Hrvatski Telekom i FER pokreću projekt Campus Network u Zagrebu

Campus Network je privatna mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. HT u razvoj projekta planira uložiti oko 2 milijuna kuna

155
Campus Network u Zagrebu

Predstavnici Hrvatskog Telekoma i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu potpisali su Pismo namjere za pokretanje projekta Campus Network koji će studenima, znanstvenoj zajednici, start-upima, ali i cijeloj industriji ponuditi mogućnost rada na najnovijim komunikacijskim tehnologijama, kao što su Industrija 4.0, pametna tvornica,5G mreža i industrijski internet stvari (iIoT). HT u razvoj projekta planira uložiti oko 2 milijuna kuna.

„FER je oduvijek išao ukorak s aktualnim tehnologijama, što je rezultiralo činjenicom da je već godinama kao takav prepoznat u međunarodnom kompetitivnom okruženju. To se vidi i iz skoro 200 znanstvenoistraživačkih projekata koji se trenutačno provode na FER-u. Ipak, najveća vrijednost pokretanja inicijativa poput ove nalazi se u osiguravanju pristupa najsuvremenijim tehnologijama za naše studente i čitavu hrvatsku akademsku zajednicu“, ističe Gordan Gledec, dekan Fakulteta elektrotehnike i računarstva.

Projekt vrijedan 2 milijuna kuna

Campus Network je privatna mobilna mreža koja će pokrivati fakultetski laboratorij dediciranom 4G i 5G mrežom. Laboratorij će biti otvoren na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, a FER je za suradnju otvoren i drugim zainteresiranim fakultetima. Kao sljedeći korak planira se uključivanje i drugih gradova kao što su Rijeka, Split i Osijek.

Rješenja koja će biti razvijena bit će primjenjiva i u javnoj 4G i 5G mreži Hrvatskog Telekoma.

„Naš je cilj pomoći poslovnim korisnicima da iskoriste prednosti tehnologije Industrije 4.0 na temelju naših prilagođenih mrežnih kampus rješenja te smo posebno ponosni što će njezine prednosti koristiti upravo studenti Fakulteta elektrotehnike i računarstva s kojima ćemo zajednički stvarati rješenja za industrijsku digitalizaciju“, rekla je Nataša Malić, direktorica Sektora pristupnih mreža u Hrvatskom Telekomu.

>>Google podržao projekt Digitalni građanin 2.0 s 400.000 dolara

Razvoj robotike i distribuiranog učenja

FER u suradnji s Hrvatskim Telekomom planira promicati projekte iz područja automatizacije i računarstva, telekomunikacija i radiokomunikacija, koji se oslanjaju na upotrebu 4G i 5G mreže. Navedenim projektima promiče se razvoj robotike, edge i fog computinga te distribuiranog učenja.

“Hrvatski Telekom najveći je privatni ulagač u razvoj STEM-a u Hrvatskoj, što dodatno pokazujemo i pokretanjem Campus Network projekta na FER-u. Ponosni smo što imamo priliku povezati mlade s prilikama koje pružaju najnovije tehnologije, kako bi već danas aktivno djelovali na pozitivnom utjecaju na vlastiti i razvoj svojih zajednica, a tako i utjecali na stvaranje bolje budućnosti za čitavo društvo“, rekao je Jerko Dumanić, direktor Sektora za marketing poslovnih korisnika Hrvatskog Telekoma.

Deutsche Telekom započeo je partnerstva s poduzećima i sveučilištima u različitim europskim zemljama s ciljem razvoja i testiranja novih komunikacijskih tehnologija, što naglašava vodeću ulogu Deutsche Telekom grupe u pružanju inovativnih rješenja za mobilnu povezanost industrije u Europi.