Zašto ne treba prihvatiti protuponudu ako ste namjeravali otići iz tvrtke

Promjena posla često je iskorak u nepoznato tako da nije iznenađenje da su mnogi spremni zadržati status quo, posebno ako vam sadašnji šef da protuponudu koja uključuje nove pogodnosti i, vjerojatno, veću plaću. No, to bi vam mogao biti najgori potez u karijeri

1470
otkaz na poslu

Da biste dali otkaz na poslu zbog bolje ponude, treba imati hrabrosti. To često znači iskorak u nepoznato tako da nije iznenađenje da su mnogi spremni zadržati status quo, posebno ako vam sadašnji šef da protuponudu koja uključuje nove pogodnosti i, vjerojatno, veću plaću.

Međutim, odluka da ostanete u dosadašnjoj tvrtki nakon što ste izrazili želju da odete drugim putem mogla bi biti jedna od najgorih u vašoj karijeri, upozorava specijalist za novačenje Oliver Cooke.

“Ako ste dobri u svom poslu, velika je vjerojatnost da će vam trenutni poslodavac dati protuponudu ako najavite da želite otići. Budite spremni za to” , rekao je Cooke za CNBC Make It.

Na prvu ćete pomisliti da imate dobitnu kombinaciju. Ali stvarnost je da vas na trenutnom poslu nisu cijenili i da razmišljaju kratkoročno. Poslodavci često razmišljati o isključivo o troškovima i rizicima koji su povezani s pronalaskom vaše zamjene.

“Morate se zapitati: ako misle da sada toliko vrijedite, zašto vam to nisu ranije ponudili?”, tumači Cooke, direktor međunarodne tvrtke za zapošljavanje Selby Jenningskoja posluje na sjevernoameričkom tržištu.

Koliko god vam se poslodavac može sviđati kao osoba, nakon što je povjerenje jednom narušeno poslodavci postaju oprezni i počinju sumnjati u vašu lojalnost i posvećenost tvrtki. Osim toga, oni saznanje da ste namjeravali otići mogu upotrijebiti kako bi pronašli vašu zamjenu.

“Praksa pokazuje da se tamo gdje je povjerenje između menadžera i zaposlenika bilo narušeno većina osoba koje su prihvatile protuponudu u narednih šest do 12 mjeseci nađe na tržištu rada”, tumači Cooke.

Često pristanak da ostanete u tvrtki znači samo odlaganje neizbježnog.

„Nova titula i veće plaća vjerojatno neće promijeniti stvari koje vam se ne sviđaju na vašem trenutnom poslu. Na primjer, sadržaj posla ili menadžer mnogo više utječu na vaše zadovoljstvo nego plaća”, razlaže Cooke.

Budite ustrajni u odluci o odlasku

Odluku o odlasku sa sadašnjeg posla ne smijete uzimati olako. Današnja radna snaga, posebno milenijalci, mogu doći na loš glas zbog čestog mijenjanja posla. Cooke savjetuje da svaku odluku o poslu treba sagledati kroz razdoblje od tri do pet godina. Ali, naglašava, ako ste se odlučili otići, tada trebate ostati ustrajni.

>>Koliko dugo biste trebali ostati na istom poslu

>>Zašto je lakše dobiti novi posao dok ste zaposleni

Jedna od najčešćih pogrešaka koju ljudi rade je da odu na sastanak na kojem bi trebali dati otkaz, a da nisu sigurni da to doista žele, dodaje Cook. Tada završite u dugim pregovorima o protuponudi.

„Ako poslodavci vide da niste sigurni u svoju odluku, a dobar ste zaposlenik, pokušat će utjecati na vas. Ako ste neodlučni, to će otežati odluku.”

Da biste to izbjegli, Cooke savjetuje da sa sobom na sastanak odmah ponesete pisanu ostavku. Tako možete izbjeći bilo kakve razgovore o protuponudi i ubrzati postupak.

“U jednom trenutku ćete pismo morati napisati. Najbolje je da to učinite prije nego što objavite da odlazite”, kaže Cooke. “Dobro je imati pismo sa sobom kada dajete otkaz jer tima formalizirate svoj čin.”

Ovo posebno vrijedi u Sjedinjenim Državama, gdje savezni zakon o radu dopušta zaposlenicima da daju otkaz u bilo kojem trenutku, bez prethodne najave i bez obrazloženja.

Otkazni rok u Hrvatskoj

U Hrvatskoj je trajanje otkaznih rokova regulirano Zakonom o radu u slučaju kada poslodavac otkazuje ugovor o radu i u slučaju kada zaposlenik otkazuje ugovor o radu. Otkazni rok traje zavisno od trajanja radnog odnosa kod istog poslodavca. Sukladno 114. članku Zakona o radu najkraće trajanje otkaznog roka je dva tjedna ako je trajanje radnog odnosa kod istog poslodavca kraće od godinu dana, dok je najduži otkazni rok od četiri mjeseca propisan za radnika koji ima više od 55 godina života i 20 godina staža kod istog poslodavca.

>>Kako procijeniti da je promjena posla pravi potez

>>Četiri znaka da je vrijeme da promijenite posao

U slučaju kada radnik otkazuje ugovor u radu kolektivnim ugovorom ili ugovorom o radu može se odrediti kraći otkazni rok za radnika nego za poslodavca od zakonom propisanih rokova. Također, ugovorom o radu je moguće odrediti da otkazni rokovi u slučaju redovitog otkazivanja ugovora o radu traju duže od onih koji su Zakonom o radu propisani kao najkraći.

Nadalje, u slučaju kada radnik otkazuje ugovor o radu ako radnik ima osobito važan razlog, otkazni rok ne može biti duži od mjesec dana.

Ponuda za bolji posao i unapređenje kod drugog poslodavca nisu opravdan razlog za izvanredno otkazivanje ugovora o radu, već za redoviti otkaz ugovora o radu. Teorija nije jedinstvena u procjeni je li pronalazak novog posla osobito važan razlog radniku da može redovito otkazati ugovor o radu uz primjenu otkaznog roka u trajanju od mjesec dana. No, u praksi se često dešava da radnici nakon što pronađu drugi posao otkazuju ugovor o radu po redovitoj proceduri uz trajanje otkaznog roka od mjesec dana.

Što treba navesti u pisanoj ostavci

Iako ne postoji savršen obrazac pisane ostavke, ona bi trebala sadržavati otprilike ono što namjeravate naglasiti u usmenoj obavijesti o odlasku.

“Budite pristojni, sažeti i zahvalite na vremenu i ulaganju u vas, ali objasnite da ste imate novu priliku za dokazivanje i napredak u karijeri”, poručuje Cooke. “Možete dodati da biste rado pomogli u prijelaznom razdoblju, ali da ste spremni odmah otići.”

>>Prilikom odlaska iz tvrtke važno je otići bez repova

Važno je biti iskren, a općenito je mudro biti što sažetiji prilikom obrazlaganja svoje odluke kako biste izbjegli sukobe i skratili razgovore s nadređenim.

Kritike i druge povratne informacije sačuvajte za zaključni razgovor koji će s vama vjerojatno obaviti stručnjak za ljudske resurse.