Microsoft testira kripto novčanik koji će ugraditi u Edge

Novčanik će korisnicima omogućiti pohranjivanje Ethereuma i tokena temeljenih na Ethereumu, koje korisnici mogu kupiti izravno od Coinbasea i MoonPaya, te obavljanje transakcija s njima gdje god se prihvaćaju kriptovalute

37
ethereum

Microsoft navodno testira kripto novčanik utemeljen na Etheruemu koji će ugraditi u svoj preglednik Edge, objavio je The Verge. Izvori upoznati s Microsoftovim planovima navode da je softverski div posljednjih mjeseci interno testirao kripto novčanik, a slike zaslona kripto novčanika procurile su online prije desetak dana zahvaljujući korisniku Twittera Albacoreu, koji redovito dokumentira neobjavljene značajke u sustavu Windows.

Novčanik će korisnicima omogućiti pohranjivanje Ethereuma i tokena temeljenih na Ethereumu, koje korisnici mogu kupiti izravno od Coinbasea i MoonPaya, te obavljanje transakcija s njima gdje god se prihvaćaju kriptovalute. Novčanik se također može povezati s decentraliziranim aplikacijama, što olakšava pristup NFT-ovima i drugim Web3 uslugama.

Kriptoindustrija se pokušava oporaviti od teške 2022. godine, a nedavni kolaps triju velikih banaka koje podržavaju kripto valute još je više produbio krizu. Kripto tvrtke posrnule su nakon što su ovog mjeseca propale Silvergate Bank, Signature Bank i Silicon Valley Bank. Tržišna kaitaizacija Circleova USD Coin (USDC) smanjena je za otprilike 8 milijardi dolara nakon što je otkriveno da je 3,3 milijarde dolara njegovih rezervi vezano za Silicon Valley Bank.

Iako je kriptoindustrija u krizi, Microsoft i pružatelji usluga plaćanja poput Mastercarda ne odustaju i još uvijek vjeruju u potencijal kripto plaćanja. No, Microsoft bi mogao odgoditi lansiranje svog kripto novčanika dok se industrija malo ne stabilizira, navodi Insider Intelligence.

Unatoč otpuštanju dijela svog metaverse tima u veljači — četiri mjeseca nakon osnivanja — u Microsoftu vjeruju u potencijal povezivanja preglednika Edge s Web3. “Microsoft je poboljšao preglednik dodajući opcije kao što je financiranje “kupi sada, plati kasnije” i proširenje gumba Bing. Pokretanje kripto novčanika proširilo bi mogućnosti za korisnike, osobito u segmentu plaćanja, kao i marketinške prilike za ponude potrošačima koji su oduševljeni kriptom”, analizira Insider Intelligence.

The Verge je pak kritičniji te navodi da je riječ o još jednoj nepotrebnoj značajki koja se dodaje u “prenapuhani” preglednik.

“Edge postupno postaje sve opterećeniji značajkama za koje je teško zamisiti da će mnogima biti korisne. Šteta, jer je Microsoft Edge zapravo dobar preglednik”, ocjenjuje The Verge.

Već interna testiranja pokazala su se konrtroverznima, navodi The Verge pozivajući se na upućene izvore koji smatraju kako su iz Edge tima otpušteni ljudi koji su radili na korisnijim značajkama.

The Verge kritizira i dodavanje divovskog Bing gumba u Edge preglednik kako bi se ljude potaknuo da koriste Microsoftovu tražilicu. Gumb se ne može lako ukloniti. Microsoft se također suočio s kritikama zbog dodavanja opcije “kupi sada, plati kasnije” te agresivnih upita koji priječe korisnike da koristie Chrome i načina na koji je Windows 11 u početku otežao promjenu zadanih preglednika.