Znate li koliko biste zaradili da ste 2010. uložili u IPO kompanije Tesla

Da ste uložili u Teslu u 2010. prilikom inicijalne javne ponude, investicija bi vam se obilato isplatila. Vrijednost dionice narasla je više od 20 puta u odnosu na cijenu u IPO-u koja je iznosila 17 dolara

u 11:32 Zadnja izmjena: 13.08.2018 u 11:20
259
Tesla

Vrijednost dionice Tesle skočila je u utorak na 387,46 dolara, zahvaljujući nekoliko iznenađujućih tweetova izvršnog direktora Elona Muska u kojima je najavio da razmišlja o povlačenju dionica s burze. Musk je napisao da razmišlja o otkupu dionica po cijeni od 420 dolara te da su sredstva za to osigurana.

Tesla je na burzu izašla početkom 2010. i trenutno tržišna vrijednost kompanije iznosi 61 milijardu dolara. Po cijeni od 420 dolara, tvrtka bi vrijedila oko 71,6 milijardi dolara.

Da ste uložili u Teslu u 2010. prilikom inicijalne javne ponude, investicija bi vam se obilato isplatila. Vrijednost dionice narasla je više od 20 puta u odnosu na cijenu u IPO-u koja je iznosila 17 dolara.

Ulaganje od 1.000 dolara u IPO-u donijelo bi vam 22.327 dolara prema vrijednosti dionica na dan 7. kolovoza 2018., izračunao je CNBC. To je 22 puta više od uloženog iznosa.

>>Znate li koliko biste zaradili da ste prije deset godina uložili u Apple?

Iako je dionica Tesle ostvarila sjajan rezutat, treba imati na umu da svaka dionica može premašiti očekivanja ili podbaciti, a dobici u prošlosti nisu jamac za buduće rezultate.

U odgovoru na svoj prvi tweet, Musk je rekao da će osigurati prosperitet dioničara “u bilo kojem scenariju”. Ako bi se dionice povukle s burze, sadašnji dioničari mogli bi zadržati udjele u Tesli putem posebnog fonda ili prodati dionice po pojedinačnoj cijeni od 420 dolara, pojasnio je Musk.

Musk je kasnije podijelio post na Teslinoj internetskoj stranici s nešto detaljnijim obrazloženjem i s napomenom da “konačna odluka još uvijek nije donesena”. U postu se više ne spominje da su sredstva osigurana, kao što je Musk napisao u inicijalnom postu.

Pritisak prilikom donošenja odluka

Povlačenje dionica s burze skrenulo bi pozornost javnosti s tvrtke koja se bori osigurati likvidnost i ispuniti proizvodne ciljeva, navodi komenentator CNBC-a. Kao javno poduzeće, Tesla odgovara dioničarima i dužna je nakon svakog tromjesečja izvijestiti o financijskim rezultatima. To, obrazlaže Musk, stvara “ogroman pritisak na Teslu da donosi odluke koje mogu biti ispravne na razini kvartala, ali to ne znači da su i dugoročno dobre za kompaniju”.

O povlačenju dionica s burze zadnju riječ imaju dioničari, poručio je Musk. Dodao je da je potpora investitora potvrđena te da je jedini razlog zašto odluka o povlačenju dionica s burze nije potvrđena jest to što tu odluku moraju potvrditi dioničari, naglasio je Musk.

>>Dionica Amazona u deset godina uvećala vrijednost 23 puta