Kako sigurnosno zaštititi svoj mobitel?

Informacije koje držimo u svom pametnom telefonu važne su nama – ali i hakerima

1022
mobiteli

Pametni mobiteli imaju ugrađenu osnovnu hardversku i softversku zaštitu – no, to više nije dovoljna zaštita. Zašto? Zato što smo izloženi sve većem broju prijetnji – počevši od gubitka ili krađe samog uređaja, opasnih aplikacija koje nepromišljeno znamo preuzeti s Interneta, do vrlo sofisticiranih napada koji izvlače podatke iz napadnutih uređaja.

1) Najvažnija stavka u sigurnosnoj zaštiti osobnih uređaja je stalna nadogradnja operativnog sustava jer kod mobilnih telefona ni tvornička zaštita nije posve sigurna – posebno kad nije nadograđena u dugom razdoblju.

2) Koristite samo one aplikacije koje se nalaze na Google Play ili App Store uslugama i izbjegavajte preuzimanje aplikacija nepoznatih proizvođača.

3) Potpuno siguran sustav zaštite mobitela ne postoji no želite li se jače zaštititi trebate u svoj uređaj ugraditi profesionalni anti-malware i anti-spyware softver i to unutar šifriranog kontejnera s podacima i aplikacijama na samom mobitelu, a sam pristup tom kontejneru treba zaštititi dvofaznom autentikacijom.

4) Šifrirajte sadržaje koji se nalaze na mobitelu kao i podatke koji odlaze s vašeg telefona na neki drugi uređaj ili negdje na Internet. Uz to, možete uključiti i automatsko šifriranje komunikacije koja s mobitela ide putem Interneta. Primjerice, aplikacije za trenutno dopisivanje, Viber, WhatsApp, Wire, i slične, imaju ugrađenu enkripciju sadržaja u komunikaciji među korisnicima.

Šifrirajte sadržaje, oprezno koristite poveznice

5) Budite stalno oprezni pri korištenju poveznica koje vam stižu putem poruka e-pošte i alata za trenutno dopisivanje. Jedan od češćih napada kojim zlonamjernici nastoje doći do važnih podataka kao što su osobni podaci, zaporke ili podaci s kreditnih i debitnih kartica, koje korisnici drže u svojim pametnim mobitelima, oblik je klasičnog, tzv. phishing napada. Izvodi se porukom e-pošte u kojoj se nalazi poveznica na web stranicu u kojoj se nalazi zloćudni softver. Kliknete li na tu poveznicu, preuzeti ćete tu opasnu aplikaciju na svoj uređaj a da toga nećete biti svjesni.

6) Ako obavljate plaćanja putem mobitela radite to samo na verificiranim stranicama i isključivo sa službenim bankarskim aplikacijama. Blokirajte pop-up oglase. Stalno nadograđujte i sve aplikacije koje koristite za plaćanja.

>>Zaključao vam se iPhone? Evo što trebate učiniti

7) Uz sam uređaj, šifrirati možete i memorijske (tzv. SD) kartice koje koristite na mobitelima (samo one koje imaju tu mogućnost), a postoje i aplikacije koje će automatski zaključati uređaj čim primijete neovlašteni pristup mobitelu.

8) Većina ljudi o dodatnoj sigurnosnoj zaštiti mobitela ne razmišlja dok im se prvi puta ne dogodi da izgube telefon ili im je telefon ukraden. Veliki proizvođači mobilnih telefona imaju dobre aplikacije koje mogu locirati izgubljeni telefon, međutim, tu mogućnost trebate sami uključiti na svom uređaju, što znači da morate prvo verificirati svoj account kod proizvođača vašeg mobitela. U slučaju da to ne napravite – čim ustanovite da ste izgubili telefon promijenite sve lozinke za e-poštu i za pristup društvenim mrežama i drugim internetskim uslugama koje koristite. Također, ako ste koristili kartično plaćanje pomoću svog mobilnog telefona potrebno je obratiti pažnju i na to.