suradnicima provodit ćete mnogo vremena i dobro je znati kako “dišu”.

Ako ova pitanja nisu pokrila ono što želite pitati, postoji niz drugih koje možete postaviti. Bez obzira koje odabrali, sjetite se da želite doznati više o kompaniji, suradnicima i svojoj ulozi. I da želite pokazati svoju promišljenost. Ono što kažete dat će osobi koja vas intervjuira uvid u teme koje smatrate vrijednima i o kojima želite znati više. Postavljajte pitanja na koja želite dobiti odgovore i dobit ćete bodove za iskrenost.