Ingemark platforma omogućila modernizaciju usluga Sberbank Hrvatska

Uvođenjem Integracijske platforme smanjilo se opterećenje centralnog bankovnog sustava te je povećana dostupnost sustava na 24/7. Uz sve navedeno, smanjena je i kompleksnost sustava za krajnje korisnike

35
Ingemark
Milan Pleša, voditelj Ingemarkovog projektnog tima

Ingemark, zagrebačka agencija za razvoj prilagođenog softvera, implementacijom svoje integracijske platforme modernizirala je pristup informacijama i korištenje usluga Sberbanka Hrvatska. To je banci omogućilo razvoj novih mobilnih i web aplikacija. Riječ je i o jednom od prvih agilno vođenih projekata u Sberbanku Hrvatska.

Na nedavno održanoj konferenciji F2 – Future of Fintech Milan Pleša, voditelj Ingemarkovog projektnog tima sudionicima je pojasnio koji su bili izazovi, kako je tekla implementacija i koje je benefite uvođenje ove platforme Sberbank ostvarila. Implementacijom Integracijske platforme smanjena je opterećenost Core Banking Sistema (CBS-a), a uvedena je i “Event Based” arhitektura tako da sve funkcionira na razini događaja – na primjer, na razini jedne bankovne transakcije – pri čemu Integracijska platforma prima informaciju i distribuira je dalje na sve potrebne točke.

“Uvođenjem Integracijske platforme smanjilo se opterećenje centralnog bankovnog sustava te je povećana dostupnost sustava na 24/7. Uz sve navedeno, smanjena je i kompleksnost sustava za krajnje korisnike te se do sada komplicirane tehničke informacije prevode na razumljiv jezik, i tako postaju jasne i poslovno korisne. Uz to je olakšano i ubrzano uvođenje novih usluga”, pojasnio je Pleša.

Digitalizacija usluga i procesa

“Sberbank je još 2018. krenula u veliki projekt modernizacije i digitalizacije poslovanja, a sve kako bi svojim klijentima osigurala inovativna rješenja s funkcionalnostima koje prate njihove potrebe. Kompetencije i znanje stručnjaka iz Ingemarka uveliko su pridonijeli realizaciji ovog velikog i kompleksnog projekta. Vjerujem da ćemo i dalje uspješno surađivati i na budućim projektima”, izjavio je Toni Glavinić, direktor Informatike u Sberbank d.d.

Strateški je cilj Sberbank digitalizirati svoje usluge i procese kako bi klijentima omogućila što jednostavnije poslovanje s bankom i pružila što bolje korisničko iskustvo. Suradnja s Ingemarkom i integracija nove Platforme je omogućila brže odvijanje procesa, a podaci su sada na zahtjev (on demand) dostupni putem Web servisa te se dobivaju u realnom vremenu. Novim sustavom omogućeno je i horizontalno skaliranje tj. raspodjela prometa na određenom servisu (load balancing) gdje se u slučaju velikog opterećenja prema potrebi mogu povećati kapaciteti i suprotno.