Evo zašto biste trebali pričekati ako namjeravate kupiti novi laptop

Nova generacija čipova pod službenim nazivom Intel Core procesori 11. generacije predstavljena na Intelovom Danu arhitekture, donosi veću brzinu procesora i bolju grafiku uz racionalniju potrođnju baterije

143
Intel Tiger Lake
At CES 2020, Intel previewed upcoming mobile PC processors code-named “Tiger Lake.” Tiger Lake’s new capabilities, built on Intel’s 10nm+ process and integrated with new Intel Xe graphics architecture, are expected to deliver massive gains over 10th Gen Intel Core processors. First systems are expected to ship this year. (Credit: Intel Corporation)

Ako namjeravate kupiti novi laptop, možda biste trebali kupnju odložiti za potkraj godine, kada na tržištu budu dostupna nova generacija Intelovih čipova. Serija čipova pod nazivom Tiger Lake obećava veće brzine, bolju grafiku i duži radni vijek baterije.

Nova generacija čipova pod službenim nazivom Intel Core procesori 11. generacije predstavljena je u četvrtak na Intelovom Danu arhitekture, zajedno s nizom ostalih mikroprocesorskih rješenja.

Intel u Tiger Lake polaže velike nade. Riječ je o prvom značajnom novodizajniranom Intelovom mikroprocesoru u posljednjih nekoliko godina. Tvrtka iz Santa Clare u Kaliforniji pionir je u razvoju mikroprocesora I dugo godina bila je gotovo neprikosnoveni lider na tržištu čipova, ali u posljednjih nekoliko godina našla se u problemima. Apple je počeo izbacivati Intelove čipove iz Macova, a Microsoft se okrenuo Intelovim konkurentima poput AMD-a i Qualcomma. Intel se dugo mučio s razvojem novog mikroprocesora, a posljednji put je odgodu nove generacija čipova najavio u srpnju.

Novi dizajn procesorske jezgre

Na Danu arhitekture Tiger Lake je bio u središtu pozornosti, zajedno s novom Intelovom grafičkom karticom Xe koja će ubrzati osnovnu grafiku i poboljšati korisničko iskustvo u visoko zahtjevnim igrama. Intel nikje objavio konkretne podatke o povećanju brzine za Tiger Lake ili Xe, čija će inačica biti ugrađena izravno u Tiger Lake. No, grafikon s povećanjem performansi potaknuo je raspravu o Intelovim proizvodima i izgledima na tržištu.

Intelovi podaci o performansama novih mikroprocesora pokazuju da Tiger Lake nadmašuje aktualni Ice Lake zahvaljujući poboljšanjima kao što su novi dizajn procesorske jezgre pod nazivom Willow Cove i usavršenog proizvodnog procesa pod nazivom SuperFin.

Analitičari procjenjuju da je pred Intelom svjetlija budućnost i da bi se posrnuli div mogao vratiti u vrh.

Serija čipova Tiger Lake će proizvođačima računala ponuditi brži čip na određenoj razini potrošnje energije. Drugim riječima, dugovječniju bateriju na određenoj brzini, istaknuo je Boyd Phelps, Intelov potpredsjednik za razvoj poluvodičkih tehnologija. Novi Intelov mikroprocesor može povećati brzinu i kod najzahtjevnijih zadataka poput igara.

U Tiger Lake ugrađeni su Thunderbolt 4 i USB 4 za priključivanje brzih perifernih uređaja u računalo, novu sigurnosna zaštita nazvana CET (tehnologija kontrole provođenja protoka), bolji sklop za kontrolu glasa i pretvaranje govora u tekst te podrška za više zaslona visoke razlučivosti.

Iduće godine Intel planira lansirati nasljednika pod nazivom Alder Lake na kojem će primijeniti hibridni pristup koji povezuje dvije vrste procesorskih jezgri. To su Golden Cove, snažniji nasljednik Willow Covea koji se nalazi u Tiger Lakeu, i Gracemont, čip jednostavnijeg dizajna koji je optimiziran za manju potrošnju energije. Alder Lake će se proizvoditi uz poboljšanju tehnologiju SuperFin (Enchanced SuperFin) što bi također trebalo pridonijeti poboljšanju brzine.

Bolja grafika s mikroprocesorom Xe

Povećanju brzine kod Tiger Lakea znatno doprinosi novi dizajn grafičkog procesora Xe. Intel je u svoje čipove godinama ugrađivao osnovne grafičke mogućnosti, ali ozbiljni igrači i svi ostali kojima je bila potrebna snažnija grafika oslanjali su se na specijalizirane grafičke čipove koje su kreirali Nvidia ili AMD.

Za osobna računala nove generacije grafički mikroprocesor Xe će biti ugrađen u Tiger Lake. Sudeći po onome što je pokazano kroz računalne igre, riječ je o znatno boljoj i bržoj grafici u usporedbi s aktualnim Ice Lake mikroprocesorima. Intel će svoj novi grafički mikroprocesor Xe ponuditi i odvojeno od Tiger Lakea, u različitim verzijama. Nova generacija koja će biti predstavljena 2021. trebala bi imati i mogućnost praćenja zračenja, značajku koju je Nvidia prva uvela na tržište igara.

Sa svojom novom generacijom grafičkih mikroprocesora Intel postaje ozbiljan konkurent AMD-u i Nvidiji, procjenjuju analitičari.