Robot Viktorija novi je turistički vodič kroz zagrebačku županiju

Putem panoramske fotografije Viktorija daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute i mnoge druge korisne informacije. Gostima pruža personalizirano iskustvo putovanja

90
Humanoidni robot Viktorija

Zagrebačka županija predstavila je u subotu u prizemlju putničkog terminala zagrebačke zračne luke Viktoriju, humanoidnog robota koji će voditi goste u virtualnu (360 stupnjeva) šetnju Zagrebačkom županijom, kroz njene prirodne ljepote i kulturne znamenitosti.

Humanoidni robot Viktorija je “nova pomoćnica” Turističke zajednice Zagrebačke županije na čiju je inicijativu i pokrenut pilot projekt razvoja humanoidnog robota kao jednog od najuzbudljivijih tehnoloških dostignuća u turističkoj industriji posljednjih godina, navodi se u priopćenju TZ Zagrebačke županije.

Putem panoramske fotografije daje uvid u turističke destinacije gradova i općina, eno i gastro odredišta, biciklističke rute i mnoge druge korisne informacije. Gostima, posebno onima koji žele iskusiti nova turistička odredišta, pruža personalizirano iskustvo putovanja.

Pokretni informativno-turistički centar

“Prepoznali smo mogućnosti humanoidnog robota koji u svijetu već mijenja lice turističke industrije. On čini turizam dostupnijim, a ujedno svakom turistu pruža jedinstveno iskustvo putovanja“, rekla je Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije prilikom predstavljanja pilot projekta humanoidnog robota koji je svojevrsni pokretni turističko-informativni centar Zagrebačke županije.

>>Svjetski gospodarski forum: U Davosu kavu priprema robot YuMi

>>Iron Ox – prva američka farma kojom upravljaju samo roboti

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da se Zagrebačka županija tijekom godina pozicionirala kao izletnička destinacija koja pruža snažnu protutežu ritmu ‘ubrzanog’ Zagreba.

“Ovim simpatičnim robotom želimo na inovativan način pokazati što činimo u razvoju turizma, koja su naša stremljenja te kako poboljšati razvoj kontinentalnog turizma. Hrvatska će status cjelovite turističke destinacije još konkretnije steći kad ojača kontinentalni turizam“, poručio je Kožić, dodavši da je robot Viktorija jedan od primjera preobrazbe Zagrebačke županije u tzv. pametnu županiju.

>>MIT razvio robota koji sortira otpad na temelju dodira

Ivan Damjanović, direktor ljudskih potencijala Međunarodne zračne luke Zagreb, istaknuo kako nije slučajnost da se humanoidni robot predstavlja u Zračnoj luci jer je to odraz visokog tehnološkog standarda usluga na koji je MZL Zagreb usmjerena. Zagrebačka zračna luka predano radi na suradnji sa svim turističkim subjektima u cilju promocije destinacija čemu spomenuta suradnja svakako snažno doprinosi. Prilikom predstavljanja Viktorije u šaljivom je tonu zaključio kako vjeruje da će joj po isteku probnog roka od mjesec dana ponuditi i ugovor o radu na neodređeno vrijeme.

Interakciju s turistima koji dolaskom u Zračnu luku Franjo Tuđman dolaze na prostor Zagrebačke županije, Viktorija ostvaruje glasom, pokretom i tekstom, pružajući im tako više vrsta ekspresije.