IT potrošnja na proizvode i usluge će ove godine rasti za oko 5,5 posto

Gartner predviđa pad samo u segmentu endpoint uređaja: zbog visoke zasićenosti tržišta i smanjene kupovne moći korisnici trenutno nemaju razloga za kupnju novih uređaja ili nadogradnju postojećih

18
IT potrošnja
[Image by Edgar Oliver from Pixabay]

Ukupna potrošnja na IT proizvode i usluge porast će ove godine za oko 5,5 posto, a rast će uglavnom biti potaknut softverom i uslugama, predviđa tehnološke analitičke tvrtke Gartner Research. Takav rast rezultirao bi ukupnim izdacima od 4,6 bilijuna dolara, prenosi Computer Weekly.

U području sustava podatkovnih centara, koji između ostalog uključuje poslužitelje, sustave temeljene na internim kontrolerima i mrežnu opremu, potonji će se vjerojatno pokazati snažnim motorom rasta, a Gartner predviđa rast od 8,4 posto na godišnjoj razini prema prilagođenim podacima u čvrstoj valuti. Prema autoru prognoze John-Davidu Lovelocku, kategorija podatkovnih centara u cjelini trebala bi porasti za 3,7 posto u 2023. godini.

“Dobavljači opreme za podatkovne centre se još uvijek suočavaju s problemima u opskrnim lancima. Potrošnja bi bila još veća da su proizvođači mogli više proizvoditi, ulagati i isporučivati, tumači John-David Lovelock.

Gartner predviđa se da će najveći rast u ovoj godini biti zabilježen u kategoriji softvera, a iznosit će 12,3 posto. To je uglavnom potaknuto analitikom i poslovnom inteligencijom, kao i prilagođenim aplikacijama za rad, dodao je Lovelock. “Većina stvari u prostoru analitičkih platformi ide dobro, izuzev onih starijih.”

Jedina kategorija za koju se u ovoj godini predviđa pad su endpoint uređaji (mobilni uređaji, radne stanice, desktop računala, serveri…), za koje se predviđa pad od 4,6 posto. Problem je, prema Lovelocku, u tome što je većina tržišta visoko zasićena i korisnici trenutno nemaju razloga za kupnju novih uređaja ili nadogradnju postojećih.

“Uz inflaciju koja smanjuje kupovnu moć potrošača, oni odustaju od zamjena”, objašnjava Lovelock, napominjući da su skokovi potrošnje zabilježeni 2020. i 2021. uglavnom bili proizvod zahtjeva za radom na daljinu izazvanih COVID-om.

Tržište računalastva u oblaku također će vidjeti povećanu potrošnju, potaknutu – po prvi put – povećanjem cijena. Dok se priča o oblaku od široko rasprostranjenog usvajanja tehnologije u 2010-ima uglavnom odnosila na skalabilnost i nadgradnju koja je dovela do nižih cijena, povećani troškovi rada i energije konačno će početi podizati cijene, razlaže Lovelock.

“Vjerojatno će neki dobavljači ove godine podići svoje cijene kako bi odgovorili na rastuće troškove. U sljedeće tri godine dio povećanja potrošnje bit će generiran rastom cijena, a ne povećanim potrebama.”

Unatoč opreznim ukupnim gospodarskim prognozama, rast IT potrošnje u doglednoj budućnost trebao bi se nastaviti, previđa Gartner. U 2024. predviđaju rast od 8,6 posto.