Europska komisija ima plan za jačanje europskog fintech sektora

Ključne točke plana su prilagodbe regulatorne prakse razvoju novih tehnologija, lakši pristup kapitalu te osnivanje europskog fintech laboratorija

127
fintech europska unija

Europska komisija objavila je detalje plana kojem je cilj da Europska unija postane globalno središte za financijsko-tehnološko kompanije (fintech hub). Plan se temelji na prilagodbi regulatorne prakse, lakšem pristupu kapitalu te fintech laboratoriju.

Akcijski plan za Fintech predviđa da se propisi Europske unije prilagode brzom razvoju novih tehnologija poput blockchaina, umjetne inteligencija i usluga u oblaka.

Plan predviđa 23 koraka za “uspostavljanje inovativnih poslovnih modela za razvoj i podršku prihvaćanju novih tehnologija, jačanju kibernetičke sigurnosti te integraciji financijskog sustava“, poručila je Europska komisija.

To uključuje uspostavljanje EU Fintech laboratorija u kojem bi se zajednički radilo na razvoju novih tehnologija i poticanju njihove primjene u europskoj industriji.

Europska komisija također planira promijeniti pravila za crowdfunding. Promjene bi trebale olakšati fintech startupima i drugim malim poduzetnicima da lakše prikupe kapital.  Predložena regulacija ujednačit će pravila za crowdfunding unutar cijele Europske unije. Trenutačno se u različitim državama Unije primjenjuju različita pravila, a to ograničava poslovanje na prostoru cijele Unije.

Velika Britanija ima snažan fintech sektor, ali napušta Europsku uniju. To znači da bi britanske tvrtke mogle izgubiti pristup jedinstvenom europskom tržištu. EK želi privući te  fintech kompanije u zemlje EU-a.

Ulaganja u inovacije

Tehnička čvorišta u Parizu, Berlinu, Amsterdamu i nordijskim gradovima su alternativa Londonu i drugim britanskim gradovima, no Brexit bi mogao smanjiti količinu kapitala koja je na raspolaganju fintechovima.

“Da bi bile globalno konkurentne, inovativne europske tvrtke moraju imati pristup kapitalu, prostor za eksperimentiranje i rast. To su pretpostavke našeg plana”, rekao je Valdis Dombrovskis, potpredsjednik Europske komisije zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržišta kapitala. “Još je važnije da potaknemo ulaganja u inovacije u cijeloj Uniji s obzirom na to da najveće tržište napušta EU”.

Wim Mijs, izvršni direktor Europske bankarske federacije, poručio je kako je nužno uspostaviti europski ekosustav koji bi pružateljima financijskih usluga omogućio da budu globalno konkurentni.

“Komisija mora biti katalizator kako bismo uspostaviti jedinstveni fintech ekosustav na području cijele Unije, s naprednim jedinstvenim digitalnim tržištem“, rekao je Mijs. “Samo doista jedinstveno tržište koje čvrsto podupire inovativne, sigurne i pouzdane financijske usluge može osigurati radna mjesta i rast kakav želimo”.