Kako osloboditi prostor na iPhoneu i iPadu

Postoji mnogo načina kako osloboditi dodatni prostor za pohranu na vašem iPhoneu ili iPadu kada vam zatreba. Ovi savjeti mogu vam pomoći da pronađete onaj koji vam najbolje odgovara

54
Ilustracija: Pixabay

Manjak prostora za pohranu jedna je od najvećih pritužbi korisnika iPhonea i iPada. Razlog su aplikacije koje zauzimaju sve više i više prostora, mediji koji zahtijevaju sve više prostora za pohranu podataka i Apple koji postavlja visoku cijenu za modele s više prostora za pohranu podataka. Srećom, moguće je osloboditi prostor na uređajima.

Kako provjeriti iskorištenost prostora za pohranu podataka

Koliko se prostora za pohranu koristi na vašem iPhoneu ili iPadu možete jednostavno provjeriti tako da odete u Settings > General > iPhone Storage (ili iPad Storage). Tamo ćete pronaći informacije o tome što zauzima prostor na vašem uređaju.

Dakle, otvorite aplikaciju “Postavke / Settings” i idite na odjeljak “Općenito / General”. Odaberite “iPhone Storage” ili “iPad Storage”.

Na vrhu zaslona vidjet ćete traku s dijelovima označenim bojama koji pokazuju koliko se vaše pohrane koristi i što koristi tu pohranu. Pomaknite se prema dolje na stranici i vidjet ćete popis aplikacija poredanih prema tome koliko prostora za pohranu koriste. Odaberite aplikaciju i moći ćete vidjeti korištenje raščlanjeno prema veličini aplikacije te dokumenata i podataka koji su s njom povezani.

To su osnove za provjeru koliko se prostora za pohranu koristi na vašem iPhoneu ili iPadu!

Što su “System Data” na iPhoneu

Prije iOS-a 15, grafikon koji pokazuje koliko je prostora za pohranu iskorišteno na iPhoneu i iPadu bio je označen misterioznom oznakom “Ostalo / Others“. Preimenovan je u “System Data”, što je još uvijek malo nejasno, ali nam daje naslutiti o čemu je riječ.

System Data odnosno sistemski podaci ponekad mogu biti jedan od najvećih potrošača prostora za pohranu, tako da nam se odmah nameće pitanje: “Pa što je u njima?”.

Nejasan naziv nastao je zbog činjenice da sistemski podaci obuhvaćaju hrpu nasumičnih stvari: od predmemorije sustava (cache) i aplikacija, Siri glasova, glasovnih zapisa, preferencija postavki i još mnogo toga svrstano je u kategoriju sistemskih podataka (System Data)

To je nešto kao ladica ili ormar u vašoj kući u koji trpate sve ono što vam se ne uklapa s ostalim stvarima, ali nemate namjeru riješiti se toga. Ne postoji izravan način brisanja kategorije Sistemski podaci (“System Data“).

Kako očistiti cache na iPhoneu i iPadu

Za razliku od Androida, iPhone i iPad nemaju jednostavnu opciju za brisanje cachea odnosno predmemorije sustava ili predmemorije aplikacija. Možete očistiti cache preglednika koji koristite – Safarija, Chromea, Edgea… – nadajući se da neka aplikacija uključuje opciju za brisanje predmemorije, ili možete deinstalirati odnosno ponovno instalirati aplikaciju da biste poništili predmemoriju.

Brisanje cachea preglednika najlakše je rješenje. Možete očistiti predmemoriju Safarija iz postavki sustava, ali za Chrome, Edge i druge preglednike to ćete morati učiniti iz postavki unutar aplikacije.

Automatsko brisanje poruka

Jedna od stvari koja s vremenom može “pojesti” prostor za pohranu podataka su tekstualne poruke. Prema zadanim postavkama, vaš iPhone i iPad spremaju svaku tekstualnu poruku koju primite. Naravno, možete ručno brisati stare tekstualne poruke kako biste oslobodili prostor, ali to je “pipkavo”. Umjesto toga možete koristiti automatsko brisanje poruka.

Otvorite aplikaciju “Postavke / Settings” i idite na odjeljak “Poruke / Messages”. Pomaknite se prema dolje i odaberite “Zadrži poruke / Keep Messages”. Zadana postavka je “Zauvijek”, ali je možete promijeniti na “30 dana / 30 days” ili “1 godina /1 year”.

Ako to promijenite, sve poruke će se automatski brisati nakon što isteknu 30 dana ili godinu dana, ovisno o tome koju ste opciju odabrali.

“Rasteretite” aplikacije kako biste oslobodili prostor

Jedan od najlakših načina za oslobađanje prostora za pohranu je brisanje aplikacija. Ali što je s onim aplikacijama koje koristite samo povremeno, a ne želite ih se zauvijek riješiti? iPhone i iPad mogu, kako se kaže u žargonu, “offloadati” aplikacije upravo za tu svrhu.

Offload je termin koji u engleskom znači riješiti se nečega dajući to nekom drugom, može se koristiti u kontekstu istovara nečega, ali i za opisivanje čina kojim se stvari, posao ili problemi prebacuju nekom drugom.

U kontekstu iPhona i iPada možemo reći da offload znači “rasteretiti” memoriju, odnosno na neki način pasivizirati aplikaciju koju ne koristimo često.

Kada “offloadate” aplikaciju, njeni programski podaci se brišu, ali datoteke i postavke povezane s aplikacijom ostaju na vašem uređaju. Tako možete djelomično izbrisati aplikaciju kako biste oslobodili prostor za pohranu, ali kada vam ona ponovno zatreba, bit će točno onakva kakvu ste je ostavili.

Dakle, otvorite “Postavke /Settings” i idite na Općenito / General> iPhone Storage ili iPad Storage. Odaberite aplikaciju s popisa i dodirnite “Offload App”. Dodirnite “Offload App” za potvrdu.

Kada poželite ponovno koristiti aplikaciju, jednostavno se vratite na isto mjesto i dodirnite “Ponovno instaliraj aplikaciju” na mjestu gdje se nalazila tipka “Preuzmi”.

Također možete automatski izbrisati nekorištene aplikacije.

Kako izbrisati aplikacije na iPhoneu i iPadu

Aplikacije mogu biti jedan od najvećih krivaca kada je u pitanju iskorištenost prostora za pohranu, stoga biste uvijek trebali izbrisati aplikacije i igre koje više ne koristite. iPhone i iPad nude više načina za brisanje aplikacija.

Ako ćete brisati gomilu aplikacija, najbolja metoda je otići na Postavke / Settings > Općenito / General> iPhone Storage (iPad Storage). Odaberite aplikacije i dodirnite “Izbriši / Delete”.

Ako brišete jednu ili dvije aplikacije odjednom, to možete jednostavno učiniti izravno s početnog zaslona ili biblioteke aplikacija (App Library). Jednostavno dodirnite i držite ikonu aplikacije da biste otvorili izbornik, zatim odaberite “Izbriši aplikaciju”. Imajte na umu da opcija “Ukloni s početnog zaslona” ne uklanja aplikaciju s vašeg uređaja.

Bilo bi dobro redovito procjenjivati ​​aplikacije instalirane na vašem uređaju i riješiti se onih koje ne koristite.

Kako pronaći preuzete podatke na iPhoneu i iPadu

Preuzete datoteke, fotografije i druge stavke mogu se polako nakupljati u prostoru za pohranu. Brisanje preuzetih podataka s vremena na vrijeme dobra je praksa, ali gdje su podaci pohranjeni? Ugrađena aplikacija “Datoteke / Files” olakšava pronalaženje.

Najprije otvorite aplikaciju “Datoteke / Files” na svom iPhoneu ili iPadu. Ako je ne možete pronaći, prijeđite prstom prema dolje na početnom zaslonu i potražite “Datoteke / Files”. Odaberite karticu “Pregledaj / Browse” na dnu, a zatim dodirnite mapu “Preuzimanja / Downloads” pod Favoritima.

Sada ćete vidjeti popis svih datoteka koje ste preuzeli na svoj uređaj. Tijekom postupka preuzimanja imate opciju spremanja datoteke u mapu koja nije “Preuzimanja”. Ako ne vidite datoteku koju tražite, dodirnite strelicu natrag u gornjem lijevom kutu, a zatim dodirnite drugu mapu.

Aplikacija Datoteke najbolje je rješenje kada tražite datoteku na svom iPhoneu ili iPadu. Srećom, lako je kretati se, a traka za pretraživanje na vrhu zaslona može biti od velike pomoći.

Premjestite fotografije i videozapise u Cloud Storage

Ponekad na vašem iPhoneu ili iPadu ima previše uspomena od kojih se ne želite odvojiti. Tada pohrana u oblaku zaista može pomoći. Pohranom datoteka u oblaku možete održavati svoj iPhone ili iPad relativno “čistim”.

Appleov iCloud ugrađen je u iPhone i iPad, što ga čini lakim izborom za pohranu u oblaku. Radi prilično dobro, dopuštajući vam da jednostavno koristite svoj uređaj kao i obično bez brige o stalnom premještanju stvari između vaših uređaja i oblaka kako biste povećali prostor za pohranu.

Google Drive i Google Photos također su dostupni na iPhoneu i iPadu. Google Photos izvrstan je za automatsko sigurnosno kopiranje fotografija i videozapisa, ali to je sve što može sigurnosno kopirati. Google Drive može pohraniti puno drugih stvari, ali na njega datoteke morate premjestiti ručno.

Uglavnom, postoji mnogo načina kako osloboditi dodatni prostor za pohranu na vašem iPhoneu ili iPadu kada vam zatreba. Ovi savjeti mogu vam pomoći da pronađete način koji vam najbolje odgovara. A ako ikada ustanovite da stalno imate problema s pohranom, možda biste trebali nabaviti iPhone s više prostora.